Misforståelse om NKP i Stavanger

DEBATT: Hallvard Tjelmeland, faghistoriker ved UiT, misforstår når han fremstiller det slik at jeg har sidestilt NS og NKP under krigen. Det har jeg ikke. Les én gang til, Tjelmeland.

«Jeg er fullstendig klar over Stavangerkommunistenes heroiske rolle under krigen og kjenner den inngående. Jeg har ikke i noen sammenheng uttalt meg negativt om dette», skriver Jan Gjerde.

Debattinnlegg

 • Jan Gjerde
  Jan Gjerde
  Stavanger
Publisert: Publisert:
Les også

Hallvard Tjelmeland: Feil om Stavanger-kommunistane

iconDenne artikkelen er over to år gammel

Medlemslista til Stavanger NKP i boka til Jan Magne Arntsen gjelder for ti-årsperioden 1940 til 1950. 60-70 prosent av de på denne lista ble medlemmer av NKP etter krigen og har lite med krigskommunistenes innsats å gjøre.

Jeg mener at etterkrigskommunistene kan sammenlignes med NS når det gjelder lojalitet til fremmed makt og innstillingen til det borgerlige demokratiet.

Jeg er fullstendig klar over Stavangerkommunistenes heroiske rolle under krigen og kjenner den inngående. Jeg har ikke i noen sammenheng uttalt meg negativt om dette. Når kommunistene ble stigmatisert fra ca. 1947-48 og utover, hang det sammen med at Sovjetunionen gikk over fra å være alliert under krigen til å bli fiende ved Norges medlemskap i NATO. NKP inngikk i Moskva-kommunismens internasjonale nettverk og politisk ble partiet en forsvarer av Sovjetunionens utenrikspolitikk. Ved partisplittelsen i 1949-50 ble de fremste krigskommunistene ekskludert fra NKP, deriblandt Helge Hansen, byens fremste krigskommunist.

Les også

 1. Jan Gjerde: Gamle medlemslister til NKP til besvær

 2. Aldri mer en fortiet historie

 3. Jan Gjerde: Heder og fortielse i Stavanger kommunistiske parti

 4. Tre lokale bøker som utvider vår kunnskap om krigen

 5. Krigskommunistene i Hillevåg

Publisert:
 1. Debatt
 2. Kommunisme
 3. Stavanger

Mest lest akkurat nå

 1. Slik så det ut ved Vålandstårnet i kveld

 2. For 30 år siden skremte denne gjengen vannet av foreldre og rektorer i Sandnes

 3. Stor test av 15 brød: To får toppkarakter

 4. Avhørte vitner kan ha husket feil

 5. Kommuuuuuuuuuuuuunen!

 6. To Viking-talenter tatt ut på landslaget