Redd en singel banan!

DEBATT: Visste du at det kastes 60.000 bananer i norske butikker – hver dag?

Publisert: Publisert:

Bananene som ligger for seg selv, skilt fra klasen, ender oftest opp som søppel før de blir solgt. Da er det godt at noen tar fikse grep for å få oss til å velge de single bananene. Foto: NTB scanpix og Hanne Johansen (innfelt bilde)

Debattinnlegg

  • Hanne Johansen
    Matredder og kommunikasjonsmedarbeider, Too Good To Go
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

En tredel av maten som produseres i verden, ender som matsvinn. Og her i Norge kaster vi minst 385.000 tonn mat hvert år. Fordi matproduksjon er ressurskrevende, er det derfor et stort miljøproblem at vi produserer så mye mat som aldri kommer til nytte.

Heldigvis er det mye vi kan gjøre for å bidra i kampen mot matsvinn.

Fikst grep

Frukt og grønt er noe av det vi kaster mest av. Bananer er ekstra utsatte – så fort de blir flekkete, nærmer matsvinnskjebnen seg med stormskritt. Og denne meningsløse skjebnen møter rundt 60.000 bananer i norske butikker, hver eneste dag.

Mange butikker har allerede tatt grep ved å prise ned bananer som har blitt godt modne og ved å skrive morsomme skilt hvor de oppfordrer kundene sine til å velge single bananer. Det er nemlig de enslige bananene, som har blitt skilt fra klasen sin, som ofte blir liggende lenge og til slutt kastet.

Vi heier på viktige tiltak som dette, og oppfordrer alle butikker til å gjøre det samme. Så er det opp til oss forbrukere å velge disse bananene, så de ikke ender opp i søpla.

De med flekker smaker best

Vil du bli en bananredder denne sommeren? Godt modne bananer er ekstra søte, og perfekte å bruke i bakst og desserter. Hva med å starte dagen med deilige bananpannekaker til frokost? Bananis laget av fryste bananer og bær mikset sammen i en blender er helt nydelig i sommervarmen, og banankake eller bananmuffins er perfekt å ha med seg på stranda, båtturer og andre utflukter. Grill-middag? Gå for klassikeren grillet banan med sjokolade til dessert!

Ved å ta bedre vare på maten og sørge for at den havner i magen, og ikke i søpla, kan vi gjøre en solid miljøinnsats. FNs bærekraftsmål har et eget delmål om å halvere matsvinnet innen 2030. Her må vi alle bidra – en singel banan av gangen!

Les også

Ny butikkjede vil innta Rogaland, skal leve av mat som kastes

Les også

Disse enkle tipsene kan hjelpe deg å kaste mindre mat

Les også

Mindre pakninger gir redusert matsvinn

Les også

Denne familien setter opp ukesmenyen etter plastfrie alternativer. Her er deres tips.

  • Les også: «Nei, det er ikke flaut å ta med hjem resten av maten fra restauranten i en doggy-bag.»


Publisert:

Les også

  1. Amerikansk barbeque, fredsmåltid og mat-tur til Dalsnuten

Mest lest akkurat nå

  1. Fire nye koro­nasmit­tede i Stavanger – ett av tilfel­lene har ukjent smitte­kilde

  2. Fortsatt ingen kontakt mellom partene – busstreiken trappes opp til Roga­land lørdag

  3. XXL Forus-ansatt har fått korona – kommunen ber kunder følge med på symptomer

  4. Jenter skulle rekke toget - endte med å stanse togtrafikken i Stavanger

  5. Over 30 prosent utvikler ikke symptomer på korona: – De går under radaren

  6. Øyvind Haukland er død

  1. Frukt og grønt
  2. Dagligvarer