Det er en skam at når helsefagarbeideren får jobb, er det sjelden full stilling

DEBATT: Inngrodde forestillinger om at det bare er de med universitets- og høgskoleutdanning som kan gjøre en god jobb i helsevesenet, må bort.

«Fagforbundet mener at man trenger både sykepleiere og helsefagarbeidere», skriver Torill Hølland Herigstad.

Debattinnlegg

 • Torill Hølland Herigstad
  Torill Hølland Herigstad
  Fagforbundet Rogaland, Seksjonsleder Helse og Sosial
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Vi trenger de beste til å ta seg av våre nærmeste. Det inkluderer helsefagarbeideren som, sammen med alle de andre yrkesgruppene i helsesektoren, hver dag yter pleie og omsorg av høy kvalitet overfor de som trenger det aller mest.

Les også

Tok fagbrev – gikk ned 40.000 i lønn

Stort behov

Vi har hørt fra eksperthold om framskrivingene som viser at Norge vil kunne mangle over 50 000 helsefagarbeidere i 2035. Det blir tegnet et skremmebilde av eldrebølgen som snart er over oss og som vil kreve enormt mange varme hender og kloke hoder i helse- og omsorgssektoren.

Staten har kjørt store kampanjer for å lokke flere unge til helsearbeiderfaget. Rekrutteringspatruljen for helsefagarbeidere reiser rundt på skolene i Rogaland for å få elevene til å velge yrkesfag. Noen helsefagarbeidere opplever likevel at kompetansen de har, ikke blir verdsatt. Og når man får jobb, er det sjelden full stilling. Det er en skam!
Bare i Rogaland har Fagforbundet nær 5000 medlemmer der mange av dem ønsker større stillingsprosent innenfor denne yrkesgruppen.

Helsefagarbeiderne utgjør selve grunnmuren i de kommunale helse- og omsorgstjenestene.

Kompetansen en helsefagarbeider har etter fire års utdanning og læretid er selvsagt god nok for å kunne jobbe med dagens og morgendagens pasienter. Mange tusen unge og voksne som har oppnådd fagbrev, har i dag meningsfulle og viktige jobber der de blir høyt verdsatt både av pasienter og brukere, pårørende og kolleger.

Helsearbeiderfaget ble opprettet i 2006 og erstattet hjelpepleierutdanningen og omsorgsarbeiderfaget. Yrkestittelen er helsefagarbeider og man har autorisasjon som helsepersonell. Det er det største yrkesfaget i videregående opplæring og har blitt større år for år. Helsefagarbeiderne utgjør selve grunnmuren i de kommunale helse- og omsorgstjenestene.

Les også

Nå søker de unge seg til helsefagene

Erstattes av sykepleiere

En stor del av dagens helsefagarbeidere og hjelpepleiere nærmer seg pensjonsalder. Man skulle tro at behovet for å erstatte disse var stort. Det er likevel ikke slik at det automatisk er nyutdannede helsefagarbeidere som får jobbene. Særlig på sykehus blir stillingene gjort om til sykepleierstillinger. Argumentene for hvorfor man heller vil ha sykepleiere enn helsefagarbeidere, er velkjente: Alt har blitt så mye mer komplisert enn det var tidligere. Fagforbundet mener like fullt at man trenger både sykepleiere og helsefagarbeidere.

Les også

Solberg vil ha flere inn i helsefagene

Stolt yrke

Fagforbundet Rogaland organiserer de fleste hjelpepleiere, omsorgsarbeidere og helsefagarbeidere. Vi har spurt våre helsefagarbeidere hva som var motivasjonen bak yrkesvalget. Svaret er krystallklart: En helsefagarbeider vil være til stede i enkeltmenneskets liv og bidra til at pasienten eller brukeren får dekket sine grunnleggende behov og får en meningsfull hverdag. Vi trenger fagfolk med akkurat den type motivasjon og kompetanse.

Les også

 1. Utdanning uten opprykk

Publisert:
 1. Pleie og omsorg
 2. Universitet
 3. Skole
 4. Eldrebølge
 5. Sykehus

Mest lest akkurat nå

 1. Her knuses drømmen om egen sjark

 2. Jenta som ville gjøre Sandnes til en utrygg plass er nå dømt til forvaring

 3. Monica Mæland har fått ny jobb

 4. Hun installerte en app som sporet ekte­mannen og avslørte ham i løgn. Hva nå?

 5. Hvordan sparer man best til barn? Særlig én spare­måte bør unngå

 6. De andre på visning stønnet over alt som måtte gjøres. Han så potensialet