Vi kan ikke sette ambisiøse mål om fossilfrie samfunn bare for oss selv

«Forstemmende er kunnskapen om produksjon av kobolt til batteri for våre el-biler. Unicef anslo i 2014 at 40.000 små barn sør i Kongo, i alder ned til fire år, tvinges på jobb for å hakke ut kobolt i livsfarlige, usikrede smågruver», skriver Brit Norheim Larsen.

Debattinnlegg

 • Brit Norheim Larsen
  Vararepresentant i Eiganes og Våland bydelsutvalg, KrF
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Stavanger kommunes Klima- og miljøplan 2018-2030 er ute til offentlig høringsuttalelse. Planen er ambisiøs og har bl.a. som mål at Stavanger kommune skal bli 20 prosent fossilfri innen offentlig og privat transport innen 2020, i hht. nasjonale mål vedtatt av Stortinget i 2016, og 50 prosent fossilfri innen 2030. I 2017 vedtok samme Storting et forbud mot bruk av palmeoljebasert drivstoff i Norge.

Økt dramatisk

Parallelt med dette leser vi i Aftenbladet 8. mai at bruken av palmeolje i norsk biodrivstoff har økt dramatisk i 2017, med derav følgende ødeleggelser av 220 kvadratkilometer regnskog, ifølge Regnskogfondet. Dette som følge av norsk palmeoljeetterspørsel.

Like forstemmende er kunnskapen om produksjon av kobolt til batteri for våre el-biler. Unicef anslo i 2014 at 40.000 små barn sør i Kongo, i alder ned til fire år, tvinges på jobb for å hakke ut kobolt i livsfarlige, usikrede smågruver. Forgiftning i vann og luft med påfølgende sykdom og død, er en av konsekvensene av denne utvinningen.

Ifølge FNs tusenårsmål nr. 7, skal fattige land «Sikres miljømessig bærekraftig utvikling.»

Oss selv nok?

Eksemplene over viser at vi kan ikke sette ambisiøse mål om fossilfrie samfunn kun for oss selv. Like viktig er at Norge og norske kommuner blir aktive pådrivere for at forbudet mot bruk av palmeolje i biodrivstoff håndheves, og at fremskaffelse og produksjon av el-bilbatterier skjer på en forsvarlig og anstendig måte.

Les også

 1. Klima- og miljøminister Ola Elvestuen må rydde opp i Venstres biodrivstoff-rot

Publisert:
 1. Debatt
 2. Biodrivstoff
 3. Klimautslipp
 4. Regnskogfondet
 5. Stavanger kommune

Mest lest akkurat nå

 1. Forsvarer før avhør i Birgitte-saken: Siktede ønsker å forklare seg nå

 2. Ble avvist av SUS to ganger – betalte 16.000 kroner for privat­behandling

 3. – Begrunnelsen er latterlig og føyer seg inn i et klart mønster

 4. 15 menn vil etterfølge henne som havne­direktør

 5. FHI: Befolk­ningen kan nå velge type korona­vaksine

 6. Tiltaltes plan var å drepe dem to dager tidligere