Vi må ha større ambisjoner for barnehagen

DEBATT: Frp og Høyre har klart å legge frem en norm som endrer forsvinnende lite på dagens situasjon i barnehagene – det synes vi i Arbeiderpartiet er lite ambisiøst.

«Nå må vi i Stortinget ta ansvar for at normen ikke ender opp som en teoretisk skrivebordnorm som kun hjelper barna på papiret», skriver Torstein Tvedt Solberg.

Debattinnlegg

 • Torstein Tvedt Solberg
  Torstein Tvedt Solberg
  Stortingsrepresentant, Utdannings- og forskningskomiteen, Ap
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Målet med en bemanningsnorm i barnehagen må være at de ansatte skal få flere dyktige kollegaer og barna flere trygge voksne.

Vi har lenge kjempet for en norm som sikrer barn i alle barnehager nok trygge voksne, og undersøkelsen fra fem ulike barnehager i Stavanger, som viser at det kun er full bemanning to timer daglig, illustrerer bare en av utfordringene en ikke har svart på. Nå må vi i Stortinget ta ansvar for at normen ikke ender opp som en teoretisk skrivebordnorm som kun hjelper barna på papiret.

Mer tid med barna

I Stortinget vil vi kreve at det ryddes opp i byråkratiske tidstyver og sikrer de ansatte mer tid til barna, og at det settes inn vikar ved fravær for å sikre at normen blir reell. Sammen med Sp og SV krever vi en overgangsordning for private ideelle barnehager, slik at de ikke knekker ryggen grunnet forsinkelser i finansieringssystemet.

Noe av det viktigste for å sikre full bemanning i barnehagen gjennom hele dagen er friske penger på bordet, men Høyre og FrP finner ingen penger til bemanningsnorm i barnehagen i revidert statsbudsjett. Det vil bety at både kommuner og private barnehager vil få store utfordringer med å oppfylle normen fra 1. august.

Arbeiderpartiet frykter at konsekvensene blir utstrakt bruk av dispensasjon slik at mange barn ikke opplever at det blir nok voksne i barnehagen og at mange små, ideelle private barnehager vil måtte legge ned eller selge til kommersielle barnehageselskap.

Vår jobb å rydde opp

Barnehagen skal være mer enn en oppbevaringsplass, og skal vi få til lek, læring og et trygt sted for barna krever det mer enn festtaler og skrivebordsnormer. Det blir vår jobb i Stortinget å rydde opp i regjeringens lite ambisiøse norm.

Les også

 1. KrF vil kreve 100 millioner kroner for å smøre ny barnehagenorm

 2. Pedagognorm kan ta knekken på små private barnehager

 3. Høyre tror takbarnehager er framtida

 4. Utvidet barnehagenorm vil koste 14 milliarder

 5. Ting Torstein vil ta vekk

Publisert:
 1. Debatt
 2. Barnehage
 3. Arbeiderpartiet (Ap)
 4. Torstein Tvedt Solberg
 5. Bemanning

Mest lest akkurat nå

 1. Derfor vil de ikke vaksinere seg

 2. 4045 nye koronasmittede registrert siste døgn – dobling fra forrige uke

 3. Regjeringen vil skjære gjennom ved koronakrangel på Nord-Jæren

 4. 400 kan miste jobben i Seadrill

 5. Suksess for Vinterland på Ruten - måtte bestille 20.000 flere billetter

 6. Resultatene i stor fedmestudie overrasker forskerne. Kjell Vidar Moland ble 65 kilo lettere.