Kraften i røde lepper

Som prest bruker jeg leppestift og får noen ganger kommentarer omkring det. For meg symboliserer de røde leppene at jeg har noe å si.

Silje Trym Mathiassen lukker sine lepper i samband med kvinnedagen, men ikke for å tie.

Debattinnlegg

 • Silje Trym Mathiassen
  Silje Trym Mathiassen
  Dialogprest, Kirkelig dialogsenter
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Som prest har jeg en spesiell oppgave i å si noe om hellige tekster og gi stemme til de som ikke selv har en stemme, eller som ikke våger å bruke den; de undertrykte, de usynlige i vårt samfunn ­– og siden jeg står i en lang patriarkalsk tradisjon: kvinnene. Å være kvinnelig prest utfordrer gamle stereotypier og beviser at presteskapet kan utvikles og forandres. Jeg er opptatt av å bruke min stemme.

Men i år vil jeg lukke mine røde lepper i forbindelse med kvinnedagen.

Jeg lukker ikke munnen for å tie. Jeg lukker munnen i en stille revolusjon for å uttrykke noe som kan være sterkere enn ord – og på den måten kjempe sammen med andre kvinner fra andre religioner og livssyn. Kjempe for det vi tror på, kjempe for en verden vi ønsker å etterlate til våre barn og barnebarn. En verden preget av likeverd, rettferdighet og respekt. En verden preget av åpenhet og forståelse for hverandres forskjeller. For kvinners rettigheter er menneskerettigheter. Og menneskerettigheter er kvinners rettigheter. Så enkelt. Så vanskelig.

Stille kamp på tvers

Kirkelig dialogsenter arrangerer for andre år på rad en feiring i forbindelse med kvinnedagen, der kvinner med ulik tro og livssyn samles i en fullsatt kirke. Seminaret ble fulltegnet kun få timer etter at det ble annonsert, og vi har lange ventelister. Dette sier noe om at vår tid trenger slike møteplasser.

Det er et bevisst valg å legge det til lørdagen etter 8. mars, slik at vi ikke legger beslag på den tradisjonelle markeringen. Jeg støtter deltakelse i kvinnekamptog og alle som roper ut om urettferdighet på vegne av kvinner! Men det finnes forskjellig måter å uttrykke seg på. Der er en tid for å rope ut i sinne. Og en tid for å være stille. Det er en tid for alt. I noen situasjoner vi marsjere og rope ut. Andre ganger kan vi bevege oss bakenfor all retorikk. Bakenfor ord og fordommer og slik skape et rom av fred og ikke-diskriminering.

Kvinners historie har altfor lenge vært preget av stillhet. Og jeg vil ikke være en del av den stillhet som er undertrykkende, men den stillhet som er en skapende, feminin kraft. Og derfor er nettopp stillhet temaet på årets seminar. Kvinnelige meditasjonsledere fra inn- og utland; fra kristen, jødisk, muslimsk, buddhistisk, hinduistisk og nyåndelig tradisjon vil dele sine meditasjonstradisjoner. Slik gis en mulighet til å hele de sår som religion i årenes løp har påført kvinner. Gud lar seg ikke skremme av bryster og lange bein og høye hæler og røde lepper. Men en del mennesker gjør det.

Ikke-vold og indre fred

Man trenger ikke mye kvinnelig intuisjon for å anta at mange rister på hodet og ler av at noen tror det vil kunne påvirke vårt samfunn å samles i meditasjon. Men stillhet og meditasjon er et motkulturelt språk med stor kraft. Selv om en slik flerreligiøs samling kan virke både kontroversiell og fremmed, så er dette ikke uvanlig i andre deler av verden. Både Østens og Vestens fredsforkjempere har vist oss at ikke-vold oppstår som en følge av indre fred. Og vi står i en lang tradisjon av kvinnelige mystikere fra alle religioner og livssyn som har gått foran og brøytet vei.

I takknemlighet til dem og til alle som har kjempet for kvinners rettigheter ­feirer vi kvinnedagen forenet på en hellig reise til vårt indre fellesskap. Og fra våre sjelers dype røst skaper den ordløse feminine kraften en stillhet som vil både høres og merkes. For stillhet er en ressurs som det ikke er mye av i vår hverdag.

Vi trenger kraften i røde lepper!

 • Les også: Det er i balansen mellom det feminine og maskuline at vi blir hele mennesker. Kvinne, du vet hva du har å gjøre! Nå, gå ut og gjør det!

Les også

 1. Torunn Egge Roux for ett år siden: Kvinnefrigjøringens falske profeter

 2. ROMAN: Aldrende kvinne gis myndig stemme

 3. Stødige damer reiser seg som plattformer

Publisert:
 1. Silje Trym Mathiassen
 2. Meditasjon
 3. Kvinnedagen (8. mars)
 4. Menneskerettigheter
 5. Religion

Mest lest akkurat nå

 1. Ingenting rocket på Sandnes’ nye festplass

 2. Hele livet lurte Tor på hva som skjedde da faren styrtet i døden med jager­fly. Så opprettet kona en hemmelig kon­takt

 3. Veton Berisha etter hat tricket: – Serie­gull med Viking ville vært det største

 4. Mia Gundersen og Espen Hana er aller best når de får skuldrene ned, puppene opp og herjer med seg selv

 5. Gikk fra Sandnes til Kristiansand av én spesiell grunn: – Det har vært litt av en tur

 6. Da det var trøbbel med skoene i «Skal vi danse», visste hun at løsningen lå i Hillevåg