Aftenbladets bompengeverden

DEBATT: Harald Birkevold gjør natt til dag når han ivrig forsvarer at bommotstandere i Stavanger vil gi makt til bompengeforkjemperne i Ap, SV, MDG og SP i en kommentar 12.9. La meg gi noen perspektiver som Birkevold utelater.

«Gir samarbeid med MDG/SV++ mer bomkutt enn tilsvarende samarbeid på høyresiden? Svaret er et åpenbart nei», skriver Ketil Solvik-Olsen.

Debattinnlegg

 • Ketil Solvik-Olsen
  Frp
Publisert: Publisert:
Les også

Harald Birkevold 12.9.: Myrhol må holde Frp unna

 • 1. Birkevold hevder motstand mot bompenger finnes på begge sider av politikken. Vel, kanskje blant velgerne, men ikke i de store partiene. I Stortinget har høyresiden kjempet for bomkutt, venstresiden kjempet imot. I bompengereformen 2015 la H/Frp opp til betydelige bompengekutt. Venstresiden (AP, SP, SV, MDG, med støtte fra KrF/V) brukte flertallet sitt til å stoppe bomkuttene. De røde partiene ønsket også økte bompenger i Nasjonal Transportplan, mens de blå partiene ville ha kutt.
 • 2. I de største byene har venstresiden generelt ivret for økt bruk av bompenger som restriktivt virkemiddel mot bilkjøring (eks: Oslo, Bergen og Trondheim).
 • 3. Veibyggingen har økt markant med Frp i regjering. Aftenbladet vet at Frp har kjempet for 100 prosent statlig finansiering av prosjektene. Når de øvrige partier tidvis stopper Frp og bruker flertallet sitt og krever bompenger, så burde Aftenbladet opplyst om det fremfor å tillegge Frp ansvaret for vedtak Frp var imot. (se punkt 1).
 • 4. Veksten i veibygging kommer primært pga. kraftig vekst i bevilgninger. I tillegg har reformer kraftig kuttet byggekostnader. Fra 2013-18 økte bevilgningene med over 15 mrd. kr, mens vekst i bompenger var ca. 3 mrd. kr. Økte bompenger i bypakkene er hovedgrunn til bompengeveksten nå. Bompengeandelen i riksveiprosjekt økte under rød-grønn regjering, og går nå ned.
 • 5. Bompengekampen startet lenge før denne sommeren og før FNB ble opprettet. Frp har ført kampen i regjering fra dag 1. Frp har i budsjettforhandlinger fått gjennomslag for å redusere bompengeomfanget i rundt 40 veiprosjekt. Det gir lavere takster og ofte gratis sideveier. Ytterligere ti prosjekt har fått slettet gjeld fullstendig som følge av økte statlige bevilgninger. Kanskje derfor har ingen protestpartier oppstått der Frp’s riksveier er bygget. Dessverre har Aftenbladet knapt omtalt dette med et ord.
 • 6. Frp har ikke fått samme gjennomslag i bypakkene. De øvrige partier mener bompenger er et selvstendig virkemiddel for å gjøre bilkjøring kostbart. I disse få byene, hvor lokalpolitikerne selv har pålagt bomringer på sine innbyggere, har protestaksjonene kommet. I de samme byene har Frp kjempet for å nedskalere prosjektene og kutte bompenger, fordi det blir for dyrt og ekstravagant.
 • 7. Birkevold unnlater å nevne at rød-grønn regjering forutsatte kraftig økning i bompenger på Nord Jæren for å få en bypakke. Dagens regjeringen har derimot ikke forutsatt bompenger i bypakkene.
 • 8. Birkevold unnlater å nevne at statens bidrag til Nord-Jæren pakken er økt så mye at samtlige statlige prosjekt egentlig er 100 prosent finansiert. Det er fylket/kommunenes prosjekt som fordrer bompengene.
 • 9. Når Frp tidligere har påpekt at bomringene vedtas lokalt og kan endres lokalt, så har Aftenbladet gitt inntrykk av det motsatte. Forhandlingene nå bekrefter at Frp har hatt rett. Aftenbladets bidrag har dessverre legitimert treneringen i styringsgruppen.
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Birkevolds «analyse» legger listen oppsiktsvekkende lavt for hva FNB må oppnå og likevel bli omtalt som vinner i Aftenbladet. Han omfavnes i kommentarfeltet av de som vil lokke velgere over til venstresiden og overlate Stavanger til rød-grønt styre.

For oss som ønsker kutt i bompenger, bør man derimot vurdere suksess utfra om partiene får maksimalt gjennomslag. Gir samarbeid med MDG/SV++ mer bomkutt enn tilsvarende samarbeid på høyresiden? Svaret er et åpenbart nei. Det er andre motiv som ligger til grunn.

Les også

 1. FNB har med god grunn irritert seg over Frp

 2. Kan MDG fordøye bomkamelen?

 3. Høyre har gjort et elendig valg. Hva med å skrinlegge Rogfast?

Publisert:
 1. Bompenger
 2. MDG
 3. Nord-Jæren
 4. Stavanger
 5. Nasjonal Transportplan

Mest lest akkurat nå

 1. Den draps­siktede fra Kongs­berg bodde i Stav­anger

 2. Latvia varsler ny ned­stengning etter smitte­økning

 3. Reagerer på skilting: Steinar Johansens helgetur til Stavanger ble brått dyrere enn forventet

 4. – Min far foreslo at jeg skulle få tatovert bil­cross­bilen. Han sa det på fleip

 5. Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun er gravid

 6. – Elever, lærere og for­eldre opp­lever skolene som for­skjellige