Sjakksporten må klare seg uten samarbeid med en luguber spillindustri

DEBATT: Styret i Stavanger Sjakklubb (SKK) har nylig vedtatt at klubben støtter forslaget om at det skal inngås en avtale mellom spillselskapet Kindred og Norges Sjakkforbund (NSF). Som tidligere formann i SSK fra 2011 til januar 2019 vil jeg ta sterk avstand fra dette vedtaket.

Publisert: Publisert:

Spillselskapet Kindred bruker bevisst metoder som de godt vet er helseskadelige for de som kan være sårbare for å utvikle spillavhengighet. En slik sponsor bør Norges Sjakkforbund ikke ha, mener Tor K. Larsen, psykiater og tidligere leder av styret i Stavanger Sjakklubb. Foto: Per Erik Helle

Debattinnlegg

 • Tor K. Larsen
  Tidligere formann i Stavanger Sjakklubb
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Saken er at Kindred vil betale 50 millioner kroner mot at NSF forplikter seg til å støtte deres arbeid for å få spillselskapet lovlig i Norge.

Som sjakkentusiast er jeg sterk motstander av en slik avtale fordi jeg mener NSF skal være en mest mulig «nøytral» organisasjon, uten styrende koblinger til eksterne aktører som fronter kontroversielle holdninger, det være seg politiske, religiøse eller f.eks spillindustri-relaterte.

Fremmer sykdom

Men jeg er også, som lege og professor i psykiatri, på faglig basis svært bekymret over at sjakken i Norge skal gå inn i et samarbeid med en spillindustri som pusher pengespill på mennesker som lider av spillavhengighet. Noe av grunnen til at Norge ikke har godkjent det aktuelle spillselskapet går nettopp på dette; man har ikke gode nok strategier for å forhindre at syke mennesker spiller seg fra gård og grunn.

Spillavhengighet er fra 2013 karakterisert som en sykdom i det amerikanske diagnosesystemet DSM-5. Det finnes få studier på forekomst av spillavhengighet i Norge, men i en studie av Johansson og Götestam fra 2003 fant man at 1,8 prosent av unge i alder 12–18 år hadde spilleavhengighet, og at 3,5 prosent var det som karakteriseres som problemspillere.

Avhengighet er kort sagt definert som «en tilstand hvor man ikke klarer å kontrollere lysten til å spille og hvor spillingen får negative konsekvenser». Slik jeg ser det er dette aldri situasjonen med sjakkspilling; man kan saktens ha problemer med å kontrollere spillelysten, men de negative konsekvensene er sjeldent av alvorlig størrelse.

Uklar forpliktelse

I avtaleutkastet som er forhandlet frem mellom Kindred og NSF, understreker spillselskapet at de er klar over at spillavhengighet er et problem; de skriver følgende: «Kindred har pålagt seg selv å innen 1. september 2019 å stoppe all bonusmarkedsføring […].»

Man skriver med andre ord implisitt at man per dags dato holder på med dette; i praksis innebærer det at man gir «storspillere» bonus for å oppmuntre dem til å spille videre. Det er som å gi en flaske vodka til en alkoholiker.

Jeg legger også merke til at dette punktet ikke er satt opp som mulig «mislighold» under avtalens punkt 14.2, i praksis vil altså Kindred kunne fortsette å pushe spillavhengige til å spille mer for å skvise penger ut av dem også etter at en bindende avtale er inngått. NSF vil altså ikke ha mulighet til å sette foten ned dersom bonusmarkedsføringen fortsetter.

En katastrofe for NSF

Denne avtalen er, slik jeg ser det, en katastrofe for NSF. En nøytral organisasjon som jobber for at flest mulig barn og unge skal ha glede av å spille sjakk, planlegger å gå inn i en bindende relasjon med betting-industrien.

Det er forstemmende at Stavanger Sjakklubb støtter dette forslaget til avtale om lobbyvirksomhet for et ulovlig spillselskap. Jeg har nå meldt meg ut av klubben og håper at kongressen vil avvise forslaget under møtet 7. juli 2019. Jeg håper det fordi jeg anser sjakk som en viktig hobby for mange barn og unge, og den må vi klare å holde gående uten støtte fra en luguber spillindustri.

Les også

Nyhetsartikkel: «Professor advarer mot spillavtale: – Som å tilby gratis vodka til en tørrlagt alkoholiker»


Les også

Slik kunne VM-krisen vært avverget

Les også

Carlsen-leiren flagget motstand mot Stavanger-VM allerede i januar

Les også

Aftenbladet mener: «Magnus Carlsen fortjener også respekt»


Publisert:

Les også

 1. Carlsen-seier i Kroatia etter storspill

Mest lest akkurat nå

 1. 13 nye smittetilfeller i Stavanger

 2. Fikk brev fra sykehuset – skjønte ikke innholdet

 3. TV 2 øker prisen: Nå må du betale mer for å se Premier League

 4. Må betale nesten en million i erstatning etter lek med fyrverkeri

 5. Skuffet Landro gir seg ikke: – Vi tar steg og er blitt bedre

 6. Villmannskjøring av taxisjåfør: – Det var ekkelt. Jeg var 100 prosent sikker på at dette ble en stygg ulykke

 1. Sjakk
 2. Spillindustri
 3. Psykisk helse