Uenighet i sak må ikke bli til angrep på andres personlige integritet

Debattinnlegg

 • Ulrik Fredrik Malt
  Ulrik Fredrik Malt
  Professor emeritus i psykiatri og psykosomatisk medisin, Universitetet i Oslo
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

DEBATT: Uttalt utmattelse og andre psykiske og kroppslige plager etter fysiske og psykiske anstrengelser − kronisk utmattelsessyndrom (CFS)/myalgisk encefalopati (ME) − er sannsynligvis en svært heterogen (forskjelligartet; red.mrk) tilstand som kan ha ulike årsaker. Det er derfor ingen enighet om hva som er den optimale behandlingen. Antagelig hjelper én bestemt behandling ikke alle.

Dette tilsier at man bør være åpen for å utforske effekten av ulike behandlingsmåter, heri også ikke-biologiske tilnærminger. Selv ved sykdommer hvor det foreligger sikker nevrologisk sykdom eller hjerneskade vet vi for eksempel at psykologiske intervensjoner kan medføre bedre funksjon selv om man ikke klarer å endre selve hjernesykdommen eller skaden.

I et debattinnlegg i Aftenbladet går Nina E. Steinkopf til et brutalt personangrep på høyt anerkjente klinikere og forskere som er åpne for et slikt helhetsperspektiv.

Slike personer, skriver Steinkopf, promoterer pseudovitenskapelig hjernevask (anklage mot Overlege Ingrid Helland) eller er skyld i at en 13-åring gjorde et selvmordsforsøk (anklage mot overlege Vegard B. Wyller som hverken hadde behandlet eller kjente gutten). I det vanskelige og kontroversielle området som CFS/ME er, er det mer nødvendig enn noen sinne å bevare roen og argumentere på sak. Vi bør alle holde oss for gode til å insinuere at de som mener noe annet enn oss selv er uskolerte, umoralske eller dårlige mennesker.

Publisert:
 1. ME

Mest lest akkurat nå

 1. Butikken har vært en del av Stavanger sentrum i 110 år. Nå legges den ned

 2. Slik så det ut i Ålsheia i Sirdal i dag

 3. Økende smittetrend, men flere bedrifter åpner for å jobbe på kontoret

 4. Senterleder avkrefter rykter som går på sosiale medier

 5. Elev på Lundehaugen smittet

 6. Ulovlig å konkurrere - arrangerte «trening med tidtaking» for 40 løpere