Lista over Israels lovbrudd er lang

DEBATT: Bjarne Bjelland har 10. desember innlegg i Aftenbladet der han skamroser Israel, og argumenterer mot boikott av landet. Den samme dato, i 1948, vedtok FN sin menneskerettserklæring. Den består av 30 artikler, og er forpliktende for alle medlemsland, altså også for Israel.

Publisert: Publisert:

«Et sentralt punkt i Geneve-protokollene er forbudet mot å bosette egen befolkning på okkupert territorium. FN-vedtak bekrefter at Vestbredden/Gaza/Golanhøydene faktisk er okkupert i folkerettslig forstand», skriver Ingebreth Forus. Foto: Scanpix

Debattinnlegg

 • Ingebreth Forus
  Leder i Palestinakomiteen i Stavanger
Les også

Bjarne Bjelland: Ikke boikott israelske varer

Hvis Bjelland leser denne erklæringa, og sammenholder den med Israel sin politikk overfor palestinerne, vil han finne at Israel på alle relevante punkt bryter grovt med sine forpliktelser. Men det er vel kanskje ikke så viktig, så lenge teknologistandarden er høy?

Det bidrar vel heller ikke til Bjellands troverdighet at han må ty til Donald Trump som sannhetsvitne for sin oppfatning av folkerett, eller at han åpenbart har det britiske imperiets skalting og valting med verden som moralsk målestokk (« ....hele Palestina ble gitt til jødene (!) …. etter 1. verdenskrig. ....» hvem kan gi bort et land?).

Bommer

Også når det gjelder øvrig relevant folkerett bommer Bjelland stygt. Det viktigste her er Geneve-protokollene, vedtatt i kjølvannet av 2. verdenskrig, samt diverse forpliktende FN-vedtak. Et sentralt punkt i Geneve-protokollene er forbudet mot å bosette egen befolkning på okkupert territorium. FN-vedtak bekrefter at Vestbredden/Gaza/Golanhøydene faktisk er okkupert i folkerettslig forstand. Fakta viser at Israel har bosatt omkring en halv million av egen befolkning her. Legg til muren, dømt folkerettsstridig i Haag, ulovlig terrorbombing og blokade av Gaza, riving av palestinske boliger og annektering av land – lista over Israels lovbrudd er lang og omfattende. Faktisk er dette i seg selv en alvorlig trussel mot internasjonal lov, når en stat til de grader får sette seg ut over loven, uten å bli møtt med sanksjoner.

Brei støtte

Her er vi ved poenget ved boikott av Israel: Vi, som ser verdien av å ta vare på seieren over nazisme og aggressiv nasjonal ekspansjon i form av forpliktende lover som legger begrensninger på den sterkestes rett, kan ikke akseptere at Israel tillates å undergrave disse lovene uten å bli møtt med annet enn løst prat. Derav BDS – Boikott, De-investeringer og Sanksjoner. BDS-bevegelsen er for øvrig initiert og styrt av palestinere, og har brei støtte i det palestinske samfunn.

At Bjelland fra sitt mer perifere ståsted skjønnmaler Israel og prøver å argumentere mot boikott, er lite egnet til forbauselse. Mer alvorlig er det at en presumptivt seriøs avis som Aftenbladet er motstander av at sivilsamfunnet tar ansvar mot undergravinga av internasjonal lov som Israel ganske så åpenbart står for.

Les også

Bjarne Bjelland: Ikke boikott israelske varer

Les også

Nei til akademisk boikott av Israel


Publisert:

Les også

Mest lest akkurat nå

 1. Nå blir det billigere å kjøre buss

 2. Siktede i avhør: – Det var hun som angrep meg

 3. Liverpool – Arsenal flyttes på grunn av pubenes nye stengetider

 4. Men her blir det både konsert og bingo!

 5. Fem koronasmittede tok hurtigbåt hjem

 6. Viktig sandneshistorie skal opp i dagen

 1. Debatt
 2. Donald Trump
 3. Israel
 4. Bjelland
 5. Geneva