Barnehagestreiken handler om anstendig pensjon til ansatte eller mer profitt til eierne
DEBATT: Barnehagestreiken i de private barnehagene trappes snart opp, det gjør også pr-kampanjen fra arbeidsgivernes interesseorganisasjon, Private Barnehagers Landsforbund (PLB). Da er det viktig at flest mulig holder hodet kaldt og har klart for seg hva konflikten faktisk handler om.
- Pål Asle PettersenLokallagsleder, Rødt Stavanger

Bare slik unngår vi å gå i samme fella som under lærerstreiken. For det denne streiken faktisk handler om, er de barnehageansattes rett til en pensjon det går an å leve av mens PBL kjemper for barnehageeiernes profitt.
Ansatte i PBL-barnehagene er på ingen måte kravstore. De ønsker samme pensjonsvilkår som de aller fleste i både offentlige og private barnehager har hatt lenge. Pensjonsordninger som er en selvfølgelighet for svært mange av oss. For selv om PBL i flere år har lovet de ansatte en AFP (Avtalefestet Pensjon) på linje med andre, har det nå blitt tydelig at de ikke ønsker å holde sine løfter. Som om det ikke var nok, må de ansatte i PBL-barnehagene betale en høyere egenandel for en dårligere pensjonsordning enn andre private og offentlige barnehageansatte.
En kamp for anstendig pensjon
PBL-barnehagene ønsker dessuten å redusere sin egen pensjonsinnbetalingen fra 4 prosent til 3 prosent på tross av at de i 2019 hadde som intensjon å øke innbetalinga til 5 prosent. Resultatet av PBL sine forslag er en ytterligere svekkelse av de ansattes pensjonsordning, en ordning som i utgangspunktet var svak.
PBL har imidlertid lært av KS under lærerstreiken, og gjør sitt beste for å sverte de ansatte og spore av debatten. «Rammet av streik: «En tung dag for familier og barnehager», lyder mandagens nyhetsoppslag på PBLs hjemmesider. Debatten om streiken skal altså nok en gang dreies over på hvor hardt den rammer familiene og barna. I tillegg karakteriseres de ansattes krav som urealistiske, uansvarlige, umusikalske, virkelighetsfjerne, ja faktisk som spinnville ifølge administrerende direktør i PBL, Jørn-Tommy Schjeldrup. Slike krav vil ifølge PBL føre til at flere barnehager havner i skifteretten. Det blir altså kroken på døra for private, kommersielle barnehager.
Skifteretten neste? Tvilsomt
Flere andre private barnehager håndterer imidlertid disse «spinnville» pensjonskostnadene uten å havne i skifteretten. Så hvorfor er anstendige pensjonsrettigheter slik en trussel for PBL-barnehagenes eksistens? Jo, fordi det går på bekostning av barnehageeiernes profitt. Pensjon er nemlig noe de kommersielle barnehagene har brukt for å «spare» penger. En rapport fra Telemarksforskning viste at private barnehager i 2017 sparte 1 milliard kroner på pensjon. De brukte altså 1 milliard mindre på pensjon for sine ansatte enn de fikk i pensjonstilskudd fra staten.
De kommersielle barnehagekjedene har altså tjent godt på å tilby sine ansatte dårligere pensjonsordninger enn andre barnehager. Det er derfor avgjørende at vi tar med oss dette perspektivet når streiken begynner å røyne på for familier rundt om i landet, og PBL intensiverer sin kampanje for å velte skylda over på sine ansatte. For det er PBL-barnehagene som sitter med nøkkelen til å løse denne konflikten om de bare tilbyr sine ansatte anstendige pensjonsavtaler fremfor å betale det ut som profitt til sine eiere. Så full støtte til de barnehageansatte i kampen for en anstendig pensjon!