Hva en nullvisjon for selvmord må bety

KRONIKK: I arbeidet med nullvisjonen for selvmord må fylkeskommunen lære av andres nullvisjoner, – som Vegvesenets og oljebransjens systematiske arbeid med risikofaktorer, årsaker og konkrete, målrettede tiltak.

Hvert år begår mellom 30 og 60 mennesker i Rogaland selvmord. Nå må kommunene også følge opp og forankre nullvisjonen om selvmord lokalt, skriver Bjørn Tore Husby og Ine Haver.

Debattinnlegg

 • Bjørn Tore Husby
  Stavanger
 • Ine Haver
  Sosionom i barnevernet med videreutdanning i vold og traumer
Publisert: Publisert:
 • Kronikkforfatterne er medlemmer av Rogaland fylkeskommunes referansegruppe i arbeidet for forebygging av selvmord. Red.mrk.
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

De fleste av oss går gjennom vanskelige stunder i livet. Mange opplever kriser. For noen ender det i forsøk på selvmord. Livet blir meningsløst. I 2018 tok hele 674 mennesker livet sitt i Norge.

Selvmord er et større samfunnsproblem enn det gis uttrykk for. Det er vondt å snakke om, og det er vanskelig å gjøre noe med. Alle kjenner noen som er borte, alle er vi berørt. Og alle er egentlig smertelig bevisst problemet. Men det ties om det ...

Nesten to mennesker tar livet sitt hver dag i Norge. I Rogaland utgjør det årlig mellom 30 og 60 mennesker, – med rundt 48 selvmord i snitt per år. Omtrent ett selvmord i uka. Her hos oss. Det er mange. Nå har Rogaland fylke sagt at dette er for mange. Fylkeskommunen vil ha en nullvisjon for selvmord.

Vi må vite mer

Er selvmord samfunnets ansvar, eller den enkeltes valg? Et paradoksalt spørsmål. Selvmord er det mest ekstreme utfallet av psykiske uhelse. Det er en temperaturmåler og toppen av et isfjell. Vi må gjøre samfunnet varmere og mer omfavnende for å lykkes å ta ned tallet. Ikke bare bygge barrierer og sikkerhetsnett.

Å ta sitt eget liv er en kolossalt stor handling. Antageligvis det vanskeligste et menneske kan gjøre. De som har kommet til selvmordet, de har forsøkt alt. For ingen vil dø. Ikke egentlig. Det er fravær av bedre alternativ over lang tid som fører noen dit hen. Heldigvis er det mange steder, og tider, en kan fange opp de som er på feil vei. Vi må bare vite mer om veien noen mennesker tar. Helt fra fødselen – til den siste siden i dagboken. Og vi må sette inn tiltak som av erfaring virker.

Les også

Selvmordstanker: – Ikke bare psykisk syke har dem

Konsekvensen av å ha en nullvisjon

Hva er en nullvisjon da? Vegvesenet og oljebransjen, blant andre, opererer med dette begrepet. De analyserer nøye alt som bidrar til uønskede hendelser, som alvorlige ulykker og nestenulykker. Tiltak som minsker risiko for disse identifiseres og settes ut i live. De har et metodisk og langsiktig forbedringsarbeid.

Nullvisjon for selvmord da? Hva innebærer det? Jo, at alt i vår makt settes inn for at ingen skal ta sitt eget liv. Det er et overbyggende og klart mål. Da må penger og handlekraft naturlig nok følge med. Nok ressurser til å kunne nå det kategoriske målet.

Men det er ingen poeng i å pøse ut penger hvis vi gjør feil ting. Først må vi finne ut hva som hjelper. Vi må lære av tidligere hendelser.

Kanskje er det relativt billig å halvere det store selvmordstallet, men uendelig dyrt og inngripende å redde de siste få menneskene. En kynisk kalkyle av kost og nytte vil sikkert være nødvendig. Hvor mye er et menneskeliv verdt? Hvor stor prosentandel lønner det seg å redde?

Systematikk og lokal forankring

Vi må ha et systematisk forbedringsarbeid for dette vanskelige. Målgruppen er stor – det er hele befolkningen. Når det er sagt, så fins det noen klare risikogrupper. Til alt hell er terskelen for å begå selvmord svært høy, og veien dit for den enkelte lang og full av signaler. Derfor er det mange muligheter til å støtte underveis. Vi må bare vite hva vi ser etter, og vi må ha tiltakene klare.

Så, nå har Rogaland bestemt at vi vil ha nullvisjon for selvmord. Fylket steller i grove trekk med de videregående skolene, kollektivtilbudet, noen veier og sin egen administrasjon. Fylket har òg en viktig signaleffekt overfor befolkningen, kommunene, andre fylker og landet. Det er bra.

Nå må kommunene også følge opp, og forankre nullvisjonen lokalt. Kommunene styrer barnehager, grunnskolen, helsetilbud og levekårstiltak. De former det gode samfunnet vi vil ha, med kulturtilbud, trivsel og miljø. Det er her grunnfjellet ligger. Kjernen av mulige tiltak ligger lokalt. Noen kommuner har allerede en uttalt nullvisjon for selvmord.

Plan og system

Det er 2020 og et nytt tiår. Blanke ark. Det er nye kommunestyrer rundt i landet, og ny giv i kommunene. Spesielt Stavanger lover ny retning. Stavanger er den største byen i fylket vårt. Signaleffekten er stor hvis Stavanger går foran som et fyrtårn for en nullvisjon for selvmord.

Det viktige er at nullvisjon for selvmord ikke bare blir en floskel. Et smykke. Tomme ord. Så hva kan vi konkret fylle en nullvisjon med? Her må eksperter på feltet gi innspill. Lytt og lær!

Først og fremst trengs oppmerksomhet. Så trengs en plan, et system. Noe som måler og treffer. Et system som finner risikofaktorer for selvmord. Store risikoer søkes løst først. En verktøykasse fylles opp med prioriterte tiltak. Midler prioriteres der de gjør størst nytte mot målet. Ingen tap av menneskeliv i selvmord.

Og lær av de bransjene som allerede jobber på denne måten. Disse bransjene har rangert mennesker over både det som er lønnsomt og beleilig. De har sagt at ingen pris er verdt tap av menneskeliv.

Vi må gripe problemet fra flere kanter. Forebygging i oppvekst, forebygging i arbeidslivet og gjennom NAV, og forebygging der de eldre bor. En førstelinje for psykisk helse må stå parat når det akutte skjer. Et drillet apparat møter når mennesker forsvinner eller begår selvmord. Og god omsorg gis til etterlatte. Alt må settes i system.

Dette er en sterk oppfordring til Stavanger og andre kommuner i Rogaland. Godt nytt år! Lykke til i dette viktige arbeidet! Selvmordsproblemet må løses med fokus og varme. Nært og lokalt. Av oss.

Les også

Ari Behns eldste datter i brukte minnetalen: – Aldri tro at det er bedre at du går bort

Les også

Livet etter selvmordet

Les også

Aftenbladet mener: «Vi må snakke om selvmord»

Les også

Kong Harald deltar likevel ikke under åpningen av Johan Sverdrup-feltetLes også

 1. – Hvem du bør stemme på i valget

Publisert:
 1. Selvmord
 2. Rogaland fylkeskommune
 3. Psykisk helse

Mest lest akkurat nå

 1. Ramponert hytte i Sandnes er til salgs – byantikvaren håper nye kjøpere er årvåkne

 2. Mann siktet for drap og grov kroppsskade etter Nav-knivstikkingen

 3. Han står fram som het kandidat for Bryne

 4. En komplett skan­dale i Sirdal

 5. – Ekstremt kritisk til denne ordningen

 6. Kvinne i 50-årene drept: Nav-ansatte ble angrepet i avtalt møte med bruker