Oksygensvikt i havet

DEBATT: Oksygensvikten føyer seg inn i rekken av tegn på den pågående globale oppvarmingen.

Publisert: Publisert:

«Halvparten av alt oksygen på kloden blir produsert av planteplankton i havet», skriver Harald Liebich. Foto: Jarle Aasland

Debattinnlegg

 • Harald Liebich
  Stavanger
iconDenne artikkelen er over to år gammel

De siste 50 årene er oksygenmengden i havet blitt målt, og tendensen er tydelig. I en omfattende forskningsrapport, nylig publisert i Science, blir det slått fast at åpne havområder med total oksygensvikt har økt med fire ganger i perioden. I kystområder og i grunntvannsområder har omfanget oksygentomt vann økt med ti ganger. Halvparten av alt oksygen på kloden blir produsert av planteplankton i havet.

Det er to årsaker til oksygensvikten. Den ene årsaken er økende temperaturer i åpent hav som følge av global oppvarming. Jo varmere vann er, desto mindre mengder gass lar seg løse opp i vannet. Den andre årsaken er utslipp av næringssalter i grunnere områder. Saltene får atypiske alger til å formere seg raskt. Algene dør etter en tid, og forråtnelsen av algene bruker opp alt oksygen i vannet.

Havet trues dessuten av forsuring som følge av økende mengder karbondioksid som løser seg lett i vann og danner karbonsyre.

Oksygensvikten føyer seg inn i rekken av tegn på den pågående globale oppvarmingen: Rekordlav sjøisutbredelse i Arktis (januar 2017), stigende havnivå, nedsmelting av klodens isbreer, økende nedbørsintensitet verden over og mer ekstremvær i områder som normalt ikke har slikt vær.

Publisert:

Klimasaken

 1. 2019 var Europas varmeste år

 2. Første hetebølge i Antarktis

 3. Autoritært og farlig fra Oslo MDG

 4. – Totalt kan det ende med at du egentlig bare flytter det meste av utslippene til andre land i Europa

 5. – Grønn omstilling — meir enn fagre ord?

 6. Ta strømmen fra oljedepartementet

Les også

 1. Høye bølger om havet

 2. «Klimagasser er årsak til oppvarmingen»

 1. Klimasaken
 2. Debatt
 3. Global oppvarming
 4. Ekstremvær
 5. Klima