Nulltoleranse mot mobbing på skolene i Rogaland

DEBATT: Nullvisjon mot mobbing er bra, men nulltoleranse mot mobbing er kanskje enda mer presist. Vi skal rett og slett ikke akseptere mobbing på skolene i Rogaland.

Rogaland KrF vil jobbe sammen med de enkelte kommuner for å nå Helsedirektoratets veiledende bemanningsnorm for helsesykepleiere på de enkelte skolene for å forhindre mobbing, skriver Jonas Andersen Sayed (2. kandidat for Rogaland KrF) og Reid Ivar B. Dahl (5. kandidat for Rogaland KrF).

Debattinnlegg

 • Jonas Andersen Sayed
  Jonas Andersen Sayed
  Fylkesleder i Rogaland KrFU
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Av: Jonas Andersen Sayed (2. kandidat for Rogaland KrF) og Reid Ivar B. Dahl (5. kandidat for Rogaland KrF)

Den siste Ungdata-undersøkelsen viser at 5 prosent av elevene på de videregående skolene i Rogaland blir mobbet. Det er i utgangspunktet et relativt lavt tall, men likevel er 5 prosent altfor høyt, når vi tar inn over oss at tallet representerer flere hundre enkeltindivid.

Konkret i Ungdata-undersøkelsen vil det si over 600 ungdommer.

Ifølge Utdanningsdirektoratet kan konsekvensene av mobbing få store helsemessige følger. Alt fra nedsatt selvtillit og ensomhet, til depresjon og i verste fall selvmordstanker og selvmordsforsøk.

Les også

139 mobbesaker ble meldt inn til Fylkesmannen i Rogaland i 2018

Les også

Elever mener voksne er de verste mobberne. - En kan bli sjokkert av mindre, sier mobbeombudet

Mobbeombud

I starten på inneværende fylkestingsperiode foreslo Håkon Faarlund Hetland fra KrF å etablere et mobbeombud i Rogaland. Formålet til ombudet er å blant annet å gi råd og veiledning til elever og foresatte, har kurs for lærere og være elevers talerør i mobbesaker som har låst seg. Forslaget ble vedtatt i fylkesbudsjettet for 2016.

Kvalitetsmeldingen for videregående opplæring i Rogaland i 2018 viser at tallet på saker meldt til mobbeombudet er mer en doblet fra 2017. Det viser nok at ombudet har gjort en god jobb med å skape kjennskap til ordningen blant elevene, men er også et tegn på at ordningen fungerer.

KrF går til valg på å styrke mobbeombudet med flere stillinger. På denne måten kan ombudet i enda større grad jobbe oppsøkende og med forebyggende arbeid.

Les også

Seks av ti lærere føler seg mer utrygge med ny mobbelov

Les også

Stavanger innfører et beredskapsteam for mobbing

Les også

Enorm økning i mobbesaker etter lovendring

Noen å si fra til

Samtidig sier det seg selv at tilstedeværelse kan være avgjørende for elever som opplever mobbing. Det å ha noen å snakke med på den enkelte skole gjør nok ofte at terskelen blir lavere for å si fra om mobbingen.

Helsesykepleiere på den enkelte skole kan derfor være en person som mange ser nytten av å snakke med og få råd av. Gitt at helsesykepleieren er på skolen da. For dessverre har flere skoler en for lav bemanning av helsesykepleiere i forhold til elevtallet.

Rogaland KrF vil jobbe sammen med de enkelte kommuner for å nå Helsedirektoratets veiledende bemanningsnorm for helsesykepleiere på de enkelte skolene.

Dette er kun to av mange tiltak, og disse to tiltakene vil ikke få slutt på all mobbing. Men vi tror likevel de kan bidra til å redusere mobbetallene i fylket vårt. Gjør de det, er de verdt hver krone brukt, og mer til. Men viktigst av alt er at vi alle - medelever, foresatte, lærere, alle - har en nulltoleranse for mobbing.

Les også

 1. - Skolene trenger ikke mer penger

 2. – Har lovendringen gjort det tryggere på skolen?

Publisert:
 1. Mobbing
 2. Debatt
 3. Skole
 4. Skole og utdanning
 5. Barn

Mest lest akkurat nå

 1. Fem rekkehus totalskadd

 2. Overlegent EM-gull til Jakob Inge­brigtsen: – Klarer ikke glede meg lenge over gullene

 3. Viking sjokkerte i Roma­nia etter mareritt­start: – Jeg er utrolig stolt

 4. Påkjørt bakfra på Madla­veien

 5. Apple melder om alvorlig sikkerhetssvikt

 6. Avbrøt parti­lederne – her føres demon­strantene ut av politiet