Noe er galt i Stavanger tingrett!

DEBATT: Forrige uke marsjerte 700 feminister av begge kjønn gjennom gatene i Stavanger, til kamp for likestilling, solidaritet og trygghet for kvinner. Det er det jammen meg behov for!

«Det er på tide å legge bort gammeltestamentlig rettspraksis», skriver Eirik Faret Sakariassen.
  • Eirik Faret Sakariassen
    Eirik Faret Sakariassen
    2. kandidat til Stortinget, Rogaland SV
Publisert: Publisert:
  • Teksten er oppdatert (16.3.17) med rettelse av en feilaktig opplysning om straffeutmåling. Red.anm.
iconDenne artikkelen er over seks år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av Aftenbladets debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

På kort tid har vi fått dårlige eksempler på at kvinners rettssikkerhet står svakere enn menns, og det er byens egen tingrett som bidrar til det. Vi kan ikke godta at det i ulike saker skal være slik at kvinnene selv ansvarliggjøres for den urett som begås mot dem. Det er på tide at de som dømmer i Stavanger tingrett går noen runder med sine egne verdier og sitt eget kvinnesyn.

Les også

Fikk lavere straff fordi voldtektsofrene var prostituerte

Ufattelig

Først kom saken om mannen som: Ulovlig tok seg inn på sin kones mobiltelefon og fant bevis på utroskap og som vekket henne og ga henne juling.

Stavanger tingrett kommer til den konklusjon at dette skjedde i "berettiget harme" og reduserte politiadvokatens påstand om 75 dagers fengsel til 30 timers samfunnsstraff (rettet fra «30 dagers samfunnsstraff»; red.anm.). Det må altså tolkes slik at retten mener det er greit å banke kona eller kjæresten sin om man har tilstrekkelig grunn til å være sint. Det er helt ufattelig.

Deretter kommer det en sak om en annen mann som er dømt i den samme tingretten, denne gangen gjelder saken voldtekt. En forbrytelse som vi vet ødelegger liv og krenker mennesker. Mannen skal ha voldtatt to prostituerte ved to ulike anledninger. Som følge av at kvinnene er prostituerte har Stavanger tingrett kommet til at «(...) krenkelsen av den seksuelle integriteten [er] av en noe annen karakter.»

Les også

Til kamp mot urettferdig turnus, æresdrap og porno

Vi er i 2017

Prostituerte får altså, som følge av rettens dom, et enda svakere rettsvern enn de allerede har. Retten har funnet det bevist utenfor enhver rimelig tvil at begge har blitt voldtatt, men han får altså redusert sin straff fordi han gikk løs på noen av samfunnets minst privilegerte.

Vi er i 2017. Det er på tide å legge bort gammeltestamentlig rettspraksis. Noe er galt i Stavanger tingrett, og vi kan ikke godta at det får fortsette.

Publisert: