Gravide legger seg sultne i Norge

DEBATT: Jeg var ikke forberedt på å møte sultne gravide i min jobb som kommunejordmor.

«De fattige er i Sandnes, i Stavanger, de er i naboblokka di», skriver Sonja Auberg.

Debattinnlegg

 • Sonja Auberg
  Sonja Auberg
  Jordmor, Tananger
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Gravide legger seg sultne, og da er det ikke Afrika vi snakker om ... I disse førjulstider hvor butikkene bugner av ribbe, pinnekjøtt, mandariner og nelliklukt blir kontrastene store mellom de som har mye og lite.

Står ikke i pensum

Jeg var ikke forberedt på å møte sultne gravide i min jobb som kommunejordmor. Jeg kom ikke på å spørre om hvor mange måltider de hadde råd til å spise i løpet av et døgn. I vårt velfødde Norge står ikke dette på pensum til jordmorskolene. Sven Egil Omdal skriver så godt og trist om barn i asylmottak og barn av innvandrere som mangler helt grunnleggende materielle behov (Stavanger Aftenblad 16.12 «Barnas triste nyheter»), og jeg får bare lyst til å supplere ham litt.

Leter etter løsninger

De fattige er i Sandnes, i Stavanger, de er i naboblokka di. Konsekvensene for barnet i magen når mor ikke får nok mat og lever i konstant stress, er mange. Forskere forteller at hjernen blir formet slik at barnet må leve med en livslang stressømfintlighet fra morslivet av. B12 mangel kan gi nevrologiske skader. Jernmangel og lav blodprosent er helsefarlig for mor hvis hun skulle komme til å blø ekstra ved fødselen. Så når disse brukerne kommer til meg, leter vi med lys og lykter etter løsninger da konsekvensene er så store. Nav er allerede utsjekket, jobbmarkedet vanskelig, vaskejobben lavtlønnet og språkferdighetene for dårlige. Så hva gjør vi da?

Kirkene

Frelsesarmeen har matutdeling en gang i uka, og det takker vi for, men det er ikke nok. Hvem har hjulpet oss mest? Bortsett fra Frelsesarmeen er det kirkene. I disse førjulstider fikk jeg lyst til å hedre de litt. Kirkene er fulle av godt voksne damer med store hjerter. De er Norges uoffisielle sosialkontor, tro det eller ei. Mange har fått hjelp der, når situasjonen har vært fortvilet nok.

Men skal det være slik? Jeg savner et matkjøkken som har åpent hver dag, inkludert lørdag og søndag. Den gravide og barnet i magen trenger mat hver dag for å være sikret god helse og et best mulig utgangspunkt for livet sitt.

Samfunnsmessig ansvar

Dette er ikke ment som et reklameskriv for kirkene, men det er faktisk slik vi har det. Dette er et samfunnsmessig ansvar og jeg skulle ønske at Stavanger, Sandnes, Sola kommune med flere for en gangs skyld samarbeider og starter opp et matkjøkken for fattige som har åpent daglig.

Les også

 1. Omdal: Barnas triste nyheter

 2. Halvparten av asylbarn med midlertidig opphold har forsvunnet

 3. Ap vil ha ny vurdering av oktoberbarna

Publisert:
 1. Debatt
 2. Førjulstid
 3. Asylmottak
 4. Stavanger Aftenblad
 5. Sven Egil Omdal

Mest lest akkurat nå

 1. – Dette ser ut som et skikkelig startskudd for Vassfast

 2. Disse korona­reglene gjelder nå

 3. Bil kjørte av veien og havnet i vannet

 4. Strand: – Wirak er redd folke­meningen i Forsand

 5. Viking har solgt 10.000 bill­etter til bronse­kampen

 6. Dansk politi holder fortsatt på nordmannens bil