Vi har jo en felles identitet, la oss stå sammen på Nord-Jæren!

DEBATT: La oss dyrke felles identitet og felles følelser for Nord-Jæren. La oss skape en ny, unik kommune!

«Er det ikke slik at vi i dag er et fellesskap, uavhengig av kommunegrensene? La oss gjøre fellesskapet om til en organisasjon», skriver Per A. Thorbjørnsen.

Debattinnlegg

 • Per A. Thorbjørnsen
  Per A. Thorbjørnsen
  Kommunalråd/gruppeleder, Stavanger Venstre
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Det er rart med det. Er det virkelig slik at identitetsfølelse kjenner kommunegrenser? Er det virkelig slik at følelsesregisteret vårt er slik innrettet fra skapelsen av? Det tror jeg ikke, det får være grenser… La meg forklare:

Sist jeg var på toppen av Bynuten, med en av døtrene mine, skuet jeg vestover og så et fantastisk skue! Det slo meg at dette er mitt rike. Vårt rike. Det er her vi hører til.

Det er her vi hører til

Når jeg tar gjester fra andre deler av verden med til Solastranden, kan jeg si at dette er slik vi har det her hos oss. I det ene øyeblikket 671 meter over havet, i det neste kjenne de fløyelsmyke bølgene spre seg over vannkanten. Det er mitt rike. Vårt rike. Det er her vi hører til.

Da vi sist var på et kulturarrangement på Tungenes fyr, tenkte jeg at du verden for et mangfold vi har. Her ute hvor Nordsjøen og fjordriket møter Nord-Jæren hører jeg til. Mitt rike. Vårt rike. Det er her vi hører til.

Når jeg går over Torget i Stavanger, treffer jeg på turister og rogalendinger. Slår av en prat med han som selger pølser på Domkirkeplassen. Da har det slått meg at dette er mitt rike. Vårt rike. Det er her vi hører til!

En del av min identitet

Når jeg forteller om Sandnes' stolte industrihistorie, fra teglverk— og pottemakerindustri til produksjonen av tekstilprodukter og sykler, kjenner jeg at historien er en del av meg, en del av min identitet.

Når jeg forteller om Erling Skjalgsson som bodde på nordlige delen av Jæren, i dagens Sola kommune, forteller jeg en historie som er blitt en del av meg, en del av min identitet.

Når jeg forteller om hvordan Stavanger dominerte som hermetikkhovedstad fra 1890-årene til 1960, med totalt 350 hermetikkfabrikker hvor nesten 65 prosent av byens arbeidere var ansatt, blir jeg stolt! En historie som er blitt en del av meg, en del av min identitet.

Når jeg forteller at storisen for 13.000 år siden drog seg bort fra Randaberg og at Randaberg i dag er en viktig landbrukskommune, og legger til at Irene fra Viste i Randaberg fram til nyttår i år solgte egg og grønnsaker på Torget i hele 40 år, da er det en del av min historiefortelling. En historie som er blitt en del av meg, en del av min identitet.

Identitet utvikles

Jeg er vokst opp i Bergen. Studerte og arbeidet i Oslo. Jeg har bodd på Nord-Jæren siden 1979. Jeg hører til her. Men jeg kan kjenne på sterke følelser for Brann (ekstremt sterke), jeg kan savne skiturene innover mot Kikut i Nordmarka en kald januarkveld. Alt en del av min identitet.

Når folk sier de er fra Sandnes, fra Sola, fra Randaberg, fra Stavanger, tenker jeg at vi er fra det samme området. Vi opplever kulturarrangementer sammen, enten det er konsert i konserthuset i Stavanger, kino i Sandnes, musikal i Sola eller litteraturtreff i Randaberg.

Og er det ikke slik at når vi ser bilder fra Blinkfestivalen, eller Gladmatfestivalen, eller Landsbyrittet eller Dragefestivalen på TV, tenker at du verden, alt vi får til sammen her på Nord-Jæren. Det tenker i hvert fall jeg.

Grenser i bevegelse

Kommuner kommer og går. Det var engang 744 av dem. Det startet med 393 geografiske områder da formannskapslovene kom i 1837. I dag har vi 428. I 1964 var Hetland, Madla, Høyland og Høle egne kommuner. I 1930 var Sola en del av Håland herred. Randaberg var fram til 1922 en del av Hetland kommune. Kommunegrenser er ikke gitt en gang for alle. Identitet og følelser er så mye, mye mer en der kommunegrensene går. Ja, kommunegrenser har vært i bevegelse. En bevegelse som har skapt Nord-Jæren. Hvorfor skal vi stoppe opp akkurat nå? Alt som står stille, står stille.

La oss stå sammen

Det er en stund siden slaget ved Hafrsfjord. Den gang sto høvdinger og småriker mot hverandre. Det måtte et slag til i 872 for å samle Norge til ett rike. Nå går debatten varmt om kommunesammenslåing på Nord-Jæren. Randaberg ønsker seg Utstein kommune sammen med fjordkommunene. Sola, Sandnes og Stavanger har utarbeidet et forpliktende prinsippdokument som kan gi kommunesammenslåing. Nå skal du og jeg bestemme gjennom folkeavstemninger. Nå bytter vi ut sverd med stemmesedler!

La oss stå sammen i fortsettelsen. La oss dyrke felles identitet og felles følelser for Nord-Jæren. La oss skape en ny, unik kommune. En ny, stolt kommune. På Nord-Jæren samlet Norge seg engang til ett rike. Det er på tide at Nord-Jæren blir ett rike. Er det ikke slik at vi i dag er et fellesskap, uavhengig av kommunegrensene? La oss gjøre fellesskapet om til en organisasjon. La oss se minst femti år fram i tid!

Godt valg!

Les også

Alt om Nord-Jæren kommune

Les også:

Les også

 1. «Difor stemmer folk nei. Verre er det ikkje.»

 2. Det kan nok bli mykje nei, likevel kan kommunestyra overraska mange i juni

 3. Alexandria Algard: Kommunegrensene er teoretiske og reflekterer ikke det virkelige livet

 4. Sosiolog: «Sandnes by er eit patriotisk mirakel»

 5. Derfor deltar næringslivet ikke i kommunedebatten

 6. Små kommuner blir svake i en stor vestlandsregion

 7. Tenk på de som fødes nå, stem JA til Nord-Jæren kommune!

 8. Kvifor ser ikkje folk at Sanner vil dei vel?

 9. Lokaldemokratiet vil bestå i større kommuner, men det vil utvikle seg i retning av et elitedemokrati

 10. Lokalt selvstyre er styrket av endring av Grunnloven og europeisk charter

Publisert:
 1. Debatt
 2. Kommunereform
 3. Nord-Jæren kommune
 4. Nord-Jæren
 5. Kommunesammenslåing

Mest lest akkurat nå

 1. Møt sju stamgjester i Stavanger: – Livet blir litt kjedeligere uten

 2. Spiste alene på rommet mens de andre koste seg på julebord. Nå sier hun takk for seg

 3. Ole Kallelid er død

 4. Anita Lundekvam (25) har flyttet og selger bilen: – Vi sparer på de siste vedkubbene

 5. For 55 år siden kom denne eksotiske retten til Stavanger. Siden har barn og voksne landet over falt pladask for den

 6. Da Joakim traff Inger Marie, ble han bonde på et sted der ingen skulle tru at nokon kunne bu