Ari Behn er ikke alene

DEBATT: Psykisk helse er trolig den aller største helseutfordringen til ungdommene våre. La oss gripe anledningen til å snakke om det.

«Tenk på alt samfunnet får til i dag. Men når det gjelder psykisk helse og antall årlige selvmord, er antallet stabilt uvirkelig høyt. Dette burde stresse oss mer enn det gjør. For vi kan vel bedre?» spør Marianne Chesak.

Debattinnlegg

 • Marianne Chesak
  Marianne Chesak
  Fylkesordfører i Rogaland (Ap)
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

«Ari Behns selvmord har gitt oss som samfunn en anledning til å ta en prat med oss selv», skriver Aftenbladet på lederplass. Ja! La oss gjøre det!

For er vi flinke nok til å ta vare på hverandre? Både de vi kjenner og de vi ikke kjenner? Og både som samfunn og som enkeltmennesker?

Når smilte du sist til en du ikke kjenner? Når snakket du med en fremmed på bussen? Eller har du noen gang snakket med venn om livet er verd å leve? På ekte, liksom?

Nedslående tall blant de unge

Egentlig står anledningene i kø for at vi burde ta et oppgjør med det som kanskje er det største folkehelseproblemet i vår tid – og i hvert fall blant de unge.

Rogaland fylkeskommune har både ansvar for folkehelsa i fylket, og ansvar for all videregående opplæring. Flere store undersøkelser har gitt grunn til å slå alarm om psykisk helse – og særlig blant de ungdommene våre. For eksempel fra UngData-undersøkelsen i 2019.

 • 14 prosent av 1. klassingene på videregående skole har forsøkt å ta sitt eget liv.
 • En fjerdedel av ungdommene i denne alderen er ensomme.
 • En tredjedel er triste, ulykkelige eller deprimerte.

Dreper seks ganger flere enn bilene

Tenk på alt vi har gjort for å hindre trafikkulykker på veiene våre. Du må være 18 år for å kjøre. Du må ha mange titalls timer opplæring. Vi bruker skattemilliarder på trygge veier. Holdningsskapende kampanjer. Politiet straffer dem som kjører farlig. Og det er strenge sikkerhetskrav til biler, bilbelter, dekkdybde og så videre. Vi passer på hverandre. Vi hjelper oldefar med bilbeltet hvis han glemmer seg ut, og vi glemmer aldri å feste de minste i barnesetene.

Vi har i mange tiår tatt trafikksikkerhet på alvor, vi har hatt en uttalt nullvisjon – og ja: Det har faktisk virket kjempebra! Dødstallene har gått kraftig nedover.

Som samfunn må vi sette inn det samme støtet i møtet med psykisk helse og selvmord. For selvmord dreper nå nær seks ganger så mange som i trafikken – og problemet er økende.

Vi kan mye bedre

Jeg har lenge undret meg over hvor lite vi egentlig gjør for å hindre selvmord. For hver eneste ukedag velger i snitt to mennesker å avslutte sine liv. Snaut 600 i året – og i snitt et menneske i Rogaland hver eneste uke. Dette er dypt fortvilede sjeler som velger vekk oppturer og nedturer. Vår og høst. Lørdager og mandager. Iskrem og havregrøt. Og det verste er altså at det er ti ganger så mange som forsøker å ta sitt eget liv enn de som faktisk gjør det.

Tenk på alt samfunnet får til i dag. Men når det gjelder psykisk helse og antall årlige selvmord, er antallet stabilt uvirkelig høyt. Dette burde stresse oss mer enn det gjør. For vi kan vel bedre?

Fylkeskommunen iverksatte i 2019 en handlingsplan for å få flere svar og gode spørsmål. Og en kampanje sammen med Helse Vest, Helse Stavanger, Helse Fonna og Velg å leve. For å få flere til å øke kunnskapen, åpenheten og senke terskelen for å søke hjelp.

Budskapet var «La oss snakke om selvmordstanker. Det kan redde liv».

Dropp berøringsangsten

Selvmord er et av samfunnets få gjenværende tabuer. Det er ikke mange generasjoner siden det het at «du kom til helvete» om du tok ditt eget litt. Du fikk ikke gravlegges på kirkegården, enkene ble gjort arveløse. Skammen sitter litt i oss – som enkeltmennesker og som samfunn. Det kan og bør vi gjøre noe med.

Ari Behns familie og kongefamilien valgte åpenhet om selvmord fra første stund. Et kraftfullt bidrag til mer åpenhet– som har fått svært mange positive reaksjoner. La oss være flere som kvitter oss med berøringsangsten. Problemet er for stort til ikke å snakke om.

La oss være modige, la oss være åpne. Se folk rundt deg. Barna, kollegaer, venner, naboer. Ingen kan gjøre alt. Men alle kan gjøre noe. Ingen er alene.

La oss bruke anledningen til å snakke om det.

Les også

 1. Leder: Vi må snakke om selvmord

 2. – Ja, vi må tørre å snakke om selvmord!

 3. – Viktig åpenhet om selvmord

Publisert:
 1. Debatt
 2. Selvmord
 3. Ari Behn
 4. Helse Stavanger
 5. Rogaland fylkeskommune

Mest lest akkurat nå

 1. To tenåringer og den enes stefar tiltalt for grov kroppsskade

 2. Så deilig, så deilig

 3. Vidar Nisja har fått ny jobb

 4. Burde vært bedre

 5. - Jeg har øvd på volley tre dager på rad

 6. Her starter Stangeland Maskin arbeidet med ny E39 gjennom Lyngdal