Pårørende på alle sider av grusom­heten før Pride-paraden i Oslo

DEBATT: Gjerningsmannens nærmeste er også pårørende.

I dagene etter angrepet i Oslo natten før Pride-paraden, har sørgende og sympatisører valfartet til åstedene. Stikkord er omsorg og fellesskap.
  • Unn Birkeland
    Unn Birkeland
    Daglig leder, Pårørendesenteret
Publisert: Publisert:
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av Aftenbladets debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Når terror og krise rammer oss – som sist helg – er det mange ofre som møter vår naturlige omsorg. En gruppe som ikke alltid er like synlig, er de pårørende – og de er ikke bare pårørende til ofrene.

Mange rammes

«Vi er alle pårørende», sier vi her ved Pårørendesenteret. Den setningen passer godt også i møte med denne tragedien.

Når en mann skyter rundt seg og skader og dreper uskyldige mennesker en lørdagskveld i Oslo, rammer han langt flere enn dem som blir direkte offer for kulene. Han rammer også dem som har mistet en av sine kjære, dem som kjenner noen som ble skadd og dem som føler seg truet og er redde etter hendelsen. Disse er pårørende, og vi er nok mange som blir berørt en slik dag.

Dobbel smerte

En annen gruppe berørte er gjerningsmannens nærmeste. De er også pårørende, men får ikke like lett blomster og hjelp på døren. De lever ofte med en dobbel smerte, både ved å være direkte berørt og ved å bære skammen ved at noen i familien har påført andre lidelse.

Verden er ikke svart-hvit. I en sak som denne er det mange berørte som trenger andres omsorg og støtte. Da er det viktig å huske at pårørende er noe man blir, det er ikke noe man selv velger.

Publisert: