Ser ikke regiondirektøren i NHO noe sammenheng mellom EØS-avtalen og sosial dumping?

Ser han ikke noe sammenheng mellom EØS og arbeidskriminalitet?

«I noen bransjer er omfanget av svart arbeid blitt så stort at det blir tilnærmet umulig for seriøse aktører å konkurrere», skriver Jan Refsnes i LO.

Debattinnlegg

 • Jan Refsnes
  Jan Refsnes
  Leder, LO Sandnes og Gjesdal
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Det kan virke som vår nye regionsdirektør i NHO Svein Olav Simonsen har vanskelig med å se sider av EØS-avtalen som direkte strider med demokratiske sider og velstandsvekst.
Utviklingen av EØS-avtalen har fått et omfang som går langt utover det som ble forespeilet da avtalen ble inngått og har gitt oss store problemer på arbeidslivsområdet som også burde bekymre NHO i meget stor grad istedenfor bare å «hegnes» om den.

Rettigheter svekkes

Men og det er et stort men. Det kan være at NHO-direktøren egentlig vil ha denne utviklingen som vi ser i Europa, hvor 25 millioner mennesker går arbeidsledige. Hvor det blir mer og mer vanlig å måtte ha to jobber for å opprettholde en normal levestandard. Hvor arbeidstakerens rettigheter svekkes mer og mer.

Les også

Svein Olav Simonsen (NHO): EØS-avtalen er det viktigste verktøyet vi har for å videreutvikle vår utenrikshandel

Ser ikke Svein Olav Simonsen noe sammenheng mellom EØS-avtalen og sosial dumping? Ser han ikke noe sammenheng mellom EØS og arbeidskriminalitet? Mener han at det ikke er noen sammenheng mellom EØS og EUs fire friheter med fri flyt av varer, tjenester, kapital og arbeidsfolk at det har blitt enklere å unndra 420 milliarder kroner i svart arbeid, det vil si 14 prosent av vårt nasjonale bruttonasjonalprodukt? Penger som skulle ha kommet samfunnet til gode. At det også fører med seg økt organisert kriminalitet i kjølvannet av dette, burde også vært til stor bekymring for NHO-direktøren.

Les også

Den største EØS-bløffen

Ser han noe sammenheng i at det unnslås 150 milliarder kroner i skatter og avgifter? I noen bransjer er omfanget av svart arbeid blitt så stort at det blir tilnærmet umulig for seriøse aktører å konkurrere. Dermed undergraver også kjøp av svarte tjenester grunnlaget for norsk verdiskapning og arbeidsplasser. Svart arbeid er mer alvorlig i dag enn tidligere, fordi det er uløselig knyttet til internasjonal økonomisk kriminalitet og uverdige arbeidsforhold.
Bør ikke dette skape bekymring for NHO-direktøren når dette også er en konsekvens direkte knyttet opp til EØS-avtalen?

Mener han videre at 0-timers kontrakter som vi ser mer og mer av i vårt land, ikke har noe med direktivet om bemanningsselskap? Mener han også at midlertidig ansettelse ikke har blitt mer og mer utbredt, som en konsekvens av Vikarbyrådirektivet? Mener han videre at det er en demokratisk og sosial handling av EU og dermed også EØS og overstyre nasjonale lover og vedtekter?

Hersketeknikk

Og så et lite hjertesukk til slutt: Mantraet om at vi trenger EØS for å «få solgt varene våre til EU» er en hersketeknikk for å få oppmerksomheten bort fra at nesten all vår vareeksport til EU hadde samme tollfrihet under handelsavtalen før 1994 som i EØS etter 1994.

Les også

Det største problemet med EØS-avtalen er at den er udemokratisk

Handel med EU vil vi ha også uten EØS. Men utafor EØS slipper vi EU-kravet om at enhver norsk lov må vike hvis den er i strid med EUs regelverk for det indre markedet.

Noe slikt krever ikke EU av noen andre land enn Norge, Island og Liechtenstein. Bortsett fra EU fins det faktisk ikke noe land/område her i verden som krever at en handelspartner må endre lovverket sitt for å få solgt varene sine.

Les også

 1. Nytt politisk parti vil ha Norge ut av EØS

Publisert:
 1. Svart arbeid
 2. Kapital
 3. EU
 4. Island
 5. Sandnes

Mest lest akkurat nå

 1. Derfor vil de ikke vaksinere seg

 2. Regjeringen vil skjære gjennom ved koronakrangel på Nord-Jæren

 3. 400 kan miste jobben i Seadrill

 4. Suksess for Vinterland på Ruten - måtte bestille 20.000 flere billetter

 5. De ville gi oppreisning til Inger-Tone, men ble stemt ned

 6. Oppgjørets time nærmer seg for Trumps folk