Kommuner vedtar retningslinjer i strid med likebehandling av livssyn

DEBATT: Fylkesmannen i Rogaland velger å overse at Utdanningsdirektoratets regelverk ber om at foreldrene skal rådføres før skolen takker ja til en invitasjon om gudstjenestedeltagelse.

Publisert: Publisert:

«Vi må ta det seriøst at det å tilhøre et trossamfunn og delta i religiøse ritualer er noe som er foreldrenes og barnas oppgave, ikke skolens», skriver Christian Lomsdalen. Foto: Torhild Fennefos Jacobsen

Debattinnlegg

 • Christian Lomsdalen
  Lektor, humanist og far
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Karmøy kommune har i likhet med enkelte kommuner rundt i landet fått et politisk vedtak på at alle skolene i kommunen skal gjennomføre gudstjenester i skoletiden.

Dessverre feil

Dette har fylkesmannen i Rogaland sett på og har kommet frem til at dette er et vedtak som er fattet i tråd med de retningslinjene som finnes på området. Dette er dessverre feil. Regelverket for gudstjenester i skoletiden forutsetter at om skolen skal takke ja til en slik invitasjon, så skal det skje i samråd med foreldrene og elevene. Dette betyr at invitasjonen må tas opp med foreldrene i forkant av at man takker ja, for eksempel gjennom samarbeidsutvalgsmøter eller FAU. Dette mangler når dette er et krav som kommer fra politisk ledelse i kommunen.

Les også

Våland skole dropper julegudstjeneste

I vinter stilte jeg følgende spørsmål til Utdanningsdirektoratet: «Kan kommunene tvinge rektor og skolene til å gjennomføre skolegudstjenester?» Svaret jeg da fikk fra direktoratet var at «Det er opp til den enkelte skoler å vurdere hvilke julearrangementer man ønsker å ha». Når vi samtidig også ser at kommunens vedtak fratar foreldrene deres mulighet til medbestemmelse, så bør det være åpenbart at avgjørelsen i lovlighetsvurderingen er i strid med det som skolene har av regelverk å forholde seg til fra før av.

Denne avgjørelsen og det opprinnelige vedtaket er dessverre betegnende for mange avgjørelser på dette feltet i Norge. Både på lokalt, regionalt og nasjonalt plan. Grunnlovens paragraf 16 oversees i vedtak på Stortinget, kommuner vedtar retningslinjer i strid med likebehandling av livssyn, og vi ser at dette feies under teppet.

Les også

Krever påmelding til julegudstjeneste

Ikke skolens oppgave

Vi må ta det seriøst at det å tilhøre et trossamfunn og delta i religiøse ritualer er noe som er foreldrenes og barnas oppgave, ikke skolens. Så kan vi som lærere fortelle og forklare om religioner og livsyn, og om vi får mer ressurser kan vi også ta med elevene på ekskursjoner til kirker, templer og moskeer slik at elevene kan få en faglig innføring innenfor rammene av KRLE-faget.

Fylkesmannen i Rogaland bør se på denne saken på nytt, gjerne i kommunikasjon med Utdanningsdirektoratet. Den nåværende vurderingen holder ikke vann.

Publisert:

Les også

 1. Våland skole dropper julegudstjeneste

 2. Foreldrene ved Våland skole trenger ikke å bekymre seg

 3. Unge vil ikke ha julegudstjeneste i skoletiden

Mest lest akkurat nå

 1. Fire nye koro­nasmit­tede i Stavanger – ett av tilfel­lene har ukjent smitte­kilde

 2. XXL Forus-ansatt har fått korona – kommunen ber kunder følge med på symptomer

 3. Over 30 prosent utvikler ikke symptomer på korona: – De går under radaren

 4. Pensjo­nister smittet på buss­tur: – Hvor mye skal vi egentlig gi avkall på, og hvor normalt skal vi egentlig leve?

 5. I kjøkken­skapet finnes mel som trolig er over 50 år, kaffe av litt nyere dato og servise med Telever­kets logo på

 6. Fortsatt ingen kontakt mellom partene – busstreiken trappes opp til Roga­land lørdag

 1. Livssyn
 2. Karmøy kommune
 3. Fylkesmannen i Rogaland
 4. Utdanningsdirektoratet
 5. Trossamfunn