Bent Høie skuffer når han forsvarer Sylvi Listhaugs retorikk

DEBATT: Problemet er at kritikken mot Listhaug handler om formidling, retorikk og holdninger, og Bent Høies skjulte forsvar vitner om en moralsk kollaps fra Høyres helseminister.

Enten representerer Bent Høie et Høyre som har gitt opp den takt og tone som var sympatisk ved partiet, eller støtten til Sylvi Listhaug er bare et kynisk medieutspill han ikke egentlig står inne for.

Debattinnlegg

 • Rasmus Haugen Sandvik
  Rasmus Haugen Sandvik
  Bystyrerepresentant i Bergen (Ap)
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

25. november ble Høyres ledelse spurt om hvorfor de ikke irettesetter statsråd Listhaug når hun bruker retoriske grep for å tale med splittet tunge.

Samme dag kom helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) med et tilsvar som ikke svarte på tiltalen, men derimot prøvde å likestille Listhaug med tidligere integreringspolitikere. Argumentet var at Listhaug har fått ansvar for å kommunisere noe alle de store partiene er enige om, og da burde vi sitte stille og nikke.

Det som gjør Listhaugs oppførsel så usmakelig, er at hun smiler når hun omtaler de verste konsekvensene av en politikk man kan være enig i på trass av de uheldige konsekvensene.

Usmakelig retorikk

Problemet er at kritikken mot Listhaug handler om formidling, retorikk og holdninger, og et slikt skjult forsvar vitner om en moralsk kollaps fra Høyres helseminister.

Det er ikke likegyldig om forsvarsministeren med streng mine sier «dessverre har vi fått meddelt at 10 barn har mistet livet under et bombeangrep i Afghanistan» eller med et smil om munnen sier «10 barn døde da vi bombet dem i Afghanistan – LIK OG DEL!», selv om det var bred enighet om å delta i krigen i Afghanistan. Det som gjør Listhaugs oppførsel så usmakelig, er at hun smiler når hun omtaler de verste konsekvensene av en politikk man kan være enig i på trass av de uheldige konsekvensene. Som tidligere seniorrådgiver i påvirkningsbyrået First House vet hun akkurat hvordan dette oppleves av ulike grupper.

Det er ikke mange år siden Høyre ville tatt skarp avstand fra det vi ser og hører fra Listhaug.

Kynisk medieutspill?

Neste gang helseministeren får spørsmål om de eldre har det bra nok på eldrehjem, svarer han kanskje «det er bred enighet på Stortinget om at de skal ha det trangt, og de kan ikke akkurat forvente å bo i himmelseng uten å bidra til samfunnet», gjerne med et naivt smil om munnen. Det ligger stor makt i retorikk, og den kan brukes til å bygge opp eller til å rive ned.

Enten representerer Høie et Høyre som har gitt opp den takt og tone som var sympatisk ved partiet, eller dette er bare et kynisk medieutspill han ikke egentlig står inne for. Jeg vet ikke hva som er verst, men det er ikke mange år siden Høyre ville tatt skarp avstand fra det vi ser og hører fra Listhaug.

Les også

 1. «Kvifor, kvifor i all verda, reiser de dykk ikkje opp, Bent Høie, Ketil Solvik-Olsen eller Solveig Horne?»

 2. Bent Høie: Sylvi Listhaug er klassens tillitsvalgte med ansvar for å tale klasseflertallets sak

 3. Christian Wedler: Både Kristoffer Joner og Sylvi Listhaug bør tenke seg om

Publisert:
 1. Retorikk
 2. Bent Høie
 3. Sylvi Listhaug
 4. Politikk

Mest lest akkurat nå

 1. – Man er ganske alene hvis noe går galt

 2. Faren presset haglgeværet mot sønnens panne: - Du skal få første skudd. Moren din det neste

 3. Ingen har så langt dødd av omikron. Forskere lanserer ny teori om hvorfor den sprer seg så raskt

 4. Dette har du neppe sett før på et julemarked

 5. – Strømprisene kan knekke folks økonomi. Regjeringen kan ikke passivt håpe på at det går over.

 6. – Sex er breddeidrett hvor penetrasjon ikke er eneste måten å ha sex på