Støtt FNs forbud mot atomvåpen

DEBATT: Signering av FNs atomvåpenforbud strider ikke mot våre NATO-forpliktelser.

«Vi må avvise kjernefysiske våpen på vår jord», skriver Sara Larsen, Ståle Ravndal og Grete Jacobsen. Foto: NTB Scanpix

Debattinnlegg

 • Sara Larsen
  Nei til Atomvåpen Rogaland
 • Ståle Ravndal
  Nei til Atomvåpen Rogaland
 • Grete Jacobsen
  Nei til Atomvåpen Rogaland
Publisert: Publisert:

Den 22. januar 2021 trer forbudet mot atomvåpen i kraft, for da har femti land underskrevet traktaten. Det betyr at disse landene har forpliktet seg til: «å ikke utvikle, teste, produsere, overføre, oppbevare, lagre, bruke, true med atomvåpen. De har heller ikke lov til å tillate andre å stasjonere atomvåpen på deres territorium, eller støtte, oppmuntre andre stater til noen av de forbudte aktiviteter».

Må vise handlekraft

Norge er nå medlem av Sikkerhetsrådet, og en prioritert oppgave er full oppslutning om internasjonal folkerett der atomforbudet faktisk nå er blitt en norm. Det er på tide at vi viser mot og handlekraft og skriver under på traktaten. For signering av FNs atomvåpenforbud strider ikke mot våre NATO-forpliktelser.

Atomvåpen ble først etter murens fall et symbol på alliert samhold og fellesskap. Når regjeringa boikotter konferanser og ikke underskriver FNs forbud, synes lojaliteten til USA /NATO å overgå hensynet til norsk befolkning som har all interesse av lavspenningspolitikk her i nord.

Det er på tide at vi viser mot og handlekraft og skriver under på traktaten.

Med den nye kalde krigen har vi nå allerede godtatt amerikanske tropper, kampfly som kan bære kjernefysiske våpen og atomdrevne ubåter patruljerende langs kysten, samt adgang til våre havner. Dette gjør vår geografiske posisjon sårbar og utsatt mellom Russland og USA, som er i rustningskappløp med «små» atomvåpen, og der de allerede innehar 90 prosent av de kjernefysiske våpen i verden. Vårt håp må være at Joe Biden er i stand til å gjenvinne tillit, vedlikeholde og gjenopprette nedrustningsavtalene, som det er brukt tiår på.

Dialog og respekt

Vi er nå i en tid der spenningen øker mellom atompaktene. Samtidig står vi overfor klimaendring og pandemier. Er det da ikke betimelig vi ratifiserer FNs atomvåpenforbud i stedet for å legitimere atomvåpen som stridsmidler? Kan vi ikke i stedet få til en dialog, og en respekt for at nordområdets sikkerhet?

Vi må avvise kjernefysiske våpen på vår jord, og flere kommuner må erklære seg som atomfri sone.

Publisert:
 1. Atomvåpen
 2. Sikkerhet
 3. Joe Biden
 4. Debatt

Mest lest akkurat nå

 1. Flere dødelige korona­utbrudd har gått under radaren

 2. Slik viser Bent Høie fram sponsorer til ekte­mannens arbeids­giver

 3. Hytta så ut som et «forlatt crack-reir». Nå er paret blitt eksperter på gjenbruk

 4. Korona­smitte på tre nye skoler i Stavanger – 122 må i karantene

 5. Slik held dei sju brann­mennene humøret oppe i karantene: – Ikkje synd på oss

 6. Butikk­ansatte kan bli hedret med skulptur: – Degradering av kvinner