Må man være «halvdød» for å få sykehjemsplass i dag?

DEBATT: I Aftenbladet 31. mai kommenterer Ap-politiker Linda Krüger situasjonen som Ingunn Kristiansen har kommet opp i på grunn av dårlig helse. Hun får ikke sykehjemsplass.

Ingunn Kristiansen ble sendt hjem fra Øyane sykehjem (avd. rehab.) etter å ha brukket lårhalsen, men klarer ikke lenger å ta vare på seg selv. Kristiansens datter Janeche Kristiansen hjelper til så mye hun kan.

Debattinnlegg

 • Aud Klovning Knudsen
  Sekretær i Senior Norge
Publisert: Publisert:
Les også

– Må være halvdød for å få sykehjemsplass i dag

iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Det er til og med en kreftdiagnose med i sykdomsbildet. Likevel er alternativet at hennes hjem er blitt et sykehjem med dostol på soverommet, for det er ikke plass for henne der hun skulle ha vært, det vil si, på et av byens sykehjem. Likevel har leder for levekår, Kåre Reiten, bare et svar å gi. De aller fleste med somatiske lidelser skal være hjemme med hjelp av hjemmesykepleiere. Stavanger kommune tror at de dekker kravet om 25 prosent sykehjemsdekning for dem over 80 år.

Les også

Må gå på do på soverommet – med hjelp

Haleheng til Høyre?

Vi vet dessverre at det også er noen som er yngre som opptar disse plassene. Men det ser ut som at Reiten og hans politikervenner er fornøyd slik som forholdene er i dag. Hvor er KrF, Venstre, Frp, Sp og Pp i denne saken? Er dere bare haleheng til Høyre? Vi velgere hadde i hvert fall håpet at Pensjonistpartiet ikke hadde "solgt seg" til denne koalisjonen i saker som angår eldreomsorg. Vi håper at Pensjonistpartiet vil stå fritt og tenke sjøl innen dette området i neste valgperiode.

Det forundrer oss også at innen kultur er det flott å bruke flere kroner over landsgjennomsnittet. Stavanger bruker 3696 kr pr. innbygger. Landsgjennomsnittet er 1568 kr. Dette gjelder tydeligvis ikke for bygging av sykehjemsplasser, selv om regjeringen nå faktisk dekker 75 prosent av regningen når momsen blir refundert (utsagn fra eldreministeren på Senior-Norges landsmøte 30. mai i år).

Vi har tidligere hatt kommentarer til Folkebadet. Vi synes at det må være en statlig oppgave å bygge et anlegg for konkurranseidrett i Norge. Vi synes at kommunen bør bygge svømmeanlegg i bydelene der folk bor og har kort vei til å benytte seg av slike anlegg. Forundrer det ikke Stavangers politikere at ingen av nabokommunene vil være med på å bygge anlegget? Kanskje de synes at de har mer presserende oppgaver å bruke skattebetalernes penger til?

Ca. 70 på venteliste

Hovedbudskapet fra oss i Senior-Norge til politikerne i Stavanger er: Nå må planleggingen av et nytt demens-anlegg starte umiddelbart, samtidig som Ramsvigtun-ombyggingen ikke forsinkes. Det er fortsatt ca. 70 på venteliste for å få fast sykehjemsplass. Det har det vært de siste ni årene. Dere har ikke lenger lov til å trenere en slik sak som betyr så mye både for dem som er syke og utrygge og deres pårørende. Forhåpentlig vil også de som har krav på korttidsplass, endelig få det tilbudet som de og deres pårørende har krav på. Lervig har ikke gitt tilstrekkelig nye plasser når Mosheim, Vålandstunet og St. Petri er blitt nedlagt. Korttidsbrukerne har vært salderingsposten i denne situasjonen med for få sykehjemsplasser i Stavanger. Det må det bli slutt på.

Les også

 1. Må gå på do på soverommet – med hjelp

 2. – Må være halvdød for å få sykehjemsplass i dag

Publisert:
 1. Debatt
 2. Sykehjem
 3. Kåre Reiten
 4. Stavanger kommune
 5. Eldreomsorg

Mest lest akkurat nå

 1. Ny rapport: Disse stedene i Stavanger er mest utsatt ved ekstremregn

 2. Tok avskjed med Tor Martin (19) fra Hommersåk: – En gledesspreder

 3. 26-åring pågrepet i større narkotikasak på Jæren

 4. Gir opp sandstrand i Luravika. Men kommunen skal bruke nye millioner på badeområdet

 5. Utvist etter grisetakling - nå har Tripic fått dommen

 6. Arbeidsministeren har kalt inn partene i oljestreiken