Gode grunner for at barn med snue ikke skal i barnehagen

STAVANGER: Det er ikke mulig å stoppe virusinfeksjoner i grupper slik som i barnehager. Det vi kan gjøre, er å begrense videre smitte så mye som mulig, og dermed gjøre at færre blir syke og at vi stopper et utbrudd tidlig.

«Bruk av mindre grupper hindrer smitte fra en gruppe til en annen – som Hanne Rentsch Ersdal etterlyser i sitt debattinnlegg under overskriften «Barnehagene ikke gode nok på smittevern» – men dette krever mer ressurser og er aktuelt i perioder med mer smitte enn vi har i dag», skriver smittevernoverlege i Stavanger Runar Johannessen. Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix

Debattinnlegg

 • Runar Johannessen
  Smittevernoverlege, Stavanger
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er 296 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

At alle med symptomer på nyoppstått luftveissykdom, skal være hjemme er det beste tiltaket vi har for å gjøre dette, og samlet det minst inngripende. Det vil også begrense videre smitte av vanlig forkjølelse (Rhinovirus er den aktuelle nå), og forhåpentligvis vil perioden med mange småsyke barn vare kortere enn den ville vart ellers.

Bruk av mindre grupper hindrer smitte fra en gruppe til en annen – som Hanne Rentsch Ersdal etterlyser i sitt debattinnlegg under overskriften «Barnehagene ikke gode nok på smittevern» – men dette krever mer ressurser og er aktuelt i perioder med mer smitte enn vi har i dag.

Les også

Kommuneoverlegen i Sandnes i fersk e-post: – Barn med snue kan gå i barnehagen

Testingen

Det foreligger fortsatt ingen immunitet i befolkningen mot covid-19, og dette er fortsatt et virus som tar mange liv i verden. De første symptomene, spesielt hos barn, er ikke mulig å skille fra vanlig forkjølelsessymptomer. Det ville vært en uholdbar situasjon for barnehager og foreldre om syke barn skulle fortsatt i barnehage med den usikkerheten det gir.

Testen som brukes, er omtrent 80 prosent sensitiv. Det vil si at den gir utslag på 8 av 10 som har covid-19, mens 2 av 10 som har viruset, får negativt svar. Dette avhenger av at prøven tas riktig. En «riktig» prøve av den vi har tilgjengelig nå er ubehagelig, og det er derfor enda større usikkerhet når prøven tas hos barn. Vi har også valgt å bare ta halsprøve på barn under fem år, da ubehaget med neseprøve er større og god prøve blir enda vanskeligere.

En negativ prøve er altså ikke avklarende og kan ikke brukes til å si at personer kan gå tilbake til barnehage eller jobb. Vi håper at framtiden gir bedre og enklere testmetoder som kan benyttes mer på denne måten.

Les også

Hanne Rentsch Ersdal: «Barnehagene ikke gode nok på smittevern»

Bedre enn å stenge

Vi er klar over at det gir en del utfordringer med at barn må være oftere eller lenger borte fra barnehagen enn det som var vanlig før, men det er likevel mye bedre enn at barnehagene må stenge helt.

Dersom vi skal unngå smitte helt, må vi, som det beskrives i innlegget, isolere oss i mye større grad fra andre og ha minimal nærkontakt. Det var dette som ble gjort da barnehager og skoler ble stengt.

I nåværende situasjon, med svært lite covid-19-smitte i samfunnet i Norge, kan vi fortsatt ha åpne skoler og barnehager så lenge personer med luftveissymptomer holder seg hjemme.

Les også

 1. Når dere ber meg om å holde mini hjemme til han er snuefri, så oppleves det som et umulig krav

 2. Spesielt ett punkt gjør mange usikre

 3. Smittevern­avdelinga i Stavanger: Mange barn er sjuke og heime frå barnehage og skole

Publisert:

Korona-viruset

 1. Slik gikk det med landene som holdt åpent for å redde økonomien

 2. Full forvirring om rødt nivå i videregående skole

 3. – Som alenemor er dagene krevende nok i seg selv

 4. Danmark skroter AstraZeneca-vaksinen

 5. «Det var som jeg satt forrest i båten og så at det kom en tsunami som ingen andre så.»

 6. Elitene velter seg i ulov­lige luksus­middager

 1. Korona-viruset
 2. Koronaviruset
 3. Smittevern
 4. Barnehage
 5. Stavanger