Anna Kvam (MDG): Et forkastelig system

DEBATT: Nesten halvparten av all elektronikk som kastes, er i god stand. Dette er bare et av mange symptomer på et bruk-og-kast-system som er klart for søppeldynga.

Hadde alle i verden hatt et like stort materielt forbruk og kastet like mye som oss i Norge, hadde vi trengt minst to jordkloder til.

Debattinnlegg

 • Anna Kvam
  Anna Kvam
  1. stortingskandidat for Rogaland MDG
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Det var forrige uke at undersøkelsen avfallsselskapet IVAR har gjort ble offentliggjort. Hos dem er 41 prosent av el-artiklene som kastes, i helt fin stand. PC-er, TV-skjermer, lamper, tastaturer og mobiler går altså rett i søpla selv om de fint kunne vært brukt i mange år til. Vi kaster møbler og klær som ikke er ødelagt. Spiselig mat går også på dynga.

Vi lever i et samfunn som ikke bare forbruker for mye av klodens ressurser, vi bruker også det vi kjøper på en ekstremt ineffektiv måte. Det er gammeldags, dårlig for planeten og dårlig for lommebøkene våre.

Ressurser og klimaet

Hadde alle i verden hatt et like stort materielt forbruk som oss i Norge, hadde vi trengt minst to jordkloder til. Naturressursene vi skaper varer av finnes ikke i ubegrensede mengder. Dette er ikke bare problematisk i et fordelingsperspektiv at vi i den vestlige verden grafser til oss så mye at det faktisk blir mindre igjen til andre og de som kommer etter oss. Det er også problematisk fordi materielt forbruk er en av de viktigste driverne av global oppvarming. Jo større forbruk, desto større klimagassutslipp.

Inntil vi bryter sammenhengen mellom forbruk og klimagassutslipp, er vi nødt til å bremse forbruksveksten for å bekjempe klimaendringene. Heldigvis betyr ikke dette at vi skal ned i levestandard, eller tilbake til syttitallet. Et samfunn som bruker ressursene vi høster fra naturen så effektivt som mulig, er et mer moderne samfunn enn det vi har i dag. Spørsmålet er om politikerne greier å skape det.

Flere tiltak

Skal vi få bukt med problemet som tallene fra IVAR er et symptom på, må vi gjøre mange grep. Først og fremst må det bli billigere å reparere. I dag er det nesten gjennomgående dyrere å fikse tingene sine enn å kjøpe nytt. Miljøpartiet De Grønne (MDG) foreslår å minst halvere momsen på reparasjoner.

I tillegg bør man undersøke om garantitiden for flere varer bør utvides.

Vi vet også at nordmenn i dag kjøper en rekke produkter som brukes ekstremt lite. Dette tyder på at vi med hell kan dele på langt mer enn vi gjør i dag. Det er for eksempel unødvendig at ti boenheter i samme borettslag disponerer vinkelsliper hvis hver av vinkelsliperne i snitt brukes en gang i halvåret. Her gir mobilteknologien oss helt nye muligheter til å dele på ting på en effektiv måte.

Noe av den samme tankegangen ligger bak når stadig flere kommuner oppretter utstyrsbiblioteker. Her kan man for eksempel låne eller leie elektronisk utstyr, sport eller fritidsartikler.

Også på produksjonssida finnes det en rekke effektive grep som kan tas. Stadig flere bedrifter ser mulighetene for egenvinning og profitt gjennom mer sirkulær produksjon, som sørger for at det som før var avfall eller biprodukter, i stedet utnyttes.

Politisk alternativ

Det mangler heldigvis ikke på tiltak som vil kunne være med på å bremse noe forbruksveksten som har foregått i Norge de siste årene. En slik politikk vil gjøre produktene vi kjøper mer solide, gi forbrukerne bedre muligheter til å reparere og tar hensyn til planetens tålegrenser.

Spørsmålet er om det er mulig å sikre flertall for en slik politikk når MDG er det eneste stortingspartiet som i sitt partiprogram eksplisitt anerkjenner at dagens materielle forbruksnivå må begrenses.

Les også

 1. Overgangen til DAB+: IVAR samlar inn FM-radioar

 2. Overgangen til DAB+: «Verst er det kanskje hjemme. Der står noe som kostet flesk. Bang & Olufsens anlegg med kornblå høyttalere og glassdører som går til sides før de berøres. Kjøpt for 25 år siden. Fortsatt et møbel.»

Publisert:
 1. Klima
 2. Miljøpartiet De Grønne (MDG)
 3. Forbrukerelektronikk
 4. Møbler
 5. Anna Kvam

Mest lest akkurat nå

 1. Elsparke­syklist døde etter ulykke – navnet er frigitt

 2. Eierne hjalp familie etter brann før jul, søndag brant deres eget hus

 3. Hunnedalsveien: Kraftig vind kastet buss av veien

 4. Viking signerer islandsk keeper på fireårskontrakt

 5. Viking og Berisha i gang: – Dette skal til for at jeg drar

 6. Etter 12 år i Oslo kom jeg hjem til en region som ikke finnes