Jeg har jobbet for pelsdyrbonden- hele tiden

PELSDYR: Jeg kan forsikre pelsdyrbøndene om at jeg verken driver stemmesanking eller snakker usant om pelsdyrsaken.

Olaug Bollestad tilbakeviser i dette innlegget at hun snakker usant om pelsdyrsaken.

Debattinnlegg

 • Olaug Bollestad
  Landbruks- og matminister (KrF)
Publisert: Publisert:

Pelsdyroppdretterne Jan Ove Horpestad, Kristian Aasen og Øystein Storholm skriver i et innlegg at jeg både snakker usant, og driver stemmesanking på saken om erstatning til pelsdyrbønder som må avvikle som følge av forbudet mot pelsdyrhold.

Grunnen til at jeg skrev innlegget som de tre oppdretterne kritiserer, var at en stortingsrepresentant fra Senterpartiet hadde hevdet at jeg like før sommeren hadde «kjempet imot full erstatning». Det kunne ikke bli stående uimotsagt. Sannheten er at i mars i år la regjeringen fram et lovforslag om full erstatning til pelsdyrbøndene etter vanlige ekspropriasjonsrettslige prinsipper.

Forbud ikke vårt ønske

Forbudet mot pelsdyrhold har aldri vært KrFs politikk. Forbudet var en politisk seier for Venstre i regjeringsforhandlingene med Høyre og Fremskrittspartiet i 2018.

Forslaget om avvikling av pelsdyrnæringen og en kompensasjonsordning, ble sendt på høring av en regjering som KrF ikke var med i. I den regjeringen satt Frp med både landbruksministeren og finansministeren. Da jeg ble landbruks- og matminister i 2019 overtok jeg ansvaret for å iverksette regjeringens politikk, også på dette området. Med KrF i regjering, ble regjeringens forslag til kompensasjonsordning betydelig utvidet. Når ordningen ble bedre etter at KrF kom i regjering? Skyldes det da en enorm motvilje fra KrF mot å forbedre ordningen? Eller kan det skyldes at nettopp KrF har hatt et engasjement for å forbedre kompensasjonen?

Det er denne ordningen som pelsdyrbøndene har fått utbetalt kompensasjon etter. Det er også riktig at Stortinget vedtok at denne ordningen skulle endres, slik at pelsdyrbøndene fikk beregnet sin kompensasjon som om det var et ekspropriasjonsartet inngrep. Dette har vi fulgt opp.

Ja, det har tatt tid

Det har tatt lang tid å lande en endelig erstatningsordning og der kan sikkert være verdt å se nøyere på dette, helt fra da de daværende regjeringspartiene varslet om et forbud mot hold av pelsdyr i Jeløya-plattformen i 2018. Det viktigste nå er likevel løsningen:

Oppdretterne vil nå få erstatning som om pelsdyrvirksomheten ble ekspropriert. I tillegg løper ordningene for dekning av kostnader til riving og opprydning, kompensasjon for lavere årlig alderspensjon, og omstillingspenger videre. Pelsdyrbønder, som allerede har fått utbetalt en erstatning etter gjeldende kompensasjonsordning, kan få sin erstatningssak vurdert på nytt etter ny ordning.

Jeg kan forsikre om at jeg bruker tiden min på å sikre oppgjør i tråd med Stortingets lovvedtak.

Les også

 1. Bollestad, inn­satsen din for pels­dyr­næringen står til stryk! Mange av oss blir syke av denne seig­pininga

Publisert:
 1. Dyrehelse
 2. Pelsdyrnæringen
 3. Landbruk

Mest lest akkurat nå

 1. Ole Kallelid er død

 2. Stampuben er deres andre hjem: - Hadde den blitt stengt for godt, ville jeg satt meg ned og begynt å grine

 3. Spiste alene på rommet mens de andre koste seg på julebord. Nå sier hun takk for seg

 4. Politiet ønsker tips i forbindelse med savnet kvinne i Haugesund

 5. Anita Lundekvam (25) har flyttet og selger bilen: – Vi sparer på de siste vedkubbene

 6. For 55 år siden kom denne eksotiske retten til Stavanger. Siden har barn og voksne landet over falt pladask for den