Ryfast-plast, men hva med Rogfast?

DEBATT: Hvis ikke politikerne hadde akseptert utfylling av steinmasse fra Ryfast-tunnelen i sjøen, ville problemet ikke eksistert.

– Den som tar seg tid til å snu en stein eller to i fjæra, vil fort få en skremmende oppdagelse. For her ligger fibre på omkring fem centimeter i tusenvis, skriver Kjell Steen. Bildet er fra Strand kommune, innerst i Botnefjorden, og viser småfibrene fra Ryfast.

Debattinnlegg

 • Kjell Steen
  Kjell Steen
  Hafrsfjord
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

På side 3 i tirsdagens utgave (3.4.) tar Aftenbladet opp plastforurensningen som byggingen av Ryfasttunnelen er skyld i. Det var virkelig på tide. Denne miljøskaden pågår og har pågått siden dette tunnelarbeidet begynte.

Uforpliktende valgpropaganda

Partier som strør om seg med lovnader om at de vil ha et renere miljø og vekk med plastforurensning, viser nemlig i denne saken at deres ord hører hjemme i skuffen for uforpliktende valgpropaganda.

Men også miljøorganisasjoner som egentlig skal være vaktbikkjer her, går stille i dørene. Er saken for vanskelig for dem?

I Aftenbladets reportasje rydder navngitte personer opp, og fyller opp plastposer med disse plastluntene, og «det vil ingen ende ta», sier en hytteeier.

Erik Thoring i Rogaland Naturvernforbund finner lite og ingenting på et besøk på Litle Marøy naturreservat i Gandsfjorden. Men han påstår at han forsetter ryddejobben. Dessverre er denne jobben langt vanskeligere enn han forestiller seg. En ting er plastledningene «plastikkspagettien», men de er bare toppen av «isfjellet». Ser en nærmere etter dukker små plastfibre opp.

Den som tar seg tid til å snu en stein eller to i fjæra, vil fort få nok en skremmende oppdagelse. For her ligger fibre på omkring fem centimeter i tusenvis, små plastfibre, som forsøpler strender og markene som grenser mot dem.

Denne plastfiberen kommer fra betongarmeringen inne i tunnelen, der betong blir sprøytet opp på fjellveggene. Fiberen som ikke henger fast, faller ned og blir med steinmassen som fraktes ut og dumpes i fjorden utfor. Slik føres disse ørsmå fibrene ut i sjøen og flyter faktisk i tusenvis der de skylles opp på strender, og går i magen på kyr og en rekke av våre tam- og fauna-dyr. Plener ødelegges, og nede i sjøen er både fisker og krabbers mager fylt opp med veivesenets plast. Ellers bør det være et poeng at hvis ikke politikerne hadde akseptert utfylling av steinmasse fra tunnelen i sjøen, ville problemet ikke eksistert.

Må slite med fiber i mange år

For Ryfast er det for sent, vi vil slite med fiber i mange år etter at anleggstiden er over, siden fiberne vaskes rundt ved vekslende strøm og flo og fjære. Vi må bare leve med det, det vil ikke være realistisk å fjerne alt. Men hva med Rogfast?

Les også

 1. Årevis før Ryfast-plasten er borte

 2. Ryfast-plasten skal vekk

Publisert:
 1. Gandsfjorden

Mest lest akkurat nå

 1. Kvinne brukte superlim på naboens elbil-lader

 2. Trafikkuhell i Hillevåg

 3. Et enkelt Messenger-spørsmål fra en slektning ble til et mareritt for Rune Nedrebø

 4. Hadia Tajik-erstatter klar for Stortinget – tre kandidater til maktrolle i Rogaland

 5. Nå herjer tidligere Viking-talent: – Alltid visst at jeg har det i meg

 6. Hugger opp supplybåter på løpende bånd under E39