Kanskje Peres' drømmer blir profetiske likevel?

KOMMENTAR: Peres holdt fast på sine fredsdrømmer, selv da han forsto at hans tid var ute.

«Kaos og vold, snarere enn blomstrende stillhet, preger det Midtøsten Peres forlot». skriver Peter Beck. Foto: Scanpix

Debattinnlegg

 • Peter Beck
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

«Vi er i ferd med å avslutte en mange tiår gammel historie som var dominert av krig, og begir oss inn i en epoke hvor kanonene tier stille og drømmene blomstrer.»

Drømmeren, visjonæren og Israels siste grunnleggende statsmann kan umulig ha vært helt tilfreds da han lukket sine øyne for siste gang forrige uke. Shimon Peres' vyer om Det nye Midtøsten i fredens og fordragelighetens tegn har tatt en helt annen vending enn ovenfor nevnte sitat fra hans bok «Erindringer», (Battling for Peace) oversatt til norsk i 1995. Tvert om, kanonene drønner og mennesker slaktes uavbrutt nær Israels grenser, naboland går i oppløsning, og terror med utspring fra Midtøsten dreper langt utenfor regionen.

Les også

Israel tok et siste farvel med Shimon Peres

«Ta det rolig, jeg kommer ikke til å glemme å dø», pleide han å forsikre sine politiske motstandere. Peres holdt fast på sine fredsdrømmer, selv da han forsto at hans tid var ute.

Modige libanesiske medier

Kaos og vold, snarere enn blomstrende stillhet, preger det Midtøsten Peres forlot. I Libanon blokkerer Hizballah ethvert forsøk på å få valgt en president i parlamentet, bortimot en million syriske flyktninger skaper usikkerhet og frykt for å bli trukket enda dypere inn i drapskvernen i Syria. Forbausende modige libanesiske medier anklager Hizballah for å tjene som Irans dårlig skjulte hånd for å kontrollere Libanon, i likhet med stadig større innflytelse også i Irak og Syria.

Som en av de siste som intervjuet den gamle, avgåtte statsministeren David Ben Gurion i 1971, spurte jeg ham på vegne av Aftenbladet hva han mente Israel burde gi tilbake til araberne for en fredsløsning etter Seksdagerskrigen i 1967.

«Det viktigste er ikke hva vi skal eller ikke skal gi tilbake, hovedsaken er fred», sa Ben Gurion – hvoretter han raskt motsa seg selv: «Men aldri Jerusalem eller Golan!» Og israelere over hele det politiske spektret gyser ved tanken på at syrerne skulle hatt kontroll på den israelsk-annekterte delen av Golan i dag.

Alarmerende skyer

Jordandalen har i mange tiår vært Israels roligste og terror-sikreste grense. Dette har ikke minst vært i det jordanske regimets interesse. En 10 milliarder dollar-avtale med Jordan om gassleveranse fra det store, israelske gassfeltet Leviathan om tre år og samarbeid med å føre sjøvann fra Akababukten for å redde Dødehavet til tross, alarmerende skyer forstyrrer idyllen. Det 18. parlamentsvalget i Jordan nylig ga som resultat at Muslimsk Brorskap, i sitt nye kamuflasjeantrekk Islamsk Aksjonsfront fordi Brorskapet ble forbudt i Jordan, fikk riktignok bare 17 seter i det 130-plasser store parlamentet. Men de fikk en viktig plattform til å agitere og oppildne de ellers så apatiske folkevalgte, ikke minst for palestinernes sak og ikke minst mot fredsavtalen med Israel, som også flertallet av jordanerne er imot.

Les også

Netanyahu i «dyp sorg» over Peres' bortgang

Drømmeren, visjonæren og Israels siste grunnleggende statsmann kan umulig ha vært helt tilfreds da han lukket sine øyne for siste gang forrige uke.

Bare 37 prosent av jordanerne så noen vits i å delta ved valget, vel vitende om at de demokratiske endringene kong Abdullah lovte på høyden av de arabiske opprørene, neppe blir annet enn kosmetikk. Kongen har full kontroll over landets finanser, utnevnelse av ministre og utenrikspolitikken. Hans 29 regjeringsmedlemmer, under ledelse av sittende statsminster Hani Mulki, vil som tidligere bli dominert av teknokrater, konservative politikere og lojale stammemedlemmer. Jordan sliter med kronisk dårlig økonomi og bortimot 700 000 syriske flyktninger er en stor belastning for landet.

Forbereder ny konflikt

Hamas forbereder seg utvilsomt til en ny konflikt med Israel. Tunneler bygges i rekordfart og ifølge organisasjonens politiske leder, Khaled Mashaal, har islamistene økt sitt våpenlager «flere ganger» siden den siste krigen med Israel i 2014.
Peres ville nok likevel nikke triumferende til noe som kan bli oppfyllelse av hans fredsprofeti. Samarbeidet med Egypts president Abdel Fattah al-Sisi, ikke minst i det Islamsk Stat-truede Sinai er tett, både når det gjelder sikkerhet og usminket militær assistanse. Både Jordan og Egypt sendte representanter til Peres' begravelse – og selv utenriksminster Khaled bin Ahmad Al Khalifa i Bahrain, som ikke har diplomatiske forbindelser med Israel, twitret sin kondolanse.

Mahmoud Abbas er taperen

Taperen i dagens Midtøsten-kabal er pr. i dag palestinernes president Mahmoud Abbas. Til sine store skrekk ser han at flere arabiske ledere synes å ha gått trette av hans styre og stell på Vestbredden – og at sympatien synes å gå mot hans bitre rival, Mohamed Dahlan. Den ledende egyptiske etterretningsoffiseren Wael Saft skal sågar ha uttalt i en telefonsamtale med Dahlan at Abbas «ikke vil gjøre noe som helst» og at «hans konsentrasjonsevne er utilstrekkelig». Safti sier i samtalen at Abbas handler som en kamel. På arabisk menes det en som ikke eier nye ideer, men som kamelen drøvtygger, svelger, gulper opp igjen og drøvtygger videre. Safti legger til under samtalen at Abbas' lederskap er «tåpelig».
Sjefredaktøren i Saudi Gazette i Jeddah skriver på lederplass at palestinerne, underforstått Abbas, burde ha grepet Netanyahus invitasjon til å tale i Knesset for noen dager siden, som Anwar Sadat gjorde på invitasjon fra Menahem Begin etter Yom Kippur-krigen.

En rasende Abbas og Fatah-ledere svarer med at Egypt, Saudi-Arabia, Jordan og De forente arabiske emirater bruker og støtter Abbas' tronpretender Dahlan som ledd i sin tilnærming til Israel.
Kanskje Shimon Peres' drømmer blir profetiske likevel?

Les også

 1. Obama hyller Peres som en venn

Publisert:
 1. Flyktninger
 2. De forente arabiske emirater
 3. Utenrikspolitikk
 4. Egypt
 5. Syria

Mest lest akkurat nå

 1. Drapssiktede tok strømmen for å lure ofrene ut

 2. 50 vaksinedoser i Stavanger gikk utenom prioriteringslista

 3. Suldal hastestenger skole og SFO

 4. Lokalfotballen ruller igjen: Tidligere Viking-spiss scoret i comebacket

 5. Da bilselgeren forvandlet funkishuset, fikk han en helt spesiell utsikt

 6. De satte alltid Irene først, fordi hun trengte dem mest