Upresist om Hydro Brasil

DEBATT: Journalist Arne Halvorsen bruker sterke ord for å beskrive Hydros virksomhet i Brasil.

Fra alumina-produksjonen ved Hydros fabrikk Alunorte i Bacarena nord i Brasil. Fabrikken er verdens største utenfor Kina.

Debattinnlegg

 • Bjørn Kjetil Mauritzen
  Bjørn Kjetil Mauritzen
  Leder for bærekraft i Hydro
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Halvorsen har uten tvil mye kunnskap om både Brasil og Hydro, og velger i forbindelse med lansering av sin nye bok å presentere en unyansert fremstilling i sin kronikk 8. november.

I forkant av boken har vi hatt flere samtaler med Halvorsen hvor vi har redegjort for vårt syn og i detalj gjennomgått de faktiske hendelsene. Mye av dette har han valgt å se bort fra i sin kronikk. Det er synd fordi vi ønsker å ha en god og åpen dialog rundt vår virksomhet i Brasil. Brasil er ett av de viktigste landene i Hydros virksomhet og en sentral del av vår historie og fremtid.

Grundig gjennomgang

Vi har, som alle andre steder vi har virksomhet, en tett dialog med politikere og miljømyndigheter. Disse gjennomfører også regelmessige kontroller på våre anlegg. I motsetning til fremstillingen som forfatteren presenterer, er Brasil intet unntak. Føderal miljømyndighet i Ibama er for øvrig ikke lisensgiver for Alunorte, det er den delstatlige miljøetaten Semas.

Som det kommer tydelig frem fra uttalelsene til tidligere konsernsjef Svein Richard Brandtzæg, har vi tatt selvkritikk rundt forholdet til lokalsamfunnet. Vi gjorde for lite, for sent. Det gjør også at vi nå gjennomfører en grundig gjennomgang av menneskerettigheter («human rights due diligence/impact assessement») for delstaten Pará – som en oppfølging av menneskerettighetskartleggingen utført av det internasjonalt anerkjente, danske Institut for menneskerettigheder i 2014. Uansett, drap og trusler er noe vi tar sterk avstand fra.

Bærekraft og respekt

Avslutningsvis vil vi poengtere at vi enige med Halvorsen at det ikke er nok å «pøse inn penger» og forvente at alt løser seg. Vi må fortsette å utvikle vår virksomhet og nabolaget rundt, slik at lokalsamfunnet får tilgang til viktige arbeidsplasser, en bærekraftig livssituasjon og blir behandlet med respekt. Dette står høyt på agendaen til vår nye konsernsjef og resten av Hydro.

Les også

Arne Halvorsen: «Hydro, miljø og død i Brasil»

Les også

Kronikk: «Bærekraft er nå blitt en bærebjelke for lønnsom forretningsstrategi»

Les også

Toppsjefen i Norad: «Regnskogene er ikke ’verdens lunger’, de er viktigere enn som så»

Les også

Podkast: Derfor vil Equinor investere 125 milliarder kroner i Brasil

Les også

Equinor-topp kritiseres for regnskogros av Brasil


Arne Halvorsen vokste opp i huset til høyre. Nå bor han i en leilighet i Rio de Janeiro. Nå er journalisten og forfatteren aktuell med boka «Skjebnetimen».

Publisert:
 1. Brasil
 2. Hydro
 3. Arne Halvorsen
 4. Alunorte
 5. Svein Richard Brandtzæg

Mest lest akkurat nå

 1. Én måned siden gjenåpningen – slik har det gått

 2. Denne boligen i Sandnes kan vinne en helt spesiell pris

 3. Mange av kundene er blitt deres venner, men etter 37 år er det slutt

 4. Kom hjem til endevendt hus i Stavanger

 5. Ny gigant-trafo i Stavanger kan ødelegge denne skogen

 6. I Sandnes produseres det talenter på løpende bånd