Er fokus på atferd det samme som objektivisering, Westby?

Jeg er ikke ute etter å polarisere debatten, men diskutere viktigheten av et riktig fokus på atferd i behandling.

"Jeg er for all behandling som innebærer større grad av velvære og funksjon hos de som mottar behandling", skriver atferdsviter Kjetil Viken ved Høgskolen i Lillehammer.

Debattinnlegg

 • Kjetil Viken
  Kjetil Viken
  Atferdsviter, høgskolelektor i pedagogikk, Høgskolen i Lillehammer
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Kollega Lena Westby bruker overskriften «Medmenneske eller objekt?» i sin kronikk i Aftenbladet 1. oktober. Hun understreker at barnevernet er lite tjent med den polariserte debatten som har pågått mellom Nordanger og meg.

Enormt paradoks

Hun redegjør for at hun representerer en tilnærming «som anerkjenner barnet som subjekt og medmenneske», mens jeg representerer et menneskesyn som «objektiviserer barnet, og betrakter det som et vesen hvis atferd skal tilpasses normalsamfunnet». Dette er i seg selv et enormt paradoks. Ser hun virkelig ikke at hennes egen overskrift og polemisering er nettopp polariserende? Jeg er ikke ute etter å polarisere debatten, men diskutere viktigheten av et riktig fokus på atferd i behandling.

Jeg er ganske trygg på at jeg aldri verken har sett på disse menneskene som objekter eller behandlet dem som et. Jeg er også ganske trygg på at jeg har gjort mitt beste for å se menneskene og følelsene bak atferden.

Det er min påstand at Westby demonstrer totalt mangel på forståelse av mine poenger og mitt fagsyn når hun bruker et kunnskapssyn hvor hun påstår at jeg fremmer et objektiviserende menneskesyn. Det er nettopp forståelsen av at et klinisk fokus på atferd er uforenlig med å se et medmenneske jeg vil til livs. Westby og andre må forstå at man kan både se et menneske med sin unike bakgrunn og opplevelser, være et medmenneske og jobbe med atferd på en og samme tid. Fra mitt perspektiv er det objektiviserende når hun reduserer meg til en følelseskald atferdsendrer uten omtanke for andre.

Les også

Atferdsbegrepet innen barnevernet: Viken ignorerer «Glassjenta»

Westby henviser også til stressreduksjon som metode og gir et slags bilde av at dette er en motpol til hva jeg og mine meningsfeller står for. La det være helt klart at jeg ikke har noe som helst imot denne typen behandling dersom den virker. Jeg er for all behandling som innebærer større grad av velvære og funksjon hos de som mottar behandling.

Plager meg

Jeg har gjennom en årrekke arbeidet med klienter i alle aldre og med ulike historier og utfordringer. Det plager meg at folk fra mitt eget fagfelt, uten innsikt i hvordan dette har foregått, tillater seg å både være nedlatende og vurdere dette til å være objektiviserende og uten annerkjennelse for de jeg har møtt.

Les også

Atferdsbegrepet innen barnevernet: Viken ignorerer «Glassjenta»

Jeg er ganske trygg på at jeg aldri verken har sett på disse menneskene som objekter eller behandlet dem som et. Jeg er også ganske trygg på at jeg har gjort mitt beste for å se menneskene og følelsene bak atferden. Dette er nemlig en del av min opplæring med en forståelse av at atferd handler om kommunikasjon og funksjon.

Les også

 1. Glassjenta varsler søksmål

 2. Glassjentas historie til Stortinget

Publisert:
 1. Barnevern
 2. Debatt

Mest lest akkurat nå

 1. De ønsket seg en datter som kunne overta butikken og arve formuen. Slik ble det ikke

 2. 16-åring kjørte bil med promille

 3. Nordlyset danset på høsthimmelen

 4. Fugler ved Breiavatnet ble matet med ukokt ris

 5. Til Oslos forsvar: Je suis Oslo!

 6. 18-åring ble den store helten i debuten: – Finner nesten ikke ord