At dere våger, pelsdyrfarmere!

DEBATT: For dem som i flere tiår har fulgt med på de grusomme scenene som blir avslørt gang etter gang, er det med stor glede jeg merket meg at det nå er besluttet å avslutte dyreplageriet i pelsdyrfarmene.

– Selvsagt er det sine egne inntekter farmerne tenker på, selv om de nå mener å ha funnet et ord (dyrevelferd) de tror vil tildekke de virkelige forholdene, skriver Yngvar Bokn Johnsen.

Debattinnlegg

 • Yngvar Bokn Johnsen
  Yngvar Bokn Johnsen
  Stavanger
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Det skulle bare mangle, og det er ikke for tidlig. Støtten er stor i hele befolkningen, og fagfolkene på området, veterinærene, har i lengre tid også støttet avviklingen.

Men hvordan reagerer peldyrfarmerne og deres organisasjon? De våger å stå fram i alle medier med et nytt mantra, nemlig dyrevelferd. Tenk det folkens, at pelsdyrfarmerne nå bruker ordet dyrevelferd i annenhver setning. Vi skal altså ifølge dem beholde ville dyr i små bur, og fortsette deres lidelse på grunn av dyrevelferd. Hvordan tør en bransje med sin historie våge å bruke det ordet i det hele tatt? Jo, argumenterer de igjen og igjen, fordi «de andre landene» har en mye verre dyrevelferd…!

Les også

Landbruksministeren: - Pelsdyrnæringen var Frps største tap i regjeringsforhandlingene

Dyreplageri

Hva betyr denne nye vrien til pelsdyrfarmerne? Det må jo selvsagt være at hvis Norge slutter med sitt dyreplageri, så vil andre land forsterke sitt, slik at summen for de stakkars dyrene i verdens pelsdyrhold blir ennå verre enn i dag.
Det som må ligge underforstått i dette argumentet, må jo være at norske pelsdyrfarmere mener at de har vært en slags «moderator» for de utenlandske. Eller mener den at andre land vil lære «dyrevelferd» av den norske pelsdyrnæringen? Som tilskuer til bransjen fra tidlig i 1960-årene, undrer jeg meg sterkt på hva resten av verden skal lære om dyrevelferd av en bransje som er totalt basert på dyrplageri. I ordet dyreplageri ligger det å utsette dyr for livsforhold som er grusomme, unaturlige og i stor grad fratar dyrene alle sine naturlige muligheter for utfoldelse. Slik er denne bransjen, og vil alltid være. Selv i farmer som ikke behandler dyrene på den måten vi stadig ser på tv, så er dette uansett er dyrehold som aldri kan bruke ordet dyrevelferd om det den holder på med.

Selvsagt er det sine egne inntekter farmerne tenker på, selv om de nå mener å ha funnet et ord de tror vil tildekke de virkelige forholdene. De håper vel at folk ikke vil forstå dette frekke mediestuntet.

Moteord: dyrevelferd

Jeg tror at mange som virkelig er opptatt av dyrevelferd, blir like opprørt som meg av å høre bransjens nye moteord: dyrevelferd. Hvis pelsdyrfarmerne skulle være opptatt av dette, så bør de umiddelbart alliere seg med dyrevernere, og sette krefter inn på å få andre land til å følge Norge på veien mot å legge ned bransjen. Det ville virkelig være et slag for dyrevelferden.

I mellomtiden bør bransjen legge om sin mediestil, og ikke fortsette å misbruke ordet dyrevelferd hver gang de skal snakke om det dyreholdet som er fryktelig for alle de dyrene som blir utsatt for det.

Les også

 1. Løpet er kjørt for pelsdyrnæringen

 2. Høyre og Frp sitt svik av ei viktig distriktsnæring

 3. Ut med pelsdyr er symbolpolitikk

Publisert:
 1. Debatt
 2. Dyr
 3. Pelsdyrnæringen
 4. Regjeringen
 5. Bistand

Mest lest akkurat nå

 1. Stor vannlekkasje på Storhaug – flere oversvømte kjellere

 2. Nekter å fjerne hekk, kan få bot på 1000 kroner dagen

 3. Da demensen tok ordene fra Atle, sluttet mange å snakke til ham. – Jeg opplevde at folk krysset veien for å unngå oss

 4. Navn på omkommet etter båtulykke frigitt

 5. Mann funnet i veibanen ved Bryne - siktes for promillekjøring

 6. – Har ikke lyst til å miste noen jeg er glad i