Trampoliner er ikke bare til glede

DEBATT: Det går mot vår og forhåpentligvis varmere dager. Men samtidig dukker det opp utallige trampoliner i større og mindre hager. Ofte i hager som egentlig er for små til å romme disse «leketøyene».

«Når man så opplever at det ikke går an å føre en normal samtale på egen uteplass, på grunn av lyd fra naboens trampoline, da går det sterkt ut over livskvaliteten», skriver Odfrid Espedal og Arne K. Espedal. Foto: Shutterstock

Debattinnlegg

 • Odfrid Espedal
  Stavanger
 • Arne K. Espedal
  Stavanger
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

De er ganske sikkert til glede og nytte for små og store, og de benyttes flittig, både sent og tidlig. Men de er dessverre ikke til glede for alle, snarere tvert imot.

En rask kikk innom Google viser med all tydelighet at trampoliner ikke bare er til glede, spesielt ikke for naboene til disse «leketøyene». Titusenvis av innlegg viser tydelig at det mangler en hel del på det. Faktisk er trampolinebruk en av de største årsakene til uenighet naboer imellom.

Ofte svært høylytte

Ofte plasseres trampolinen tett innpå nabogrensen, og gjerne i umiddelbar nærhet til naboens uteplass. Og da har man lyden av glade barn tett innpå seg i timevis hver gang været tillater uteliv. Ikke noe galt i at barn er glade og gir lyd fra seg når de leker, men de er ofte svært høylytte.

Når man så opplever at det ikke går an å føre en normal samtale på egen uteplass, på grunn av lyd fra naboens trampoline, da går det sterkt ut over livskvaliteten. Ofte må man trekke innendørs for å få litt fred i godværet, og det føles både smertefullt og sørgelig ikke å kunne benytte egen hage og uteplass på grunn av høy og vedvarende lyd.

Faller utenfor lovverket

Vi kjenner en rekke mennesker som er i denne triste situasjonen. Det er jo ingen lover eller vedtekter som regulerer dette, med unntak av en setning i Naboloven om regulerer støy utover nettene. Trampoliner defineres som leketøy, og faller utenfor lovverket. Ganske underlig siden bruk av motorisert verktøy eller støyende redskap er forbudt til bestemte tider og alle søn- og helligdager.

Men her er det opp til de enkelte foreldre å ta hensyn til naboer og omgivelser, både med plassering og bruk. Og det bør absolutt gjøres! Et område hvor kommunen snarest bør etablere et sett med vedtekter som regulerer dette, på grunn av de mange som uskyldig blir rammet.

Les også

 1. 1 av 3 krangler med naboen - slik unngår du bråk

Publisert:
 1. Debatt

Mest lest akkurat nå

 1. Pride-bryllup: – Fantas­tisk å gifte seg i selveste bibel­beltet

 2. Suldal må masseteste skoleelever

 3. – Har ingen kjempegod forklaring

 4. Ordfører deltok i slokkearbeid

 5. «For mye vekt på følelser og psykisk helse i skolen?»

 6. – De som møter Irene, glemmer henne aldri