Misnøyens beger renner over!

DEBATT: Når et beger renner over, er det alltid de siste dråpene som får det til å renne over. Men årsaken er jo egentlig summen av alle dråpene. Slik er det også når «røykesaken» i Statoil skaper storm, og får misnøyens beger til å renne over.

«Det som tenner gnisten, er jo bedriftens fremgangsmåte», skriver Idar Martin Herland.

Debattinnlegg

 • Idar Martin Herland
  Idar Martin Herland
  Elektriker på Kristin-plattformen og lokal tillitsvalgt for SAFE
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Om vi ser på medlemmene på Facebook-gruppen «Stopp mobbing av røykere som arbeider på norsk sokkel», så er mange av dem ikke røykere. Men de er sinte. Det som tenner gnisten, er jo bedriftens fremgangsmåte. Toppledelsen kjører solo. Igjen arrogante og kunnskapsløse om lokale forhold. De sier de ønsker å følge Tobakkskadeloven, Arbeidsmiljøloven er det mindre viktig å følge.

Skaper full storm

Når man ikke engang klarer å løse en praktisk tilrettelegging av en slik lov, med samarbeid med arbeidstakerne, men velger å bruke styringsretten og diktere detaljer om lokal tilrettelegging, fra ibenholt tårnet sitt på Fornebu, må det gå galt. Denne saken er et godt eksempel på det. De kjører på. Skaper full storm, må bakke ut og overlater til de lokale lederne om bord å rydde opp og roe gemyttene. Hva med å følge Arbeidsmiljøloven istedenfor? Prøve å løse utfordringer man har ved hjelp av samarbeid, dialog og kløkt – fremfor pisk? Selvfølgelig på lavest mulig nivå.

Når Norge startet som oljenasjon, klarte ikke oljeselskapene å enes med arbeidstakerne hvorvidt man skulle ha dører på toalettene i garderobene. Myndighetene måtte til slutt på banen og detaljregulere. Det høres ut som en dårlig vits. Tydeligvis er vi på full fart tilbake. Da håper jeg i så fall tilsynsmyndighetene tar sin daglige dose med tran. Gjerne ispedd litt gammelost. For da må de gjenvinne sin fordums pondus.

Jeg har to spådommer å komme med. Den første gjelder årets GPS-undersøkelse. Ledelsen kommer til å få de dårligste karakterene noensinne. Da kommer de antageligvis til å holde frem røykesaken som en av forklaringene, selv om de fleste ansatte har besvart undersøkelsen lenge før røykesaken eksploderte. Men det er alltid godt å ha noe å skylde på, når man må svare for egen utilstrekkelighet.

Alvorlig ulykke

Den andre spådommen min er også eksplosiv. Den handler om alvorlige ulykker. Jeg frykter at vi snart er vitne til en alvorlig ulykke på norsk sokkel. Ikke fordi vi mobber dem som røyker, men på grunn av måten vi styrer virksomheten på. Nettopp fordi trepartssamarbeidet har strandet. For dessverre er beslutningstakerne i Norges største selskap, akkurat like arrogante og kunnskapsløse når det gjelder det å styre risiko for storulykker. De kjører på. Bruker styringsretten, uten å lytte til dem som har skoene på.

Frykter ulykker når Statoil fjerner røykerom på oljeplattformene

Les også

 1. Kristin-plattformen: - Langt verre enn Statoil hevder

Publisert:
 1. Norsk sokkel

Mest lest akkurat nå

 1. «Kom dere ut, kom dere ut, det brenner!»

 2. – Det kan ikke fortsette

 3. SUS: Sju koronapasienter på respirator

 4. 71-åringen startet hotell på slektsgården

 5. Kvinne nektet å bruke munnbind på fly. Poli­tiet måtte gripe inn. Det er ikke første gang

 6. Uthengt som vold­tekts­menn: – Hun har tatt navnene våre og puttet dem ned i gjørmen