Et godt hjem er viktigere enn biologisk mor!

DEBATT: Vi er kommet langt på vei når det kommer til bioteknologi, og det er viktig å sette grenser. Utfordringen er hvor grensene skal gå.

«For de foreldrene som ikke har noen annen måte å få egne barn på, kan eggdonasjon bety alt», skriver Benjamin Aarsland Erikstad.

Debattinnlegg

 • Benjamin Aarsland Erikstad
  Benjamin Aarsland Erikstad
  1. nestleder i Rogaland Unge Høyre, kommunestyrerepresentant i Hå kommune
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

For mange er det å få barn en sentral del av livet. De fleste av oss ønsker å starte en familie, men for mange er det enklere sagt enn gjort.

For den gjennomsnittlige personen i gaten har det lite å si.

Argumentasjonen holder ikke

Sæddonasjon har vært tillatt i en årrekke. Dersom mannen i et tradisjonelt par er infertil, finnes muligheten. Men hva om kvinnen i forholdet er? Motstandere av eggdonasjon argumenterer med at egg- og sæddonasjon ikke kan likestilles siden eggdonasjon innebærer større inngrep og skaper etiske dilemmaer. Det er riktig: Eggdonasjon og sæddonasjon er forskjellige inngrep, og det å argumentere kun med likestilling av sæd og egg, holder ikke. Det er derimot flere grunner til at tiden er inne for at Høyre må tillate eggdonasjon.

Les også

Oslo Høyre positive til eggdonasjon

Eggdonasjon kan bety alt

Den teknologiske utviklingen vi opplever, må vi bruke til å gjøre andres liv bedre. For de foreldrene som ikke har noen annen måte å få egne barn på, kan eggdonasjon bety alt. For den gjennomsnittlige personen i gaten har det lite å si. Medisinsk sett er det ikke lenger noen argumenter som er gode nok mot. Både Helsedirektoratet og Bioteknologirådet mener tiden er inne. Hvorfor skal ikke vi som ansvarlig parti, høre på disse rådene? Risikoen ved sæddonasjon er minimal, men med utviklingen og de strenge kravene som skal stilles i Norge, kan det samme sies om eggdonasjon. Hvilke argumenter sitter man da igjen med?

Trygghet er viktigst

Det motstandere sier, er at det er et godt prinsipp og trygghet for barnet at den som føder deg, er din biologiske mor. Hvorfor skal prinsippet om at den som føder deg være mer verdt, enn den som står bak sæden din? Hvorfor argumenterer da ikke de samme personene for et forbud mot sæddonasjon med å si at det er en trygghet for barnet å vite at faren faktisk er biologisk far? Hva så med adopsjon? Jeg venter fortsatt på svar fra motstanderne: Hvorfor skal det egentlig ha noen som helst ting å si hvem som er biologisk forelder? For meg er ikke det viktigste hvem som står bak genene til barnet. For meg er det viktigste at barnet får den trygghet og kjærlighet som absolutt alle barn har rett på!

Les også

Frp åpner for eggdonasjon

Foreldre som ønsker å gå gjennom lange og tunge prosesser for å få barn, bør få den hjelpen som kan tilbys, innenfor ansvarlige rammer.

Rett til å vite

Barns beste er selvfølgelig det aller viktigste. Selvsagt er det viktig at barn som blir unnfanget som følge av enten egg- eller sæddonasjon, skal ha rett til å vite sitt opphav når de blir eldre. Det nytter ikke å si at alle som ikke kan få barn, bare skal adoptere. Det er helt fantastisk at enkelte ønsker å adoptere, og flere bør gjøre det, men det er en grunnleggende menneskelig driv i det å videreføre sine egne gener.
Foreldre som ønsker å gå gjennom lange og tunge prosesser for å få barn, bør få den hjelpen som kan tilbys, innenfor ansvarlige rammer. Vi skal legge til rette for at ansvarlige personer, som vi er sikre på kan gi barn trygghet, skal få muligheten.

Høyre kan ikke følge tradisjonelt verdikonservative standpunkt, kun for å være konservative.

God familiepolitikk

Jeg ble politisk aktiv for å gjøre en forskjell, for å kunne bedre livene til enkeltpersoner. Hvis eggdonasjon kan bringe glede til personer og fylle en lengsel i deres liv, skal jeg gjøre det jeg kan for at de skal få den muligheten. Høyre kan ikke følge tradisjonelt verdikonservative standpunkt, kun for å være konservative. Å legge til rette for at flere kan få barn, er faktisk god konservativ politikk og god familiepolitikk. Vi hjelper både foreldre, og vi sikrer at flere føder. Da skulle det bare mangle at Høyre i mars går inn for å tillate eggdonasjon!

Les også

 1. Kristne leger vil nekte sæd- og eggdonasjon

Publisert:
 1. Bioteknologi
 2. Bioteknologirådet
 3. Helsedirektoratet
 4. Adopsjon
 5. Likestilling

Mest lest akkurat nå

 1. Steinras på riksveg 13 i Suldal - veien er sperret

 2. Bygget Norges billigste sykkel- og gangsti, helt uten byråkrati

 3. For 30 år siden skremte denne gjengen vannet av foreldre og rektorer i Sandnes

 4. June Kommune klarer seg fint, hun. Men du skal ikke kimse av mannen inni blusen

 5. Stor test av 15 brød: To får toppkarakter

 6. At det finnes barn i Norge, i Sandnes, som ikke bor på en fast adresse, er nesten ikke til å tro