Flere kraftkabler støtter et fornybart kraftsystem

DEBATT: I Europa foregår det nå storstilt utbygging av fornybar energi. Det er gode nyheter, for når vi skal kutte klimagassutslipp ved å elektrifisere sektor etter sektor i samfunnet, er rikelig tilgang til fornybar strøm avgjørende.

Debattinnlegg

 • Christian Rynning-Tønnesen
  Christian Rynning-Tønnesen
  Konsernsjef, Statkraft
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Et illustrerende eksempel på denne utbyggingen er Storbritannia. Britene er nå størst i verden på havvindkraft og planlegger en voldsom økning de neste ti årene. Men vindkraft har en ulempe: Den produserer strøm bare når vinden blåser. For å sikre at det alltid er nok strøm i nettet må man derfor ha balansekraft – kraft som raskt kan slås på når vinden stilner. Dette krever et sterkt innenlandsk kraftnett og flere kraftforbindelser til andre land. Dette poenget er viktig i diskusjonen om den planlagte NorthConnect-kabelen mellom Norge og Skottland. Mer balansekraft fra Norge kan bidra til økt fornybarandel i andre land, både når det gjelder havvind og landbasert vindkraft.

Dette er viktig i omstillingen fra olje og gass til en mer fornybar framtid.

God samfunnsmessig lønnsomhet

Kraftkabler kan brukes til å eksportere eller importere strøm, avhengig av om et land produserer mer eller mindre enn landet forbruker selv. Slike kabler gjør at britene kan importere vannkraft fra Norge de dagene det er lite vind og høye kraftpriser hos dem og selge kraft til Norge på dager med mye vind og lave kraftpriser der. Norge kan selge dyr og kjøpe billig kraft, og utvekslingen vil gi god samfunnsmessig lønnsomhet. NVE har beregnet at gjennomsnittlig kraftpris i Norge vil øke med 1-3 øre/kWh, men på grunn av all den fornybare kraften som bygges ut vil kraftprisene være relativt lave i utgangspunktet. Dersom man ønsker å hindre en prisøkning for norske forbrukere, kan et godt alternativ være å redusere elavgiften som har økt over en lenger periode.

Bør si ja

Norge bør si ja til NorthConnect fordi det er samfunnsmessig lønnsomt og for å bidra til mere fornybar energi i Storbritannia.

Publisert:
 1. Debatt

Mest lest akkurat nå

 1. – Etter å ha kranglet, fikk jeg med meg én test

 2. Hva tåler sykehusene før Norge må stenges ned? Det er ikke korona som er den største utfordringen

 3. Drone stengte Stavanger lufthavn to ganger

 4. Ett skisenter åpner denne helgen - flere neste helg

 5. Michael Carrick forlater Manchester United – Ødegaard i hovedrollen i høydramatisk kamp

 6. Aldri har Norge hatt en spiller med annen hudfarge enn hvit. Nå skjer det noe.