Oppfordrer foreldre til å si stopp til strømming

DEBATT: Vi foreslår at alle ansvarlige foreldre i landet går inn på minidrett.no og reserverer seg mot strømming.

«Mobberne kan sitte i fred og ta opp «kløning», «grining» og «grisetakling» fra MyGame sine sendinger, og dele fritt», skriver Endre Bendixen.
  • Endre Bendixen
    Endre Bendixen
    Juridisk rådgiver, Stine Sofies Stiftelse
Publisert: Publisert:
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av Aftenbladets debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Kringkaster du barna dine direkte ut på internett, så vil «idretten bli tryggere». Karl-Petter Løken i NFF og Erik Langerud i NHF, gjør et anstrengt forsøk på å trygge norske barn og foreldre i Aftenbladet. Oslo, Kristiansand og en rekke andre kommuner i landet lar seg ikke forlede. De setter barna først – noe idrettsforbundene synes å ha har glemt med sitt eliteprosjekt.

Det er inngått avtaler med det private strømmeselskapet MyGame. Sammen skal de kringkaste barn fra 15 år (egentlig 13 år), rett på nett. Dette vil de gjøre uten å ha hørt med foreldrene og barna selv.

Foreldre over hele landet skal nå få et press på å kringkaste barna på nett.

Valgte økonomisk gevinst

Den egentlige årsaken til å ville overta strømmingen? Pengene. «Privat strømming av barne- og ungdomsidretten er et økende problem», sier de. Vi deler bekymringen! Men der idretten kunne anmodet om holdningsendring og forbud, så valgte idretten økonomisk gevinst. Barns fritid og lek skal bli sofaunderholdning.

Er klubbene klar over at de bærer den juridiske risikoen om noe galt skulle skje som følge av strømmingen? Er barn og foreldre blitt informert om risikoene de utsetter seg for?

Sentral kanal for mobbere. Mobberne kan sitte i fred og ta opp «kløning», «grining» og «grisetakling» fra MyGame sine sendinger, og dele fritt. Mobben kan engasjeres. Skjermopptak gjør det umulig å håndheve en kontroll av strømmingen.

Grooming

Sentral kanal for grooming. På strømmetjenesten vil det sitte kriminelle overgripere, trygt i sofaen, og speide etter noen å misbruke. De får presentert barn med fullt navn, og kan søke dem opp på SoMe. Si noe fint om kampen de har spilt. Spørre om å bli venner. Være snille for en stund, for deretter å dreie samtalen over på kropp og sex. Grooming, som det kalles, skjer massivt allerede.

De mest sårbares største frykt. Ustoppelige trusselutøvere får en ny sentral kanal å søke i. De leter etter familiemedlemmer som forsøker å rømme fra dem, etter vold eller overgrep. Kvinner og barn på flukt i eget land. Noen har voldsalarm, noen har fått ny identitet og lever på skjult adresse. De er i full dekning. Nå kan de bli oppdaget av de nye robotkameraene, eller må slutte med idrett.

Foreldre over hele landet skal nå få et press på å kringkaste barna på nett. Hvor er idrettsstyret og idrettens etiske råd?

Lide i stillhet

Vi kan ikke forvente at de voksne generalsekretærer kan begripe hva de utsetter barna for, men hadde de spurt ville de fått høre: Når barn blir mobbet, utsatt for overgrep eller forfulgt, så holder de tett. Det oppleves farlig, flaut og skamfullt å bli offer for slike hendelser. De løper ikke til foreldre, treneren, kommunen eller forbundet. Mange vil lide i stillhet til de ikke orker mer. Det er julegaven fra NFF, NHF og særforbundene gir barna i år. Vi foreslår at alle ansvarlige foreldre i landet går inn på minidrett.no og reserverer seg.

Publisert: