MDG: "Stavanger fortsetter med giftig kunstgress"

DEBATT: Dagens kunstgressbaner, basert på kasserte bildekk, er i versting-kategorien for utslipp av mikroplast.

Publisert: Publisert:

«I forhold til helse vet vi at stoffene som finnes i de oppmalte bildekkene, kan gi allergi og astma, og det forskes på om de også kan være kreftfremkallende», skriver Torfinn Ingeborgrud og Michelle H. Flagstad i MDG. Foto: Jon Ingemundsen

Debattinnlegg

 • Michelle H. Flagstad
  Bystyremedlem i Stavanger (MDG), medlem av kommunalstyret for kultur og idrett (KKI)
 • Torfinn Ingeborgrud
  Miljøpartiet De Grønne
iconDenne artikkelen er over tre år gammel
Les også

- Miljøfarlige og kreftfremkallende stoffer i kunstgressbaner må forbys

Saken om giftig fyll i kommunale kunstgressbaner tok en skuffende vending i kommunalstyret for miljø og utbygging den 6. desember.

Administrasjonen hadde foreslått at Stavanger skulle prøve ut miljøvennlig fyll i kunstgressbaner. «Dette for å framstå som en framtidsrettet og miljøansvarlig kommune», skrev rådmannen. Likevel valgte samtlige partier, med unntak av Miljøpartiet De Grønne, å stoppe dette.

Les også

Gamst om kunstgressdebatten: - Jeg velger naturgress 10 av 10 ganger

Store mengder ender i naturen

Det var Miljøpartiet De Grønne som først tok opp problemet med giftige kunstgressbaner i kommunalstyret for kultur og idrett. Der ble det fattet et enstemmig vedtak om at Stavanger skulle se på miljøvennlige alternativer. Dagens kunstgressbaner, basert på kasserte bildekk, er nemlig i versting-kategorien for utslipp av mikroplast.

MDG har vært opptatt av både helse og miljø i denne saken. Forskning viser at de oppmalte bildekkene inneholder miljøgifter, og vi vet at store mengder ender i naturen. Hver gummiperle veier ikke stort, men faktisk forsvinner det ca. 160 tonn granulat fra kunstgressbanene i Stavanger hvert eneste år! Mye av dette havner i vassdrag og i sjøen og kan komme inn i næringskjedene. Vi vet det tar lang tid før det brytes ned.

Bergen tok ansvar

I forhold til helse vet vi at stoffene som finnes i de oppmalte bildekkene, kan gi allergi og astma, og det forskes på om de også kan være kreftfremkallende. Dette er vi bekymret for. Stavanger har mange kunstgressbaner, og det er et stort antall barn som blir eksponert. Derfor haster det å komme i gang med utprøving av alternativer.

I Bergen tok politikerne ansvar og vedtok at de skal stoppe bruken av oppmalte bildekk i kunstgress. Men i Stavanger er det kun Miljøpartiet De Grønne som ser ut til å ta miljø på alvor.

Publisert:

Les også

 1. Tjærnås: Kunstgress er fantastisk. Vi må bare bruke det riktig

 2. Fotballstjerner gjør opprør mot kunstgress

Mest lest akkurat nå

 1. Signalbygget på Forus skal rives. Her er de nye planene

 2. Regler for utbetalinger til politikere og partier er kjent ulovlig. Det kan få landsdekkende konsekvenser

 3. Ett nytt smittetilfelle i Stavanger

 4. Fikk du med deg smellet i Gandsfjorden?

 5. Rødt legger lokk på saken. Slik forklarer Stavanger-politikeren hvorfor hun bryter ut

 6. Elbiler må betale mer

 1. Kunstgress
 2. Bergen
 3. Natur
 4. Miljø
 5. Miljøpartiet De Grønne (MDG)