Har Aftenbladet lagt bybussene for hat?

DEBATT: Bybussene fortjener å bli vist og omtalt på en mer konstruktiv måte enn Aftenbladet har gjort i den senere tid.

«Bussene fyller bildet, og stenger for alt annet. Hva forteller slike bilder?» spør Nils Jacobsen. Foto: Pål Christensen

Debattinnlegg

 • Nils Jacobsen
  Nils Jacobsen
  Seniormedarbeider ved UiS
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Ved flere anledninger er artikler om busstrafikk vist med bilder fra gater tettpakket med busser. Bussene fyller bildet, og stenger for alt annet. Hva forteller slike bilder? At bussene er store og stygge og tar altfor mye plass? Sannsynligvis er bildene tatt i Jernbaneveien utenfor Byterminalen der trengselen av busser er tydelig.

Omtalt som beist

Avisens siste hatmelding kom i en overskrift (30. sept.) der de nye bussene som skal trafikkere Bussveien, blir omtalt som beist. Er dette en saklig måte å omtale byens offentlige transportmiddel på?

Bybussene brukes daglig av flere tusen reisende barn, ungdom, studenter, eldre og voksne. Både bussene og de reisende gjør hver dag en viktig innsats for byen ved å begrense behovet for biltrafikk, parkering og nye veianlegg.

Bybussene fortjener å bli vist og omtalt på en mer konstruktiv måte enn Aftenbladet har gjort i den senere tid. Mange av byens innbyggere har et mantra om «det dårlige busstilbudet i Stavanger». Realiteten er noe annet.

Etter at Kolumbus ble startet i 2003, har det skjedd en revolusjon med busstilbudet i byen: Enklere og tydeligere busslinjer, oftere bussavganger, lavgulvbusser for barnevogner og bevegelseshemmede, bedre informasjon både på holdeplasser og i bussene, digital nettinformasjon om holdeplasser, avgangstider, billetter og kjøretider.

Snakk om de positive sidene

Med jevne mellomrom kommer leserbrev om hvor dårlig busstilbudet er. Disse må bli tatt på alvor. Samtidig er det på høy tid at flere snakker om de positive sidene av bussutviklingen og støtter Kolumbus i arbeidet de gjør for å gi oss et bedre busstilbud. Det ville være bra for byen om Aftenbladet bidro i den retningen.

Les også

 1. Utredning av trasé for Bussvei må igangsettes straks

 2. Nå kan du sjekke hvor bussen er akkurat nå

 3. Kjør førerløst på Domkirkeplassen

 4. Berre dei mest erfarne får køyre denne bussen. I 2023 kan Nord-Jæren ha 60 slike

Publisert:
 1. Debatt
 2. Kollektivtransport
 3. Kolumbus

Mest lest akkurat nå

 1. Dropper solcellene etter kommunens siste vedtak: – Panelene ligger i kjelleren og er til salgs

 2. Aftenbladet avslører: Viking har brutt idrettens regelverk i Berntsen-saken

 3. «Hæ, har dere flyttet dit?» spør folk. Nå har hjemmet deres vunnet arkitekturpris.

 4. 322 nye koronasmittede siste døgn

 5. Politiet har frigitt navnet på mannen som døde i trafikk­ulykken på Buevegen

 6. Alle blir glade når denne mannen kommer