Matsikkerheten er ikke problemet, Senterpartiet er

DEBATT: Sentralstyremedlem i Senterungdommen Henrik Hageland anklager Høyre og KrF for å sette folkehelsen i fare i Aftenbladet 21. juli. Det stemmer ikke.

– Ved årets jordbruksoppgjør ble regjeringens forslag sendt til Stortinget, og Frp sikret flertall. Etter all sannsynlighet ville bøndene sittet igjen med mer hadde de deltatt i forhandlingene i utgangspunktet, og Senterpartiet hadde holdt seg fra å drive valgkamp, skriver Fredrik Myklebust Iversen og Torkel Johannes Bjuland.
  • Fredrik Myklebust Iversen
    Leder, Rogaland Unge Høyre
  • Torkel Johannes Bjuland
    Leder i Rogaland KrFU
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av Aftenbladets debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Norge trenger bonden og en velfungerende eksportnæring. Det Norge derimot ikke trenger er at Senterpartiet sår tvil om norsk matsikkerhet og kommer med falske løfter til bøndene.

Uriktige påstander

Argumentet om at regjeringen har svekket matsikkerheten gjennom frihandelsavtaler og jordbruksoppgjøret faller på sin egen urimelighet.

Frihandelsavtalen regjeringen fikk på plass med Storbritannia er svært viktig for norsk eksportnæring. Hvert år selger vi varer og tjenester til nesten 175 milliarder i retning Storbritannia. Hageland ser bort fra dette, og hevder heller at «billig kjøt fra EU og Storbritannia kan strømma inn i butikkhyllene». Det er direkte feil. I Frihandelsavtalen sa vi nei til økte kvoter på storfe, sau/lam og ost. Derimot åpnet vi for 4 kvoter på svinekjøtt og
fjørfekjøtt, som tilsvarer 0,2 prosent av norsk produksjon. Samtidig reduseres antall importkvoter fra 36 til 26. Importvernet har snarere blitt styrket enn svekket.

Handelsavtaler handler om å inngå kompromisser og finne konsensus. Avtalen er viktig for å sikre markedstilgang for norsk eksportnæring, og gir norske bedrifter forutsigbarhet. Matsikkerheten har på ingen måter blitt truet av verken den nye handelsavtalen med Storbritannia eller EØS-avtalen.

Senterpartiet til valg på en næringspolitikk som setter statens inntektsgrunnlag i fare.

Gikk fra bordet

Forhandlingsmetoder er som nevnt, et ukjent tema for Senterpartiet. Det ble vi vitne til under årets jordbruksoppgjør.

I stedet for å gå inn i forhandlingene valgte bondeorganisasjonene å trekke seg ut, og Senterpartiet støttet avgjørelsen. Regjeringens forslag la opp til en inntektsutvikling som var like stort som andre yrkesgrupper. Dette har på ingen måte vært vanlig de siste 20 årene, og ville jevnet ut bøndenes inntektsutvikling med resten av samfunnet. Dette var et åpningsforslag, og det var ingen tvil om at bøndene hadde store muligheter til å forhandle
fram mer i avtalen, men bondeorganisasjonene gikk fra bordet.

At et tilbud i en forhandling ikke oppfyller motpartens ønske er et grunnleggende premiss i forhandlinger, og heller ikke et unntak i jordbruksoppgjøret. I 2013 ga den rød-grønne regjeringen et tilbud som var halvparten av det bøndene ba om. Likevel ble det forhandlet frem en avtale til slutt. Ved årets oppgjør ble regjeringens forslag sendt til Stortinget, og Frp
sikret flertall. Etter all sannsynlighet ville bøndene sittet igjen med mer hadde de deltatt i forhandlingene i utgangspunktet, og Senterpartiet hadde holdt seg fra å drive valgkamp.

Håpløse valgløfter

Selv om Senterpartiet lover bøndene og befolkningen gull og grønne skoger, er det ingenting som tyder på at de kan oppfylle løftene sine.

Denne regjeringen har økt lønnen med 118.000 kroner, fjernet maskinskatten, økt produksjonen, redusert utbyggingen av matjord og gitt mer frihet til bøndene. Det er god landbrukspolitikk. Å kaste penger på landbruket helt til det er «perfekt» er ikke det.

Samtidig går Senterpartiet til valg på en næringspolitikk som setter statens inntektsgrunnlag i fare. Vi lever av inntektene fra det private næringslivet, og for et eksportrettet land som Norge er EØS-avtalen livsviktig. Senterpartiet går til valg på å melde landet ut av avtalen, for så å sikre en «bedre avtale». Det er naivt å tro at et lite land som Norge kan melde seg ut av en så gunstig avtale, for så å forvente bedre vilkår uten å være villige til å inngå kompromisser. Det er nok en gang bevis på at Senterpartiet kunne trengt et krasjkurs i forhandlingsteknikk.

Publisert: