Kony 2012 – stopp aksjonen!

Jeg ber dere: Ikke tro at dere gjør noe for verden eller barn i Uganda ved å klistre opp plakater av Kony i kveld.

Publisert: Publisert:

Scene fra videoen Kony 2012 II. "Jeg blir kvalm av måten filmen er laget på. Manipulasjon av bilder, tvilsomme fakta, sentimentale far – sønn samtaler og lette løsninger", skriver Ketil Fred Hansen. Foto: Reuter

Debattinnlegg

Kommentar: "Pappa, har du hørt om Joseph Kony?" Det er min 16 år gamle datter som spør med en gang jeg kommer inn døren hjemme, rett fra jobb som afrikaforsker og foreleser ved utviklingsstudier på Høgskolen i Oslo. Jeg blir strålende glad. For første gang har hun uoppfordret vært interessert og spurt meg om noe jeg kan. Jeg blir med inn på rommet hennes for å se deler av den 30 minutter lange filmen Stop Kony 2012 på Mac’en hennes og blir glad; endelig er det noen andre som interesserer seg for Sentral-Afrika! Selv har jeg arbeidet i og med denne glemte delen av verden i snart 20 år.

Dere gjør mer skade enn gavn ved å støtte en militær løsning på et humanitært problem

Samme kveld ser jeg hele Stop Kony 2012 fra Invisible Children på Youtube. Jeg får avsmak. Neste dag ser jeg den en gang til på jobben og blir kvalm; kvalm ikke av det Kony har gjort, men kvalm av måten filmer er laget på. Manipulasjon av bilder, tvilsomme fakta, sentimentale far – sønn samtaler og lette løsninger; send noen $ til Invisible Children og krev amerikansk militært nærvær i Uganda. Krev at amerikanske soldater skal fange Kony nå og still ham for retten (om han blir tatt levende) og det blir fred og fryd for alle barna i Uganda. For å rette offentlig oppmerksomhet mot Joseph Kony oppfordrer Invisible Children til å "cover the night" med plakater av ham der du bor.

I Norge har flere enn 50.000 ungdommer sagt på Facebook at de skal gjøre det i kveld. Verst kommer det til å bli i Trondheim hvor de lokale initiativtagerne har 4746 deltagere, mens fortsatt over 1000 lurer på om de skal delta. Til dere som lurer: ikke delta. Til dere andre: det er ingen skam å snu!

Kony skal bli allemannseie og kjendis, hate-kjendis. Og ungdomskjendisene sprer budskapet. Ungdomsbloggere vier Joseph Kony flere linjer mellom bilder av "dagens outfit" og reklamer for sminke. Rano skriver på den norske Justin Bieber bloggen at "Jeg har selvfølgelig fått pappa til å donere penger, og det kan du gjøre ved å trykke HER! Dere kan også kjøpe t-skjorter og sånt, bare for å vise deres støtte!". Superbloggeren Andrea (17) skriver "Jeg kjenner så sterkt hvor mye jeg vil hjelpe, JEG vil være med på å gjøre verden til et bedre sted. Anbefaler alle å se filmen, nei jeg anbefaler ikke en gang, jeg ber dere!" Erica (16) skriver "Fantastisk film som jeg oppfordrer absolutt ALLE til å se! Dette er for å spre budskapet og for å gjøre verdens verste kriminelle – Joseph Kony, kjent – alle må vite hvem han er og hva han holder på med. Så se hele videoen, det er virkelig verdt det!" og reaksjonene fra hennes followers venter ikke på seg: "jeg gråt"; "herregud, at noen kan oppføre seg sånn ...Han må stoppes!"; "sykt trist"; "ALLE burde se denne youtube filmen, den varer i 30 minutter og du kan redde liv. Vær et menneske!"

Og mange har fulgt oppfordringene. På verdensbasis har nærmere 100 millioner mennesker sett propagandafilmen til Invisible Children og i kveld er altså kvelden for aksjonen "cover the night". "Print ut plakater og dekk Trondheim! Om man en dag får arrestert Joseph Kony er det fantastisk, men nå må vi vise verden at vi bryr oss, og at vi kan gjøre en forskjell. Dette er ett skritt i riktig retning. Sees 20.april! :)" oppfordrer initiativtagerne i Trondheim.

NEI, det er ikke et skritt i riktig retning. Det er ett skritt i feil retning!

Jeg ber dere; ikke cover the night! Ikke lag Kony til en kjendis. Ikke tro at dere gjør noe for verden eller barn i Uganda ved å klistre opp plakater av ham. Kony er ingen god mann. Han har stått bak en rekke kidnappinger og drap. Men ingen vet om Kony er i Uganda i dag. Ingen har sett ham der på mange år; kanskje er han allerede død? Konys gruppering Lord Resistance Army (LRA) er ingen hær, men består i dag av noen få hundre dårlig disiplinerte og billig bevæpna menn. De fleste har vært med i LRA siden de ble kidnappet som barnesoldater og dratt med inn mot sin vilje.

Militarisering av konflikten, det å tilføre mer og bedre våpen til hæren i Uganda, vil øke sikkerhetsproblemene i regionen. Det er nemlig ikke slik at regjerningssoldatene er the goodguys mens LRA er the badguys. Hæren i Uganda har de siste årene blitt beskyldt for å være minst like brutale som LRA. Lokalbefolkningen stoler like lite på den offisielle hærens fremferd som på LRAs fremferd. President Museveni’s styre i Uganda blir mer og mer autoritært og brutalt; med militærhjelp fra USA kan han sitte på makten enda lengre.

Sikkerheten til unger i Uganda blir med andre ord ikke bedre ved å forsøke å ta Kony med militær makt. Militær intervensjon har ingenting med en slik gjeng med outcasts å gjøre. Det de trenger er hjelp til å reintegreres i samfunnet igjen og bli ordentlige menn.

Derfor; ikke cover the night i kveld. Ikke tro at Invisible Childrens form for ”klikktivisme” redder verden! Dere gjør mer skade enn gavn ved å støtte en militær løsning på et humanitært problem og ved å forsøple Norge med bilder av en massemorder, ved å gjøre Kony til kjendis. Stopp Aksjonen stop Kony 2012 nå!

Diskuter saken her, uten forsinkelser.

Ketil Fred Hansen

Publisert: