Støtt ny granskning av Kielland-ulykken

DEBATT: I Kielland-nettverkets videre arbeid er det helt avgjørende å oppnå støtte fra LO til nettverkets hovedkrav om en ny granskning.

Her fra Kielland-monumentet «Brutt lenke» i Kvernevik. Det ble reist til minne om ulykken med «Alexander L. Kielland»-plattformen 27. mars 1980. Foto: Fredrik Refvem

Debattinnlegg

 • Debatt
Publisert: Publisert:
Les også

LES OGSÅ: 39 år etter «Kielland-ulykken»: – Industri Energi må med for å få ny gransking

 • Innlegget er skrevet av Kielland-nettverket: Gunnar Berge, Lars Anders Myhre, Øystein Langholm Hansen, Kåre Bjørn Våge, Torstein Tvedt Solberg og Hege Haukeland Liadal.
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Undertegnede med bakgrunn fra arbeiderbevegelsen vil med dette be LO-forbundet Industri Energi om å slutte seg til kravet om en ny granskning av Kielland-katastrofen i 1980.

 • «Kielland-nettverket» består av overlevende og flere generasjoner etterlatte etter ulykken. Til sammen 113 etterlatte og overlevende støtter kravet om en ny granskning. Dette utgjør over 86 prosent av etterlatte og overlevende som er blitt spurt – 4,4 prosent har svart nei, mens 8,8 prosent er usikre.
 • Kielland-nettverket har hele tiden framholdt at den norske granskningskommisjonen har levert viktige bidrag for å forstå ulykkens årsaker gjennom kommisjonsrapporten fra april 1981. Rapportens viktigste bidrag var likevel først og fremst en rekke anbefalinger knyttet til organisering og gjennomføring av sikkerheten offshore, fremmet av LO sin representant i kommisjonen Aksel Kloster. Dette har hatt en avgjørende betydning for at Norge er blitt verdensledende på sikkerhet offshore.
 • Kommisjonen nedla imidlertid seg selv allerede høsten 1983. Den franske granskningskommisjonen framla sin rapport i 1985 med andre konklusjoner. De påpekte at ulykkens årsaker var sammensatte, og pekte først og fremst på feil drift av plattformen. Den franske rapporten har aldri blitt vurdert eller behandlet av det offisielle Norge, verken av regjering eller storting. Den er ikke en gang oversatt til norsk.
 • I 2017 og 2018 framla forskere ved UiS nye opplysninger og nye vitneutsagn, gjennom to bøker i serien «Råolje» – finansiert bl.a. av Industri Energi. Forskerne gir klart uttrykk for at en ny granskning er helt nødvendig – dersom vi skal få en tilnærmet full forståelse av katastrofens årsaker.
 • I tillegg til støtte fra tidligere og nåværende representanter for arbeiderbevegelsen, støttes kravet bl.a. av tidl. oljedirektør Magne Ognedal, Kåre Willoch og Den norske kirkes bispemøte.
 • Hensikten med en ny granskning handler først og fremst om å stå for et grunnprinsipp som må gjelde for alle ulykker – ikke minst arbeidsulykker – som fører til død og skade: Å avdekke ulykkens årsaker så langt det er mulig. Hvis dette ikke gjennomføres for Norgeshistoriens største arbeidsulykke, svekkes troverdigheten også i forhold til senere og kommende ulykker.
 • I Kielland-nettverkets videre arbeid er det helt avgjørende å oppnå støtte fra LO til nettverkets hovedkrav om en ny granskning. Vi kan ikke se noen tungtveiende grunner til at ikke en samlet arbeiderbevegelse stiller seg bak dette.

Les også

 1. LES OGSÅ: Hemmelig Kielland-rapport påpeker rutineslurv: – Vi fikk aldri en diskusjon om sjømannskapet om bord

 2. LES OGSÅ: Kielland: Fransk rapport har vært tilgjengelig lenge, Arkivverket ser på mulighet for å åpne mer

Les også

LES OGSÅ: Odd Kristian Reme mistet broren i Kielland-ulykken. De lukkede arkivene kan gi han svar på hva som egentlig skjedde.

Les også

LES OGSÅ: SV og Ap krever innsyn i hemmelige Kielland-arkiver

Les også

LES OGSÅ: Kielland-ulykken: Wara vil ikke gi fri tilgang til arkivene etter Kielland-tragedien som krevde 123 liv

Les også

Kielland-arkivene må åpnes

Publisert:
 1. Debatt
 2. Alexander L. Kielland-ulykken

Mest lest akkurat nå

 1. – Det er selvfølgelig en risiko, men vi må ikke la frykten ta oss

 2. Visninger kuppes – budrundene tar av

 3. Vi er uenige om mye, men enige om dette: Påstanden til Gjems-Onstad er grov og den er feil

 4. Ringen var ikke sluttet for Storm Juliussen. Han endret kostholdet og er klar for ny stor utstilling

 5. «Ap og AUF misbruker 22. juli»

 6. «Aleksandra, du skal aldri gå alene, vi er med deg», skrev Viking – så tok innlegget helt av