De som henger ut tenåringer på nettet, er de som ødelegger ytringsfriheten

DEBATT: Det er ikke greit at selverklærte nordmenn kaller en 16-åring for en «ape», eller henger dem ut på sosiale medier uansett grunn.

«Unge mennesker i dag, og spesielt dem med meninger, møter i dag mye kritikk i det offentlige rom», skriver Maria Koch Haugane.

Debattinnlegg

 • Maria Koch Haugane
  Maria Koch Haugane
  Internasjonalt Ansvarlig i AUF i Rogaland, 18 år
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Jeg er typisk norsk. Jeg er blond, skarrer og står på ski. Samtidig så er flesteparten av mine venner ikke slik. De har andre historier, farger og dialekter. Dette betyr ikke at de ikke er norske, for begrepet nordmann utvider seg og former seg rundt oss. Flere av mine venner skarrer mer enn meg, er flinkere på ski enn meg og skriver bedre norsk enn meg. Samtidig vil det alltid være mennesker som ikke lar dem være norske, og det er dem jeg ønsker å ta et oppgjør med.

Hamza ble netopp 16 år

I dag er jeg del av en organisasjon med et bredt spekter av meninger og historier, og det er bare en av grunnene til at jeg elsker denne organisasjonen. På den andre siden så er det derfor jeg også blir mest forbanna. Jeg ser mine hardtarbeidende og modige venner får slengt navn etter seg, og blir sett ned på. Dette er ungdommer fra 15 år, som blir rammet. Jeg har fått høre mye gjennom min tid som ungdomspolitiker, men jeg har aldri blitt nedgradert så mye at jeg har blitt kalt et dyr. En venn av meg, Hamza Ali, skrev den 21. november et leserinnlegg (i Dagbladet) om det å være muslim, mørk og norsk. I kommentarfeltet (nå stengt) ble han kalt blant annet en ape, og fikk meldinger om at han burde bli kastet ut av landet. Hamza ble nettopp 16 år.

På skolen lærer vi at mobbing ikke er greit, uansett grunn, men samtidig ser vi at det er grupper som lettere blir utsatt for dette. Blant annet unge mennesker som prøver å finne sin plass i samfunnet. Dette er mennesker som er modige, men også menneskelige. Det er feige mennesker, som slenger ut mot 16-åringer, som gjør meg forbanna.

Les også

Er vi vitne til at kommentarfeltene fra sosiale medier settes ut i livet?

Les også

Vet du hva rasisme er?

Anonyme chatter og kontoer

Unge mennesker i dag, og spesielt dem med meninger, møter i dag mye kritikk i det offentlige rom. Mesteparten av denne er skjult og skjer gjennom sosiale medier. Det mørkeste i mennesket kommer frem gjennom anonyme chatter og kontoer, og dette er ord som du ikke gjentar til dine foreldre. Mange sier at dette er prisen for ytringsfriheten, og at det bare er slik, men jeg sier at det er de menneskene som henger ut tenåringer på nettet, det er de som ødelegger ytringsfriheten. Samfunnet vi har i dag er basert på høy deltakelse blant unge i politikken og frivillige organisasjoner, men det vil ikke forbli slik hvis de unge må tåle å bli skjelt ut, trakassert og diskriminert. Dette er også i følge norsk lov straffbart. Det blir og forblir mennesker som ødelegger gleden av deltakelse, og dermed også ødelegger en stor del av det vi mener er bra med demokratiet og Norge.

Vakkert

Det finnes mennesker som setter grenser mellom mennesker basert på utseende eller kjærlighet. Dette er mennesker som vil falle utenfor samfunnet til slutt, hvis de ikke klarer å akseptere at verden er i kontinuerlig forandring. Vårt samfunn i dag består ikke av en farge eller en tittel, men av et spekter av farger, nasjonaliteter og kulturer som virker sammen. Jeg synes dette er vakkert. Dette betyr at det å være norsk ikke skal være en liste med krav du må oppfylle for å passe inn, men det å være en del av det norske fellesskapet. Jeg mener at det å være norsk handler om å være en del av noe stort. Det å være norsk handler om å leve med kulde i ti måneder i året. Det er å arbeide hardt, slik vi har gjort siden tidenes morgen, og det er å bidra til samfunnet vi elsker så kjært.

Les også

Den digitale gapestokken: Hvorfor henges folk ut i sosiale medier?

Det er ikke greit at selverklærte nordmenn kaller en 16-åring for en «ape», eller henger dem ut på sosiale medier uansett grunn. Disse menneskene rakker ned på en tenåring som er modig, har en mening og forteller sin historie. Hvis det er dette det er å være nordmann går ut på, så vil ikke jeg ha den tittelen. Da vil jeg faktisk heller være en ape.

Les også

 1. IT-giganter skal fjerne hatefulle ytringer

Publisert:
 1. Sosiale medier
 2. Medier
 3. Ytringsfrihet
 4. Dagbladet
 5. Grunnloven

Mest lest akkurat nå

 1. – Mange gilde minner har gått tapt, men det viktigste er at farmor kom seg ut

 2. Gir seg som Bryne-trener, assistenten kan overta

 3. Gutt sto bak brann i barnehage

 4. Drapet på Birgitte Tengs: Krever svar om skjult etterforskning

 5. Her er 22 navn som gjør Vikings akademi-sjef stolt

 6. Falsk kjæreste lurte åtte menn for 1,5 millioner kroner