Til slutt står det igjen: Mor er alltid mor

Publisert: Publisert:

Svein Kjetil Lode Svendsen er advokat for moren til Ida, «Glassjenta». Han skriver at moren er uenig i at datteren ble utsatt for omsorgssvikt.

Debattinnlegg

 • Svein Kjetil Lode Svendsen
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Glassjenta heading.jpg.jpeg

Da mor til Ida tok kontakt med meg for bistand, hadde barnevernet vunnet frem med tvang i ni avgjørelser på like mange måneder. Det var en desperat mor som tok kontakt. Da vi i Haugaland tingrett fikk opphevet barnevernets tvang og lagmannsretten forkastet kommunens anke, gikk det kun én måned før barnevernstjenesten besluttet ny tvang. Så var kampen i gang – igjen. For mor er det viktig å formidle selve kampen mot et uovervinnelig system.Vanligvis er det foreldrene som oppsøker mediene i kampen mot barnevernstjenesten. Journalister og redaktører er ofte varsomme. Taushetsplikt, presseetikk og hensynet barna legger føringer for hva man kan trykke. Ida tok selv kontakt med pressen, og mor har vært negativ til at datterens liv skal offentliggjøres. Mor har likevel samtykket fordi hun ser viktigheten av debatten og ikke minst nødvendigheten av endringer i systemet.

Skarpe fronter

Aftenbladet har laget en reportasjeserie, som i tillegg til å formidle et budskap, ivaretar de involverte på en god måte. Det er viktig at man i fortsettelsen under debatter, kronikker og kommentarer også har tanke for de involverte. Mor reagerte på Torunn Egge Roux’ skarpe penn i Aftenbladet. Mer enn én gang ble det lagt til grunn at Ida var blitt utsatt for omsorgssvikt. Dette er mor uenig i.

Idas mor har tatt kampen mot systemet fordi hun mener at det offentlige ødelegger hennes datter. Hennes kjærlighet for datteren er drivkraften. Barneverntjenesten har ikke evnet å inkludere mor i et samarbeid om datteren. Frontene har vært skarpe:

 • Barnevernstjenesten har fjernet mor som verge. Mor har klaget og fått opphevet vedtaket.
 • Mor har tatt bilder av politiet som bruker makt mot datteren. Politiet svarer med å beslaglegge hennes telefon. Bilder er slettet når mor får telefonen tilbake.
 • Mor varsler rettslig kamp om bildene, og bildene utleveres.
 • Mor klager barnevernet inn for Fylkesmannen. Barnevernstjenesten mener de gir god omsorg. Mor purrer på avgjørelse. Frister settes. Frister brytes.

Hvem står igjen?

Slik har mor sloss kamp etter kamp. De fleste har hun tapt. Kanskje var det riktig at hun skulle tape, kanskje burde hun vunnet flere. Mors håp er at troen på systemets skråsikkerhet svekkes. At Idas historie hjelper andre barn, andre foreldre. For kampen om Ida er snart over. Reaksjonene etter «Glassjenta» vil blåse over. Barnevernet vil trekke seg ut etter at Ida blir myndig. Og når rampelyset er slukket og prosjekt barnevern er avsluttet, hvem står igjen?

Mor er alltid mor.

Les også:

Publisert:

Glassjenta

 1. Nasjonal rapport etter Glassjenta: Snakker med barna, men hører ikke på dem

 2. – Hvorfor har disse barna ikke fått en offisiell unnskyldning fra myndighetene, slik andre grupper har fått?

 3. Solveig Horne vil rydde opp i barnevernstjenester

 4. Derfor gir hun Horne terningkast 3

 5. «Glassjenta» så at Solveig Horne var i byen. Og inviterte på en kopp kaffe.

 6. Dette er Solveig Hornes største hodepine

 1. Glassjenta
 2. Debatt
 3. Taushetsplikt
 4. Torunn Egge Roux
 5. Barnevern