Direktører med løse påstander om vindkraft!

DEBATT: Direktørene Øyvind Isachsen i Norwea og Knut Kroepelien i Energi Norge går på nytt i rette med meg i Aftenbladet 26. november, under tittelen «Fiksjon og fakta om vindkraft».

– Jeg har lenge etterlyst dokumentasjon om at vindkrafteksport gir klimaeffekter som rettferdiggjør nye vindkraftverk på land i Norge, skriver Hogne Hongset.

Debattinnlegg

 • Hogne Hongset
  Vindkraftmotstander
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Grunnen er at jeg har kritisert deres nokså spesielle bruk av statistikk, der de prøver å gi inntrykk av at det er stort flertall i folket for mer vindkraft på land i Norge. Nå går de løs på meg personlig, for å diskreditere meg fra å delta i vindkraftdebatten. Det setter jeg stor pris på, for det forteller at det står dårlig til med reelle argumenter.

Unøyaktigheter

Og de to herrene fortsetter med sine unøyaktigheter på faktasiden når de skriver dette: «Nylig skrev han i VG at vindkraft ikke har noen klimaeffekt, til tross for at både forskere og myndigheter har fastslått det motsatte.» Det jeg skrev i VG, var noe helt annet: «At økt eksport av elkraft til EU er et viktig klimatiltak er imidlertid en udokumentert påstand. Og den påstanden blir ikke mer sann om den gjentas, gjentas og gjentas. Til nå har ingen kunne dokumentere at den eventuelle klimaeffekten av ny vindkraft er i nærheten av å rettferdiggjøre den raseringen av urørt natur som nye vindkraftverk på land i Norge gir.»

Etterlyst dokumentasjon

Jeg har lenge etterlyst dokumentasjon for påstanden direktørene nå på nytt kommer med, om at vindkrafteksport gir klimaeffekter som rettferdiggjør nye vindkraftverk på land i Norge. Jeg sendte til slutt dette spørsmålet til Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet: «Vil økt eksport av fornybar energi fra Norge til EU gi reduserte CO₂-utslipp.» Jeg fikk dette svaret, via Hambros rådgiver: «Spørsmålet ditt kan ikke besvares enkelt og meg bekjent har ingen i eller utenfor Norge gjort grundige vurderinger av problemstillingene du reiser.»

Fortell oss

Så hvem er da disse «forskere og myndigheter» som dere viser til, Kroepelien og Isachsen? Dere vet vel hvem de er? Fortell oss det, så også vi kan få se hva «forskere og myndigheter» har uttalt. Hvis ikke blir dette bare enda en ny runde med udokumenterte påstander.

Les også

Knut Kroepelien og Øyvind Isachsen: – Vi skal lytte til motvinden

Les også

 1. – Løgnaktig bruk av statistikk om vindkraft!

 2. – Fiksjon og fakta om vindkraft

 3. – Vindbransjen glemmer naturen

Publisert:
 1. Debatt
 2. EU
 3. Vindkraft
 4. Energi Norge
 5. Stavanger Aftenblad

Mest lest akkurat nå

 1. Full krangel om Norges største gondol til 500 millioner. Bak står Spotify-investorer.

 2. Tidligere proffsyklist Chris Anker Sørensen døde i ulykke: - Uforståelig og ufattelig

 3. Kjøpte rekkehus alene i en alder av 24: – Jeg er ikke noe god på økonomi, men er fornuftig

 4. – De truet med å sende meg tilbake om jeg ikke var snill

 5. Snart leverer Erna Solberg sin avskjedssøknad. Slik blir Norge styrt til Støre tar over.

 6. Nyt helgen, for snart vil regnet bøtte ned