Hva kan ny leverandørindustri for helsesektoren lære av oljeindustrien?

Hvis vi gjør alt rett, så kan vi kanskje se at Norge kan utvikle en leverandørindustri i helsesektoren, som også står ovenfor store utfordringer og fremtidige investeringer.

Publisert: Publisert:

«Innen olje og gass finnes det en rekke insitamenter for å utvikle og ta i bruk ny teknologi, mye av de samme virkemidlene kunne utvikles ovenfor helsesektoren», skriver adm.dir. Ole Ringdal i IRIS. Foto: Hung Ngo, IRIS

Debattinnlegg

  • Ole Ringdal
    Adm.dir., IRIS
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

I Norge har vi over flere tiår utviklet nye næringer og bedrifter basert på vår olje- og gassvirksomhet. Dette har resultert i at vi i dag har en verdensledende leverandørindustri som selger sine produkter og tjenester langt utover Norges grenser. Grunnlaget for denne suksessen har vært de enorme investeringene som har vært gjort i utviklingen av norsk olje- og gassindustri.

Les også

Sjeføkonom: - Derfor er omstilling enklere i Bergen enn i Stavanger

En annen viktig faktor har også vært myndighetenes tilrettelegging for slik næring hvor de har bruk en kombinasjon av «gulrot og pisk» for å få frem ny teknologi og nye løsninger på norsk sokkel. I dag ligger riktignok en del av denne virksomheten nede på grunn av oljeprisfallet, men kjernen i dette er de investeringene som har vært og vil bli gjort fremover, samt myndighetenes evne til fortsatt å legge til rette for at bedriftene kan utvikle seg videre.

Lære av herandre

Norway Pumps & Pipes er en organisasjon som nettopp adresserer hvordan kompetanse og teknologi fra oljebransjen kan benyttes innen helsesektoren og vice versa. Den grunnleggende idéen bak dette er at man kan lære av hverandre på tvers av bransjer og næringer, det man kan ett sted kan ofte brukes et helt annet sted. Pumps & Pipes som konsept ble unnfanget i Houston etter at en hjertespesialist og en boreingeniør traff hverandre på en lang flytur hjem til Houston. Etter å ha utvekslet de vanlige høflighetsfraser så fortalte de hva de jobbet med, og fant raskt ut at de begge var opptatt av det samme, nemlig pumper og rør. Dette møtet har senere utviklet seg til å bli en organisasjon som jobber for å dele kunnskap og erfaringer fra så ulike områder som olje, romfart og medisin. I dag arrangeres det hvert år i Houston en større konferanse hvor leger, ingeniører og forretningsfolk møtes for å fortelle om og utveksle idéer på tvers av sine arbeidsfelt, de kaller det «å dele hverandres verktøykasse».

Les også

Omstillingen må fortsette - selv om oppgangstidene synes nær

Formålet med prosjektet er å bidra til omstilling i næringslivet og legge et grunnlag for å skape nye arbeidsplasser.

Norway Pumps & Pipes er vår egen utgave av dette. Foreløpig er dette et prosjekt som ledes av IRIS, Universitetet i Stavanger, Greater Stavanger og Stavanger Universitetssykehus med støtte fra Helse- og Omsorgsdepartementet. Formålet med prosjektet er å bidra til omstilling i næringslivet og legge et grunnlag for å skape nye arbeidsplasser. Vi har så langt etablert og deltatt på ulike møteplasser og nettverk hvor fagpersoner fra olje og gass møter fagfolk fra medisin og helse. Vi har også støttet faglig og økonomisk idéer som er fremkommet gjennom disse møtene. Neste steg for oss er å utvikle disse idéene til nye produkter og tjenester som kan legge grunnlag for ny næringsvirksomhet. For å nå dit, må vi imidlertid ha ressurser/investeringer som må stilles til rådighet fra myndigheter og næringsliv.

Attraktive ordninger

Innen olje og gass finnes det en rekke insitamenter for å utvikle og ta i bruk ny teknologi, mye av de samme virkemidlene kunne utvikles ovenfor helsesektoren. Her behøves det attraktive ordninger for at forskere skal engasjere seg, fagfolk må ha anledning til å teste ut nye produkter og det behøves insentiver for gründere og bedrifter i omstilling. Hvis vi gjør alt dette rett, så kan vi kanskje se at Norge kan utvikle en leverandørindustri også for en helsesektor som står ovenfor store utfordringer og fremtidige investeringer. Dette kan ha potensiale for å bli Norges neste store næring.

Publisert:

Les også

  1. Omstilling på feil spor, advarer SSB-direktøren

  2. Tre rogalandsbedrifter har fått penger til omstilling

  1. Teknologi
  2. Greater Stavanger
  3. Næringsliv
  4. Stavanger
  5. Universitetet i Stavanger (UiS)