Det er godt dokumentert at aktivitetsplikten har vært en suksess

DEBATT: Sosialistisk Venstreparti skriver i Aftenbladet om aktivitetsplikt. SV er dessverre fremdeles ikke ferdige med å trekke linjer mellom aktivitetsplikt og tvangsarbeid. Det er trist at SV ikke erkjenner at aktivitetsplikt har gitt resultater som sikrer at flere unge kommer i jobb eller utdanning.

Publisert: Publisert:

«Høyre mener at å stille krav til mennesker handler om å ta dem på alvor og behandle dem med respekt. Uten krav og forventninger står mange i fare for å bli passive trygdemottakere, noe som gjør det enda vanskeligere å komme seg ut i arbeid eller utdanning», skriver Margret Hagerup. Foto: Jonas Haarr Friestad

Debattinnlegg

 • Margret Hagerup
  Stortingsrepr., Rogaland, Arbeids- og sosialkomiteen, H
iconDenne artikkelen er over to år gammel

SV påstår også at regjeringen vil innføre aktivitetsplikt for alle og avslører at de må ha sovet i timen. Regjeringen foreslo i 2016 at det skulle innføres en aktivitetsplikt for mottakere av sosialhjelp under 30 år fra 2017. Høyre har sagt at vi ønsker å vurdere å utvide denne til de under 35 år. Regjeringen har aldri foreslått at denne skal omfatte alle.

Gode resultater

Selv om SV forsøker å så tvil om effekten av aktivitetsplikten, er det godt dokumentert at aktivitetsplikten har vært en suksess. Langt flere ungdommer har kommet seg ut i utdanning eller jobb. Det er derfor leit at SV ikke vil anerkjenne disse gode resultatene.

For noen uker siden besøkte jeg et prosjekt i Sandnes hvor de i mange år har jobbet målrettet mot ungdom. I samarbeid med samfunnsikkerhetssenteret i Rogaland, bedrifter og Nav jobbes det med å gi ungdom meningsfulle oppgaver med mål om jobb i ordinært arbeidsliv. Hele 89 prosent av ungdommen har kommet seg videre i arbeid eller annen aktivitet. I 2017 betød det at 220 av 272 ungdommer fikk hjelp til å komme seg videre. Det betyr enormt mye for samfunnet, og det betyr enda mer for de som har kommet seg inn i arbeidslivet. Gjennom arbeidsgrupper, har ungdommene svart at det som virker er krav og forventninger, noe å fylle dagene med, det å bli sett og hørt og det å ha en tett oppfølging. Det høres ut som noe som kan gjelde oss alle i perioder gjennom livet.

Tilby meningsfulle oppgaver

SV har tidligere ment at aktivitetsplikten er «pisk og ensretting». Det er urimelig. Høyre mener at å stille krav til mennesker handler om å ta dem på alvor og behandle dem med respekt. Uten krav og forventninger står mange i fare for å bli passive trygdemottakere, noe som gjør det enda vanskeligere å komme seg ut i arbeid eller utdanning. Formålet med en lovfestet aktivitetsplikt var å styrke den enkeltes muligheter for å komme tilbake til arbeid og bli selvforsørget. Dette innebærer like mye en plikt for kommunen som til den enkelte. De skal tilby ungdommen meningsfulle oppgaver som bidrar til verdiskaping, ikke kun aktivisering.

Høyre mener kommunene må ha plikt til å tilby aktivitet, og at det skal være en plikt til å være i aktivitet for og motta sosialhjelp. Det gir et hvert menneske muligheten til å oppleve mestring og kunne gjøre seg økonomisk uavhengig. Det er godt for folkehelsen, det er godt for samfunnet, det kan være livsnødvendig for den enkelte.

Publisert:

Les også

 1. Aktivitetsrett fremfor aktivitetsplikt!

Mest lest akkurat nå

 1. Samferdselsdepartementet går for den røde streken på kartet

 2. – De kaller det tidenes funn i Norge

 3. – En helt fantastisk løsning i disse krisetider

 4. Fire nye smittetilfeller i Stavanger

 5. Er god for nesten 3 milli­arder: Sørlendingen har tredoblet formuen

 6. Pizzabakerens hemmelighet

 1. Debatt