En matdestinasjon i verdensklasse åpner muligheter for turisme og mat- og restaurantfaget

DEBATT: Norge har i dag 11 Michelin-restauranter. To av dem ligger i Stavanger, og Re-Naa er landets eneste to-stjerners restaurant. Men gjør dette byen til et enda mer attraktivt reisemål?

Mandag 17. februar kunne Svein Erik Renaa og kona Torill jublet for den andre Michelin-stjernen til restauranten Re-Naa i Vågen i Stavanger.
  • Iselin Nybø
    Iselin Nybø
    Næringsminister (V)
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av Aftenbladets debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Stadig flere turister kommer til Norge. I fjor ble det satt ny rekord i antall overnattinger for sjette året på rad. Med et rikt og variert opplevelsestilbud innen både kultur og natur, er det ikke overraskende at Rogaland hadde en økning i overnattinger på nesten 14 prosent i fjor.

For det er ikke «bare» fjell, fjord og nordlys som trekker reisende til Norge. Stadig flere etterspør autentiske opplevelser knyttet til lokal matkultur, livsstil og tradisjoner.

Kokker i verdensklasse

Skal vi klare å øke reiselivsnæringens lønnsomhet og sikre flere helårs arbeidsplasser, må vi tilby attraktive opplevelser av høy kvalitet. Mat- og drikkeopplevelser er en sentral del av reisen for mange, og vi ser at interessen for gastroturisme er økende. Denne trenden har Norge de beste forutsetninger for å ta del i. Med rike naturressurser fra sjø og land, og ikke minst dyktige kokker i verdensklasse, har vi alle muligheter til å styrke vår posisjon som en internasjonal matdestinasjon.

Roger Asakil Joya, kjøkkensjef på Sabi Omakase i Pedersgata i Stavanger, fikk sin Michelin-stjerne i 2017, og har den ennå. Her sammen med kona Ana i København for tre år siden.

Jeg var selv til stede da fire norske restauranter fikk sin første stjerne i Michelin-guiden på mandag. Dette er en fantastisk utmerkelse. Sabi Omakase beholdt sin stjerne, og Re-Naa fikk som eneste norske restaurant sin stjerne nummer to. Med dette befester Stavanger sin posisjon som en attraktiv matdestinasjon i Norge. Det kan hele regionen være stolt av.

Norge skal være internasjonalt kjent for en spennende matkultur med norske råvarer i verdensklasse. For å realisere denne visjonen er det avgjørende med flere dyktige fagfolk med lidenskap for mat- og restaurantfaget. Regjeringen har derfor satt ned et utvalg som skal identifisere tiltak for å øke rekrutteringen til denne bransjen. Vi er også i gang med en ny strategi for å konkretisere hvordan det skal jobbes for å nå visjonen og videreutvikle matnasjonen Norge.

Les også

Fersk restaurantanmeldelse: «Opptur i Langgata»

Et bærekraftig reisemål er attraktivt reisemål

Potensialet for økt verdiskaping i reiselivsnæringen er stort. Derfor må vi sørge for at utviklingen skjer på en bærekraftig måte. Ved å utvikle unike opplevelser basert på mat og drikke kan vi styrke grunnlaget for helårsturisme på norske reisemål.

Stavangers to Michelin-stjernerestauranter vil kunne bidra til nettopp det.

Publisert: