Hjem-jobb-hjem for fellesskapet?

DEBATT: Kunne man ikke holdt prisingen uten sonetillegg, men i stedet hevet prisen for alle?

Hjem-jobb-hjem-billetten blir dyrere for dem som reiser i flere soner. Foto: Pål Christensen

Debattinnlegg

 • Johan Andreas Håland Thorkaas
  Hafrsfjord
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Hjulene på bussen går rundt og rundt i Rogaland, og det merkes. Det er stadig rom for forbedringer, men vi skal ikke kimse av busstilbudet i fylket. I de 11 år jeg har brukt buss aktivt, så har Hjem-jobb-hjem og sonesammenslåingen vært de mest tydelige og beste tiltakene som har blitt innført for å få den jevne kvinne og mann til å ta bussen. Nå står ordningens funksjon og effekt i fare.

Lang reisevei

Alle kan ikke bo i gangavstand til jobben, og det å sykle til jobb året rundt er faktisk en ekstremsport i denne landsdelen. Det kan være at kone eller mann ikke kan få jobb i samme område, det kan være undervisningstilbud til et barn med ekstra behov, at man driver gård i tillegg til å jobbe, at du er på et midlertidig oppdrag i aktuell bedrift, eller mangler økonomien til å etablere deg i nærheten av jobb. Etter min mening, helt greie grunner til å ha litt reisevei.

Les også

Kolumbus øker prisen på Hjem-jobb-hjem

Hjem-jobb-hjem har vært genialt for den som bor litt unna jobb, men i nærheten av kollektivtransport. Det er faktisk en god del mennesker som tar E90 i fra Hauge i Dalane til Sandnes eller Stavanger. Det blir litt dumt å skulle gjøre det opptil dobbelt så dyrt for disse å reise kollektivt i måneden. Hvorfor kan vi ikke se litt sosialt på dette? Hvor er tanken om at alle skal med?

Jeg sitter ikke på statistikken slik Kolumbus gjør, og det blir derfor litt spekulering herfra og videre. Jeg vil anta at de fleste som bruker Hjem-jobb-hjem greier seg med en sone. Kunne man ikke holdt prisingen uten sonetillegg, men i stedet hevet prisen for alle?

En 30-dagers voksenbillett for en sone ligger på 720 kr i skrivende stund, og Hjem-jobb-hjem-billetten koste 515 kr. Det er altså rom for å øke prisen på Hjem-jobb-hjem før det lønner seg å kjøpe vanlig 30-dagers pass for en voksen. Dette ville jo, etter min mening, være en mye bedre løsning for samfunnet enn den foreslåtte.
I et samfunn der vi stadig går løs med ostehøvlene på velferdsstaten, kan vi ikke ta et steg i den inkluderende og storsinnede retningen? Og vær ikke redd for at forskjellen på vanlig periodebillett og Hjem-jobb-hjem blir for liten. Det er flust med folk som setter seg i bilen og kjører 15-20 minutter inn til byen når de er på hytta fordi colaen er 5 kr billigere der enn på lokalbutikken.

Vær litt storsinnet

Lykke til med arbeidet. Vær litt storsinnet. Jeg greier meg med en sone, og tenker at jeg gjerne kan nøye meg med å spare inn periodebilletten tre i stedet for fire ganger i måneden med å la bilen stå.

Les også

 1. Prisøkning skaper harme - politikerne varsler kamp om Hjem-jobb-hjem

Publisert:
 1. Debatt
 2. Kolumbus
 3. Kollektivtransport

Mest lest akkurat nå

 1. Jente (17) ble sexfilmet i skjul. Så ble videoen delt på Snapchat: – Jeg har vært mye lei meg

 2. Akkurat nå disku­terer eksper­tene Norges koro­naregler. Spesielt på to områder kan det bli endringer

 3. Smitte på Smiodden skole

 4. To båter har gått ned på islagt fjord på Høle

 5. Ble bedt om å jukse i korona-søknad

 6. Barneskoler og ungdomsskoler til gult nivå - nå er det disse reglene som gjelder