Human-Etisk Forbund: Sjefredaktøren i Aftenbladet og Sola-ordføreren i utakt med befolkningen

Aftenbladets sjefredaktør Lars Helle skriver at vi er trangsynte fordi vi synes det er en særdeles dårlig idé å bruke over 90 millioner kroner av fellesskapets midler på en ny kirke i Sola, i en kommune der alle statistikker for kirkelige handlinger peker bratt nedover. Det er for øvrig i tråd med samfunnets utvikling generelt.

I en undersøkelse som ble delfinansiert av Human-Etisk Forbund, svarte 66 prosent i Sola at de ikke ønsker at kommunen skal bruke over 90 millioner kroner på en ny kirke i Solakrossen. Det bør respekteres, mener Kjetil Nordbø, lokallagsleder i Human-Etisk Forbund, Stavanger.

Debattinnlegg

 • Kjetil Nordbø
  Kjetil Nordbø
  Lokallagsleder, Human-Etisk Forbund, Stavanger
Publisert: Publisert:
Les også

Lars Helle: Trangsyn og pietisme fra Human-Etisk Forbund

iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Kun 3 av 10 nordmenn tror på en Gud. Det er altså et flertall av ikke-troende i landet som ønsker et sekulært verdigrunnlag, og at kommunene heller bygger livssynsåpne seremonirom. Alt dette kommer til uttrykk i vår befolkningsundersøkelse i 2016 utført av TNS Gallup.

Det bør ikke komme som en overraskelse på noen at Human-Etisk Forbund mener at livssynsåpne seremonirom som kan benyttes av alle tros- og livssynsamfunn, er til det beste.

Lytt til folket

Folkelig engasjement skal berømmes og er ofte spire til endrede beslutninger. Da en stor gruppe engasjerte i Sola kommune som ikke ønsket at felleskapets midler blir brukt til enda en kirke, tok kontakt med oss i Human-Etisk Forbund, Stavanger lokallag, lyttet vi. For de opplevde ikke at deres argumenter ble hørt hos politisk ledelse i Sola kommune, som mente at befolkningen ønsket denne kirken.

En innsamling av hundrelapper ble derfor iverksatt blant de engasjerte, og de fikk samlet inn 12.000 kroner. Vi valgte å støtte med resten for at en befolkningsundersøkelse om denne kirken spesifikt kunne gjennomføres av et anerkjent selskap. Det bør ikke komme som en overraskelse på noen at vi mener at livssynsåpne seremonirom som kan benyttes av alle tros- og livssynsamfunn, er til det beste.

Undersøkelsen viste for øvrig at 66 prosent av befolkningen i Sola er imot byggingen av kirken. Kun 21 prosent er for. Resten, 13 prosent, vet ikke hva mener.

Etter at befolkningsundersøkelsen ble publisert, svarte ordfører Ole Ueland at man ikke styrer kommunen etter meningsmålinger, og at han er overbevist om at når kirken er på plass, vil alle synes det er et positivt tilskudd til kommunen og Sola sentrum. Det utviser en avstand mellom politiker og befolkning som ikke er heldig.

Å bygge en kirke til over 90 millioner kroner for en stadig mindre menighet når kommunen allerede har mange kirker, er ikke god styring av fellesskapets midler.

En sekulær stat med religionsfrihet for alle

Human-Etisk Forbund er ikke imot kristendommen eller andre religioner, Lars Helle. Vi er for en sekulær stat med full religionsfrihet og et inkluderende samfunn bestående av ulike religioner og livssyn. Det offentliges rolle må derfor være livssynsnøytralt.

Å bygge en kirke til over 90 millioner kroner for en stadig mindre menighet når kommunen allerede har mange kirker, er ikke god styring av fellesskapets midler. Det er like lite heldig at vi og andre tros- og livssynsamfunn vil få millioner kroner i kompensasjon hvis denne kirken blir bygget. Også det er lite god styring av fellesskapets midler.

Ønsker Kirken mer plass, er vårt råd til Sola kommune å bygge et livssynsåpent seremonirom til bruk for alle. Det vil leve inn i fremtiden, og Sola kommune blir en foregangskommune.

Er det trangsynt å mene at fellesskapets midler må brukes mest mulig fornuftig, Lars Helle?

Les også

 1. Human-Etisk Forbund gir pengar til kyrkjemotstandarar

Publisert:
 1. Livssyn
 2. Ole Ueland
 3. Sola
 4. Lars Helle
 5. Sola kommune

Mest lest akkurat nå

 1. Snøvær skaper problemer på Stavanger lufthavn, Sola: – Vi fikk ingen informasjon

 2. Som å bli truffet av markedsavdelingens ømme julegodstog

 3. Advarer mot svært glatte veier

 4. En Sirdal-familie på fire kan få 12.000 kroner til å dekke strømregningen

 5. Fjerner populær gaveordning på kort varsel

 6. Her fosser strøm-milliardene inn